Βασίλης Τζαμουράνης: “Ο Δήμος Καλαμάτας αξίζει περισσότερα, να αλλάξουμε τη σημερινή μετριότητα και να δημιουργήσουμε την «Καλαμάτα_ Μετά”

Τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του συνδυασμού “ΚΑΛΑΜΑΤΑ_ ΜΕΤΑ”, με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Βασίλη Τζαμουράνη, πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ στο κέντρο της πόλης και ειδικότερα επί της οδού Ιατροπούλου.

Ο Βασίλης Τζαμουράνης ξεκίνησε την ομιλία του εκφράζοντας τη βαθιά του λύπη και τη συμπαράστασή του προς τους πληγέντες από την κακοκαιρία στη Θεσσαλία και άλλες περιοχές, ενώ εξαπέλυσε έντονη κριτική προς τη δημοτική αρχή, μιλώντας ακόμη και για ύβρι, την οποία συνιστούν η στασιμότητα σε όλα τα σημαντικά έργα, στα πολεοδομικά θέματα, στη σχολική στέγη, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο γίνονται προσλήψεις στο Δήμο. Μπροστά σε αυτά ο Βασίλης Τζαμουράνης αντιπαρέθεσε το σχέδιο της δικής του παράταξης, το οποίο διαβεβαίωσε ότι θα οδηγήσει την περιοχή στην ανάπτυξη.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας, Βασίλης Τζαμουράνης, σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Σιγά σιγά, από μια σειρά κακούς χειρισμούς σχεδόν σε κάθε επίπεδο της τοπικής καθημερινής ζωής, από μια σειρά καθυστερήσεις, αναβολές, ασυνέπειες, λανθασμένες προτεραιότητες, παλαιοκομματικές πρακτικές και αποσπασματικές κινήσεις, κινδυνεύουμε να μείνουμε πίσω κι από περιοχές με πολύ λιγότερα πλεονεκτήματα.

Ο Δήμος Καλαμάτας όμως είναι μια πραγματικά προικισμένη περιοχή. Εύφορη, όμορφη, ιστορική, με θάλασσα, κάμπους, βουνά, αναγνωρίσιμα ποιοτικά προϊόντα, ήπιο κλίμα, τοπόσημα, παραδόσεις, πολιτισμό, μνημεία, σημαντικές παρακαταθήκες… και κυρίως ανήσυχους και δημιουργικούς πολίτες.

Και αποτελεί Ύβρι, με την αρχαιοελληνική σημασία της λέξης, αυτή η αδιαφορία, η αναποτελεσματικότητα και η επιφανειακή, επικοινωνιακή προσέγγιση όλων των μεγάλων ζητημάτων και προκλήσεων που αντιμετωπίζει η πόλη και η ενδοχώρα του Δήμου.

Παίρνει πολύ κακό βαθμό η σημερινή διαχείριση της καθημερινότητας, η εκτέλεση των έργων, η απρονοησία και η καθυστέρηση στις υποδομές του νερού (όπως οι δεξαμενές ή ο αγωγός Φ800 που δεν έχει καν ξεκινήσει).

Ακόμα χειρότερο βαθμό παίρνει η πλήρης ακινησία στα πολεοδομικά ζητήματα και στις εφαρμογές του πολεοδομικού σχεδιασμού, που κατακτήθηκαν με τους αγώνες προηγούμενων δημοτικών αρχών… αλλά σήμερα χρονίζουν αδικαιολόγητα.

Πολύ κακό βαθμό βάζουν επίσης οι δημότες και οι επισκέπτες στο κυκλοφοριακό πρόβλημα στο κέντρο. Στην έλλειψη επαρκών χώρων στάθμευσης. Στην ελλιπή καθαριότητα και ευταξία των κοινόχρηστων χώρων. Στην αδυναμία των ΑΜΕΑ να κινούνται ανεμπόδιστα στην πόλη.

