Α. Σαμαράς για τα ομόφυλα ζευγάρια: «Η κοινωνία έχει άποψη, θα τοποθετηθώ στη Βουλή» – Παρουσία του η κοπή της πίτας του Δικηγορικού Συλλόγου (vid)

Με έναν ξεκάθαρο τρόπο -όπως άλλωστε πάντα πράττει- ο Αντώνης Σαμαράς τοποθετήθηκε σήμερα για τα όσα αφορούν την ρύθμιση που επιθυμεί η κυβέρνηση να φέρει για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ο πρώην Πρωθυπουργός φθάνοντας στο Δικαστικό Μέγαρο της Καλαμάτας στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την κοπή της πίτας του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου -με αφορμή και τις θετικές εξελίξεις με την παραμονή του Εφετείου- ερωτώμενος αν είναι μία διέξοδος η αποχή από την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, το… θέμα που έχει ανακύψει τις τελευταίες ημέρες τόνισε πως η κοινωνία έχει ξεκάθαρη άποψη και πως ο ίδιος θα τοποθετηθεί στη Βουλή:

“Στην συντριπτική της πλειοψηφία η κοινωνία έχει αποκρυσταλλωμένη άποψη, για αυτό το ζήτημα και εγώ θα τοποθετηθώ όταν έρθει η ώρα στη Βουλή”.

Ακολούθως ερωτώμενος για την στάση… αποχής που πρότεινε ως θέση ο Κ. Μητσοτάκης στους βουλευτές της ΝΔ που διαφοροποιούνται ο πρώην Πρωθυπουργός στάθηκε δηκτικά και πρόσθεσε:

“Εγώ ξέρω ότι επί χρόνια όλοι οι πολιτικοί λέμε στον Ελληνικό λαό ότι πρέπει να μην απέχει από τις εκλογές και να ψηφίζει για το καλό της Δημοκρατίας. Θα λέμε, λοιπόν, στον Ελληνικό λαό να ψηφίζει και να μην απέχει, και, λέμε ταυτόχρονα στους βουλευτές και τους υπουργούς να απέχουν;”

Στην ομιλία του ο οικοδεσπότης Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης τόνισε:
“Σεβασμιότατε, με την ευκαιρία της κοπής της βασιλόπιτάς του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, ευχηθείτε και προσευχηθείτε, ώστε την νέα χρονιά που ήδη διανύουμε, να αναζητούμε με φώτιση και να καταλήγουμε στην δίκαιη κρίση, ευχόμενοι και εμείς, σε εσάς, μακροημέρευση με υγεία, ώστε να συνεχίσετε να πηδαλιουχείτε, σταθερώς, το σκάφος της Εκκλησίας, να παρεμβαίνετε εύστοχα σε θέματα της επικαιρότητας και να ασκείτε το βαρυσήμαντο ποιμαντικό σας έργο, τόσο κατά το πνευματικό του μέρος, όσο και κατά το μέρος της κοινωνικής αλληλεγγύης και της φιλανθρωπίας.
Αυτές τις ημέρες, που ο καθένας εύχεται ό,τι θεωρεί σημαντικότερο για τη νέα χρονιά, οι δικές μου ευχές είναι για την Ελλάδα, για τη Δικαιοσύνη και για την μακροημέρευση και ενίσχυση του Εφετείου Καλαμάτας.
Η Δικαιοσύνη αποτελεί βασικό πυλώνα της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος και παράλληλα βασικό πυλώνα του κράτους δικαίου.

Παρά τα γνωστά, σε όλους μας προβλήματα, που αντιμετωπίζει η Δικαιοσύνη, η αυτοθυσία, η ευσυνειδησία, η επιστημοσύνη και η εργατικότητα των Δικαστικών Λειτουργών, των Δικηγόρων αλλά και των δικαστικών υπαλλήλων, επιτυγχάνουν να θέτουν τη Δικαιοσύνη στην κορυφή των θεσμών που εμπιστεύεται ο πολίτης.
Η Δικαιοσύνη χαρακτηρίζεται από χρονίζοντα προβλήματα, τα οποία είναι γνωστά σε όλους μας.
Είναι βέβαιο ότι η έβδομη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, από το έτος 2019, που ετοιμάζεται προς ψήφιση εντός του μηνός Ιανουαρίου, αντιβαίνει στις αρχές της καλής νομοθέτησης και αποδεικνύονται, με την έβδομη αυτή τροποποίηση, τα διαχρονικά ελλείματα υποδομής της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας στη χώρα μας .
Σχετικά με τον νέο δικαστικό χάρτη η ομάδα εργασίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης έχει περαιώσει το έργο της, η Παγκόσμια Τράπεζα έχει καταθέσει το πόρισμα της και είναι δεδομένο ότι τα ως άνω πορίσματα, σύμφωνα με διαβεβαίωση του κ. Υπουργού έχουν συμβουλευτικό και μόνο χαρακτήρα.