Και τι μπορεί να πει κανείς για τα διατηρητέα και τα άλλα ετοιμόρροπα κτίρια, που 37 χρόνια μετά τους σεισμούς «κρέμονται» επικίνδυνα πάνω από τα κεφάλια των περαστικών, χωρίς καν μια στοιχειώδη μέριμνα για την επισκευή και αναστήλωσή τους; Σε ορισμένα μάλιστα, ούτε τα βασικά μέτρα ασφάλειας δεν έχουν ληφθεί (όπως μια περίφραξη), ενώ η εικόνα τους προσβάλλει την αισθητική της πόλης.

Επίσης, τι βαθμό μπορεί να βάλει κανείς στα έργα σχολικής υποδομής; Ένα στρογγυλό μηδέν! Δεν προστέθηκε ούτε μία νέα σχολική αίθουσα! Ενώ, χρειάζεται ένα καινούργιο σχολείο για να στεγάσει το σημερινό 5ο και 17ο Δημοτικό. Χρειάζεται ένας νέος Βρεφονηπιακός Σταθμός που θ’ αντικαταστήσει αυτόν που λειτουργεί σε λυόμενα, στο προαύλιο του 6ου Δημοτικού στη Ράχη. Και χρειάζεται ένας αμιγώς Βρεφικός Σταθμός, που θα καλύψει όλες τις ανάγκες της Καλαμάτας, για να μην μένει εκτός το 70% των παιδιών για τα οποία υπάρχει αίτηση! Αντί για αυτά όμως, ξεκίνησαν φέτος οι παιδικοί σταθμοί χωρίς να έχουν λυθεί πάμπολλα μικρά αλλά σοβαρά προβλήματα, που απειλούν την υγεία και την ασφάλεια των μικρών παιδιών.

Αλλά και στον πολιτισμό, δεν έγινε σχεδόν κανένα νέο βήμα. Το Μέγαρο Χορού παραμένει ακόμα χωρίς κατάλληλη διοίκηση, χωρίς καλλιτεχνικό διευθυντή, ενώ πρέπει ν’ αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για όλη την πολιτιστική δραστηριότητα της πόλης. Να αυξήσει την εξωστρέφεια και να αποφέρει φήμη αλλά και έσοδα, μέσα από τη συνεχή διοργάνωση σημαντικών εκδηλώσεων, συνεδρίων κ.λπ. Αυτά προβλέπονταν ήδη στη μελέτη βιωσιμότητας της PLANET, που φυσικά, έμεινε γενικότερα αναξιοποίητη! Όσο για τη «Φάρις», ο αριθμός των παιδιών στις καλλιτεχνικές της σχολές είναι μειωμένος σε σχέση με το παρελθόν, και τα δίδακτρα ακριβά.

Και υπάρχουν πολλά ακόμα ζητήματα που αποτελούν προσβολή για αυτόν το Δήμο και τις δυνατότητές του:

– Είναι το αίσθημα ανασφάλειας,  της αυξανόμενης παραβατικότητας και της έλλειψης επαρκούς φωτισμού στα χωριά αλλά και στις συνοικίες της πόλης μας, που έχει γίνει πλέον τόσο αβάστακτο και ανυπόφορο, ώστε πολλοί συνδημότες μας να νιώθουν απογοητευμένοι, απελπισμένοι και ανυπεράσπιστοι!

– Είναι οι αδιαφανείς προσλήψεις, τα συνεχόμενα ρουσφέτια, η απροκάλυπτη εξαγορά ψήφων και συνειδήσεων, οι παλαιοκομματικές  πρακτικές, οι πελατειακές σχέσεις… που διχάζουν τους πολίτες, αδικούν τους περισσότερους και διαιωνίζουν τις ανισότητες, μαζί με την αναποτελεσματικότητα σε όλους τους τομείς.

– Είναι αυτές οι ασφαλτοστρώσεις της τελευταίας στιγμής, η δήθεν «κινητικότητα» ακριβώς πριν τις εκλογές, που δεν αρμόζουν σ’ έναν σύγχρονο Δήμο, αλλά τον υποβιβάζουν με πρακτικές του 1960! Γιατί αν έστω και η μισή απ’ όλη αυτή τη δήθεν κινητικότητα δεν ήταν προεκλογική και ψηφοθηρική, κι αν επιδεικνυόταν σε όλη τη διάρκεια της τετραετίας, δεν θα είχαν συσσωρευτεί τόσο πολλά προβλήματα, ανεπάρκειες και καθυστερημένα έργα!

Αλλά είναι ακόμα μεγαλύτερη Ύβρις η προσπάθεια να καλυφθούν όλα αυτά τα ελλείμματα με επικοινωνιακό μόνο τρόπο… και με αποσπασματικά μπαλώματα  λίγες μέρες πριν τις εκλογές.

Δεν θα αναλωθούμε όμως εδώ σε μια αναλυτική κριτική στη νυν δημοτική αρχή. Θα χρειαζόταν άλλωστε πραγματικά πολύς χρόνος για κάτι τέτοιο! Σχεδόν δεν θα ξέραμε από πού να αρχίσουμε και πού να τελειώσουμε.

Τελευταία, μας κατηγορούν ορισμένοι για την κριτική μας! Έχουν τόσο πολύ συνηθίσει στην ικανοποίηση με τα λίγα, έχουν τόσο πολύ εθιστεί στα πολλά λόγια και τις λίγες πράξεις, έχουν τόσο βολευτεί οι ίδιοι με τα δίκτυά τους και τα πελατειακά τους συστήματα, που απαιτούν να είμαστε όλοι ικανοποιημένοι από τις πενιχρές τους επιδόσεις!

Μας λένε ότι δήθεν τα παρουσιάζουμε όλα μαύρα, ενώ είναι όλα φωτεινά! Ότι είμαστε επικριτικοί ενώ ζούμε στον παράδεισο. Απλώς, άλλη μια Ύβρις. Άλλη μια αντιστροφή της πραγματικότητας.

Γιατί φυσικά και δεν είμαστε εμείς που παρουσιάζουμε την Καλαμάτα με μελανά χρώματα. Ούτε ακυρώνουμε κάθε προσπάθεια. Το έχουμε αποδείξει έμπρακτα αυτό, στο Δημοτικό Συμβούλιο: Πάντα, ό,τι καλό το επικροτήσαμε. Ό,τι σωστό και αξιόλογο, το ψηφίσαμε.

Έτσι όμως είχαν αντιστρέψει την πραγματικότητα κι όταν μας κατηγορούσαν, όσους εκφράσαμε ενστάσεις για το φαραωνικό έργο ξεσκεπάσματος του Νέδοντα, που πρότεινε ο «Μορέας», και υποδείξαμε έναν εναλλακτικό τρόπο αντιπλημμυρικής θωράκισης της Καλαμάτας με φράγματα: εξίσου αποτελεσματικό, αλλά με θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο – και χωρίς να τραυματιστεί τόσο βάναυσα η οικονομική ζωή και η κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης.

Τώρα, για το θέμα αυτό σιωπούν. Σκέφτονται μάλλον πονηρά, πως θα το επαναφέρουν μετά τις εκλογές… Στο χέρι μας είναι να μην τους το επιτρέψουμε!

Αυτή η δημοτική αρχή, με τις πράξεις και κυρίως με τις παραλείψεις της, εμποδίζει την πόλη που αγαπάμε να γίνει αυτό που μπορεί. Να ανέβει επίπεδο. Να πάει μπροστά, μαζί με την περιφέρειά της, με δίκαιη και ισόρροπη ανάπτυξη – και να γίνει ένας πραγματικά ενιαίος, σύγχρονος, ευρωπαϊκός Δήμος: ένας τόπος φιλικός για τους κατοίκους του και φιλόξενος, ελκυστικός για τους επισκέπτες, σε όλη του την επικράτεια.

Ένας τόπος όπως ο Δήμος Καλαμάτας (και μαζί οι άνθρωποί του, όλοι εμείς) δεν αξίζει να μένει πίσω. Δεν του αξίζει συνεχώς να αναβάλλει το αύριο! Δεν μπορεί μονίμως να καθυστερεί αδικαιολόγητα  στην ποιότητα ζωής, στα εισοδήματα, στην ανάπτυξη, στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στην κοινωνική πρόνοια.