Ως γνωστόν, η απόφαση για το νέο δικαστικό χάρτη, θα είναι απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά και της Κυβερνήσεως. Γι’ αυτό το λόγο ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας έπρεπε και όφειλε να ζητήσει τη συνδρομή πολιτικών παραγόντων, οι οποίοι θα είχαν το ειδικό πολιτικό βάρος, να αντιταχθούν σε ενδεχόμενα κυβερνητικά σχέδια περί συγχωνεύσεως του Εφετείου Καλαμάτας με το Εφετείο Ναυπλίου, με απροσδιόριστη κατ’ αρχήν έδρα του νέου δικαστικού σχηματισμού.
Στην φάση αυτή συνοδοιπόρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, εγγυητής της διατηρήσεως του Εφετείου Καλαμάτας, αλλά και του δικαστικού σχηματισμού στην Πύλο, υπήρξε ο πρώην Πρωθυπουργός, ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έδειξε έμπρακτα, πραγματικό και συγκινητικό ενδιαφέρον για τη Μεσσηνία, αφού ως γνωστόν το Εφετείο Καλαμάτας αφορά όλη τη Μεσσηνία”. “Ως προς τη διατήρηση και αναβάθμιση του Ειρηνοδικείου Πύλου σε Περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Καλαμάτας, όπου θα εκδικάζονται υποθέσεις Μονομελούς Πρωτοδικείου και Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, καταλυτικό ρόλο είχε πάλι το αποκλειστικό ενδιαφέρον και η παρέμβαση του κ. Αντώνη Σαμαρά, αφού ως γνωστόν, με δικές του ενέργειες, ήδη στα γραφεία της «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» υπεγράφη από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Αθανάσιο Γιάνναρη και την ανάδοχη εταιρεία, σύμβαση κατασκευής του έργου «Ανέγερση Δικαστικού κτιρίου στην Πύλο», έργο χρηματοδοτούμενο από το ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ και με προϋπολογισμό 1.077.000 ευρώ.

Οι παρεμβάσεις και το κύρος του Αντώνη Σαμαρά απέτρεψαν την οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη. Χαρακτηριστικά αισθάνομαι την ανάγκη να σας αναφέρω δύο επιμέρους περιστατικά.
1/ Πόρισμα επιτροπής Υπουργού Δικαιοσύνης. Την ίδια ημέρα που εστάλη το πόρισμα του Υπουργού Δικαιοσύνης σε εμάς, επικοινώνησα μαζί του και αυτός ήξερε ήδη γιατί τον ήθελα. Από την πρώτη ημέρα με διαβεβαίωσε ότι όσο αυτός υπάρχει δεν πρόκειται να καταργηθεί το Εφετείο Καλαμάτας και ο δικαστικός σχηματισμός στην Πύλο.
2/ Είχαμε σχεδόν καθημερινή τηλεφωνική επικοινωνία για τις εξελίξεις του εν λόγω θέματος, αποδεικνύοντάς έτσι έμπρακτα και περίτρανα το αληθινό ενδιαφέρον του.
Επίσης ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του προς όλους τους Βουλευτές του Νομού Μεσσηνίας για την ομόψυχη, αμέριστη και έμπρακτη στήριξή τους. (τον Αλέξη Χαρίτση, τον Μίλτο Χρυσομάλλη, τον Περικλή Μαντά και τον Γιάννη Λαμπρόπουλο).
Το Εφετείο Καλαμάτας λοιπόν όχι μόνο θα παραμείνει ως αυτοτελής δικαστικός σχηματισμός, αλλά θα ενισχυθεί, μετά και από την καταλυτική, ξεκάθαρη και απόλυτη στάση του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης, κ. Ιωάννη Νικολόπουλου, αλλά και την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Σπαρτής, και είναι βέβαιο για εμένα ότι το Πρωτοδικείο Σπάρτης θα υπαχθεί εφετειακώς στο Εφετείο Καλαμάτας.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, εκφράζει δημόσια σήμερα, την ευγνωμοσύνη του στον εξαιρετικό Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης κ. Ιωάννη Νικολόπουλο. Για την εν λόγω στάση του, θα ανακηρυχθεί σύντομα σε επίσημη εκδήλωση, επίτιμος Δικηγόρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, ενώ η αίθουσα που θα παραχωρηθεί από τον Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας για τις ανάγκες των Δικηγόρων της Σπάρτης θα φέρει για πάντα το όνομα του.
Οφείλω όμως να αναφερθώ και στον τιμονιέρη του Εφετείου Καλαμάτας, στον Πρόεδρο Εφετών κ. Χαράλαμπο Μαυρίδη και Αντιπρόεδρο της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων, ο οποίος μόχθησε, αγωνίστηκε και αγωνιούσε πραγματικά για την διατήρηση του Εφετείου Καλαμάτας. Το πόνεσέ κυριολεκτικά, παρόλο που δεν είναι κάτοικος Καλαμάτας. Ήταν αδιανόητο για αυτόν, δεν το άντεχε η συνείδηση του, να δεχθεί οποιοδήποτε τυχόν ενδεχόμενο κατάργησης του Εφετείου Καλαμάτας. Συνέδραμε ουσιαστικά στην διατήρηση του και καθημερινώς το τελευταίο χρονικό διάστημα, και δίχως να είμαι υπερβολικός, πραγματικά καθημερινά, ασχολείτο με το εν λόγω θέμα. Είμαστε τυχεροί, που στην συγκεκριμένη συγκυρία, και την δεδομένη στιγμή, Προέδρος Εφετών Καλαμάτας είναι ο κ. Χαράλαμπος Μαυρίδης. Οφείλουμε να το θυμόμαστε και του υποσχόμαστε, ότι μέχρι την επόμενη προαγωγή του στον Άρειο Πάγο, διότι από εδώ θα φύγει μόνο ως Αρεοπαγίτης, το όνομα του θα μείνει στην ιστορία και του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας αλλά και του Εφετείου Καλαμάτας”.

Καλή και τυχερή χρονιά να έχουμε!
Εύχομαι υγεία και δύναμη σε όλους, στους συλλειτουργούς στην απονομή της Δικαιοσύνης, στους Δικηγόρους, στους Δικαστές και στους δικαστικούς υπαλλήλους”.

Πηγή: Best TV