Ξέρω ότι οι αριθμοί είναι συχνά βαρετοί – και δεν θα σας κουράσω με αριθμούς. Όμως οι αριθμοί είναι πραγματικά αποκαρδιωτικοί σήμερα στον Δήμο Καλαμάτας.

Όλοι σχεδόν οι αριθμοί  αποκαλύπτουν τραγικά χαμηλές επιδόσεις στον Δήμο Καλαμάτας: Στην εκτέλεση των έργων, στην απορρόφηση έτοιμων πόρων, στην αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων, στη σύγκριση υποσχέσεων και αποτελεσμάτων, στην πρόοδο των πολεοδομικών υποθέσεων, στην τουριστική κίνηση, στις τιμές των ενοικίων, στις αναξιοποίητες περιουσίες και κτίρια, σχεδόν παντού.

Θα μείνω όμως σε έναν αριθμό που δημοσιεύτηκε πρόσφατα:

Στη Μεσσηνία, όπου η ατμομηχανή της ανάπτυξης είναι βέβαια ο Δήμος Καλαμάτας), το μέσο ατομικό μας εισόδημα με βάση την αγοραστική μας δύναμη, είναι λιγότερο από το μισό, προσέξτε!, είναι περίπου στο 44% σε σχέση με το εισόδημα του μέσου Ευρωπαίου – και μάλιστα στην Ευρώπη των 27!

Αυτό, για εμάς, δεν είναι παράδεισος. Αυτό, για εμάς, πρέπει να αλλάξει! Και θα αλλάξει μόνο με συγκεκριμένο πρόγραμμα, με ενδιαφέρον, με γνώση, με αξιοπιστία, με σοβαρότητα. Με μια διαφορετική, σύγχρονη προσέγγιση στη διοίκηση του Δήμου. Με διαφάνεια, με πνεύμα συνεργασίας και συμμετοχικότητας, με όραμα, με εργατικότητα, με ίσες ευκαιρίες για όλους τους δημότες.

Το πρόγραμμα της ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ_ΜΕΤΑ περιλαμβάνει συγκεκριμένα έργα και δράσεις για ολόκληρο τον Δήμο: για την Καλαμάτα αλλά και τις Κοινότητες. Και έχει κατατεθεί εδώ και αρκετό καιρό. Υπάρχει στην ιστοσελίδα μας kalamatameta.gr, αλλά και στις δημοσιεύσεις μας και στα έντυπά μας… πολύ πριν μας ξανασερβίρουν τώρα κάποιοι το ξαναζεσταμένο φαγητό των παλιών τους υποσχέσεων, για να καλύψουν την απουσία έργου τους επί 4 χρόνια – και να μας πείσουν ότι αξίζουν και μια δεύτερη ευκαιρία επειδή απέτυχαν να αξιοποιήσουν την πρώτη!

Το οραματικό, μετρημένο και εφαρμόσιμο πρόγραμμα του συνδυασμού μας  αρθρώνεται σε τέσσερις συν έναν κύριους Άξονες. Είναι ένα πρόγραμμα που φιλοδοξεί, μαζί σας, να βάλει τις βάσεις για τον Δήμο Καλαμάτας της επόμενης μέρας. Τις βάσεις για την αναπτυξιακή, ανοδική πορεία της πόλης και της περιοχής μας, όχι μόνο για την ερχόμενη πενταετία – αλλά για τις επόμενες δεκαετίες.

Επιγραμματικά, ο οδικός μας χάρτης για την ανάπτυξη του Δήμου Καλαμάτας περιλαμβάνει τα εξής σημεία:

  1. Το «ξεκόλλημα» όλων των πολεοδομικών υποθέσεων, που ταλαιπωρούν την πόλη επί πολλά χρόνια και η δημοτική αρχή Βασιλόπουλου έχει να επιδείξει ένα τεράστιο μηδέν στην πρόοδό τους. Τώρα μάλιστα, ένα μήνα πριν τις εκλογές, μετά από μια ολόκληρη 4ετία, υποσχέθηκε πάλι ότι… ασχολείται με την πράξη εφαρμογής της Κηπούπολης – που μας έλεγε ότι είχε ήδη πάει στο Κτηματολογικό Γραφείο!

Αγαπητοί μου συνδημότες, η πολεοδόμηση σχετίζεται άμεσα με την οικοδομική δραστηριότητα και με την αξιοποίηση των περιουσιών που είναι καταδικασμένες στην αχρηστία. Κυρίως όμως, σχετίζεται με το ζήτημα της στέγης και των ενοικίων, που σήμερα «καίνε» τους δημότες της Καλαμάτας και τα νέα ζευγάρια!

  1. Η σταδιακή αξιοποίηση όλου του παραλιακού μετώπου του Δήμου, με ένα πλήθος έργων και τοπόσημων σε μήκος 15 χιλιομέτρων.

Μέσα από την ανάπτυξη νέων τουριστικών – αθλητικών και ψυχαγωγικών υποδομών και δράσεων, από τη Μικρή Μαντίνεια μέχρι τον Πάμισο, το βασικό μας πλεονέκτημα θα αναδειχθεί μ’ έναν πρωτόγνωρο τρόπο! Και θα προσφέρει νέα κίνητρα και νέες επιλογές, για επιχειρηματική δράση, για αναψυχή και για τουρισμό, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και νέες ευκαιρίες.

Όλα τα επιμέρους τμήματα αυτού του σχεδίου μας έχουν έναν κοινό απώτερο στόχο: Την επέκταση της τουριστικής σεζόν του παραλιακού μετώπου, από δυο-τρεις σε 12 μήνες το χρόνο. Φέτος, μπήκε πάλι «λουκέτο» στην Παραλία στις αρχές Σεπτεμβρίου. Αυτό φυσικά δεν είναι βιώσιμο. Και πρέπει επειγόντως να το αλλάξουμε.

  1. Η ουσιαστική ενοποίηση ολόκληρου του Δήμου. Δηλαδή, η αποτελεσματική σύνδεση της Καλαμάτας με τις συνοικίες και τα χωριά στον κάμπο αλλά και στα ορεινά, με περιβαλλοντική ευαισθησία και μια εντελώς διαφορετική, δίκαιη και ισότιμη αντιμετώπιση των Κοινοτήτων.

Μέσα από συγκεκριμένα έργα και πρωτοβουλίες στους πρώην δήμους και στα χωριά, με συγκοινωνιακές, οδικές, ψηφιακές και κοινωνικές υποδομές, τα χωριά μπορούν και πρέπει σταδιακά να γίνουν κανονικά προάστια της Καλαμάτας, με τεράστια οφέλη και για τις δύο πλευρές. Αλλά και για τον Δήμο συνολικά ως τόπο κατοικίας και τουριστικό προορισμό.

Η αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας είναι εδώ κομβικής σημασίας. Θα συμβάλουμε με κάθε τρόπο, ώστε να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα παραβατικότητας και να αποτραπεί ο κίνδυνος γκετοποίησης ή μαρασμού ολόκληρων περιοχών.

Επίσης, στις κοινότητες οφείλουν να γίνονται σταθερά τα έργα που χρειάζονται οι ντόπιοι, για να εξυπηρετούν τις καλλιέργειές τους και να προάγουν την παραγωγικότητά τους.

  1. Ο σωστός προγραμματισμός και η ταχύτερη εκτέλεση των έργων (που σήμερα είτε δεν ξεκινούν… είτε «σέρνονται» με πολλαπλές παρατάσεις και διαταράσσουν την καθημερινή ζωή των δημοτών). Αυτό για εμάς είναι εκ των ων ουκ άνευ!

Πλατεία Υπαπαντής, οδός Αναγνωσταρά, οδός Κολοκοτρώνη, «Ηλέκτρα», κτίριο ΔΕΥΑΚ, Δημοτικό Κατάστημα στο Ασπρόχωμα, Νηπιαγωγείο στον Αρι, κεντρικός αγωγός ύδρευσης… Τα παραδείγματα των ατελείωτων έργων και των καθυστερήσεων είναι άπειρα.

Τόσο η προσωπική μου εμπειρία, ως πολιτικού μηχανικού αλλά και πρώην διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας, σε όλα τα μεγάλα έργα της Καλαμάτας τα τελευταία και 40 χρόνια, όσο και η άξια και έμπειρη ομάδα μας, δίνουν ένα ολοφάνερο πλεονέκτημα στην παράταξή μας, σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα.

Ο προγραμματισμός, η έγκαιρη κατασκευή των έργων, η άρτια οργάνωση των καθημερινών λειτουργιών του Δήμου, η συνεπής φροντίδα των δημόσιων χώρων, των σχολείων, των κοινωνικών, αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών, η εξεύρεση και αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων, η άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες, η προνοητικότητα και ο σχεδιασμός… είναι, νομίζω, από τα πιο δυνατά μας σημεία. Και είναι η βάση για την αξιοπιστία ενός Δήμου.

  1. Ο τουρισμός, που αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για την πόλη και τον Δήμο της Καλαμάτας – ενώ η φετινή του υποχώρηση αποτελεί πολύ ηχηρό καμπανάκι κινδύνου.

Η μείωση του αριθμού των πτήσεων φέτος από το εξωτερικό, η κατάργηση της αεροπορικής σύνδεσης Καλαμάτα – Θεσσαλονίκη και ο μηδενισμός της κρουαζιέρας είναι τεράστια πλήγματα για την περιοχή μας. Αλλά στον Δήμο κανείς δεν έδειξε να αντιδρά, να ενδιαφέρεται!

Δεν μας αρκεί λοιπόν η άβουλη στάση της νυν δημοτικής αρχής, που προσπαθεί να καθησυχάσει τους πάντες, αλλά χωρίς να κάνει τίποτα ουσιαστικό. Είναι πολλά αυτά που μπορούμε να κάνουμε ως Δήμος. Εμείς έχουμε ήδη περιγράψει με τόλμη τους στόχους και τις προτάσεις μας για τον τουρισμό, για το Αεροδρόμιο, για την αύξηση των πτήσεων, την αύξηση των κλινών, την κρουαζιέρα, τον ορεινό τουρισμό, τη γαστρονομία κ.λπ. Και θα τα κάνουμε πράξη.

Εδώ, πρέπει να πούμε ότι δεν θα κάνει ο ίδιος ο Δήμος τις απαραίτητες επιχειρηματικές επενδύσεις για την ανάπτυξη. Ο Δήμος όμως έχει τη δυνατότητα, και την υποχρέωση, να παρέχει στους δημότες και στους επενδυτές το κατάλληλο φιλικό και οργανωμένο περιβάλλον μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης, ως εγγύηση για την απόδοση των χρημάτων τους, αλλά και για την βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. 

Περισσότερο πράσινο, περισσότερη καθαριότητα, ευταξία και αισθητική στους δημόσιους χώρους, ευρέα δίκτυα ποδηλατόδρομων, εξυπηρετική συγκοινωνία, προσβασιμότητα για όλους, πεζόδρομοι και ράμπες αναπήρων που δεν καταλαμβάνονται από οχήματα, κανόνες αλλά και υποχρεώσεις απέναντι στα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα, υποδομές και πολιτισμός της καθημερινότητας… είναι κάποιοι από τους τομείς όπου χρειάζεται πολλή δουλειά! Και εμείς είμαστε διατεθειμένοι να την κάνουμε.

  1. Ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης του Δήμου.

Δεν θα σας κουράσω εδώ με λεπτομέρειες. Αλλά θα πω ότι η ανοιχτή, πολυσυλλεκτική, υπερκομματική και «διακομματική», αν μου επιτρέπετε, παράταξη της ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ_ΜΕΤΑ, είναι εξ ορισμού προσηλωμένη σε μια δημοκρατική, διαφανή και αξιόπιστη διοίκηση.

Η οποία θα δίνει λογαριασμό στους πολίτες και δεν θα αποφεύγει ακόμα και τη θεσμική της υποχρέωση για λογοδοσία, όπως κάνει η σημερινή δημοτική αρχή. Που θα δίνει ίσες ευκαιρίες στους δημότες και δεν θα κάνει απευθείας αναθέσεις στους «ημετέρους», εις βάρος όλων των υπολοίπων. Που θα προωθεί τη συμμετοχή των φορέων, την ισοτιμία και την αξιοπρέπεια όλων των πολιτών, στο κέντρο, στις συνοικίες και στα χωριά. Και θα εργάζεται καθημερινά για να τους παρέχει την ασφάλεια και τις ευκαιρίες που χρειάζονται, ώστε να ζήσουν μια ποιοτική ζωή, σ’ έναν τόπο για τον οποίο θα είναι πραγματικά υπερήφανοι!

Είμαστε σήμερα εδώ για να ζητήσουμε τη δική σας στήριξη, την δική σας ενεργή συμμετοχή, την ψήφο σας – ώστε να βάλουμε τις βάσεις για τον Δήμο Καλαμάτας της επόμενης μέρας.

Για τη θετική αλλαγή στη ζωή μας, στην καθημερινότητα, στη διοίκηση του Δήμου, στον τρόπο λειτουργίας του και στις ταχύτητες, στη συνέπεια, στη διαφάνεια και στην αποτελεσματικότητα με την οποία γίνονται τα πράγματα στην Καλαμάτα – και σε ολόκληρο τον καλλικρατικό Δήμο Καλαμάτας.

Φίλες και φίλοι, πρέπει να τη δώσουμε αυτή τη μάχη! Για τον τόπο μας, για το δικό μας παρόν και μέλλον, για τις επόμενες γενιές.

Για να είμαστε βέβαιοι ότι προσπαθήσαμε! Ότι δεν τα αφήσαμε όλα στην τύχη. Ότι δεν επαναπαυτήκαμε στο παρελθόν.

Ότι σεβαστήκαμε πραγματικά αυτόν τον τόπο, τα παιδιά του και τις προοπτικές του. Και δουλέψαμε σκληρά, για να του δώσουμε το μέλλον που του αξίζει.

Γιατί αξίζουμε περισσότερα!

Ο Δήμος Καλαμάτας αξίζει περισσότερα!

Μπορούμε να αλλάξουμε τη σημερινή μετριότητα – και να δημιουργήσουμε την «Καλαμάτα Μετά»: Ένα διαφορετικό μέλλον για την πόλη και τον Δήμο μας.

Κάθε μέρα, όλο και περισσότεροι συνδημότες συντάσσονται μαζί μας. Βλέπουν ότι δεν υπάρχει προοπτική μόνο με υποσχέσεις και χαιρετούρες.

Η εποχή μας απαιτεί γνώση, εμπειρία και αποτελεσματικότητα.

Όλοι μαζί λοιπόν, στον αγώνα για τη μεγάλη νίκη!

Για την ανατροπή του κατεστημένου στο Δήμο, της μετριότητας και της υστέρησης.

Θέλουμε και μπορούμε, να δημιουργήσουμε το Δήμο Καλαμάτας της ανάπτυξης και της ευημερίας.

Ξεκινήσαμε ήδη και συνεχίζουμε ακούραστα, σπίτι-σπίτι, χωριό-χωριό, γειτονιά-γειτονιά, τον μεγάλο αγώνα μας για τη μεγάλη μας νίκη.

Τίποτα δεν χαρίζεται. Τα πάντα κατακτώνται με θέληση, επιμονή και πολλή δουλειά.

Θα δουλέψουμε σκληρά, και τώρα και την επόμενη ημέρα ως δημοτική αρχή.

Σας ζητώ να δώσουμε με πάθος αυτόν τον αγώνα, για εμάς και τα παιδιά μας.

Θέλουμε, ξέρουμε και μπορούμε να αλλάξουμε τη πορεία αυτού του τόπου.

Όλοι μαζί μπορούμε και θα τα καταφέρουμε – γιατί αξίζουμε όλοι μας περισσότερα, ο Δήμος Καλαμάτας αξίζει περισσότερα.

Καλή δύναμη στον αγώνα, μπορούμε και θα νικήσουμε!

Εμπρός για τη νίκη!».