Αχ. Κωνσταντακόπουλος: Μέχρι στιγμής έχουμε αξιοποιήσει μόλις το 1,5% των τουριστικών δυνατοτήτων της πατρίδας μας.

Μόλις το 1,5% των τουριστικών δυνατοτήτων της έχει καταφέρει να αξιοποιήσει η Ελλάδα και αυτή η πραγματικότητα της παρέχει τεράστια περιθώρια. Βιωσιμότητα, ανταγωνιστικότητα και ελκυστικότητα είναι στοιχεία που μπορεί να συνεισφέρουν σε ένα σταθερά ποιοτικά προϊόν και όπως διαφαίνεται η Μεσσηνία σε αυτή την προοπτική, γίνεται -και μπορεί να γίνει ακόμη περισσότερο- σημείο αναφοράς.

Για την πορεία του τουρισμού στην χώρα μας μίλησε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «Greece Talks, ο Ρόλος του Τουρισμού στο Μέλλον της Ελλάδας», που διοργανώνουν στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, το Travel.gr, το ταξιδιωτικό site με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην Ελλάδα, και το Πρώτο Θέμα στέλνοντας το μήνυμα πως αποτελεί «στοίχημα να κάνουμε την Ελλάδα τον κορυφαίο τουριστικό προορισμό του κόσμου». Ηχηρές και άκρως χαρακτηριστικές οι αναφορές του Προέδρου της ΤΕΜΕΣ Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου σε ένα ιστορικό “στρογγυλό τραπέζι” με τη Μεσσηνία να είναι στο επίκεντρο.

Σε πάνελ με συντονιστή τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόϊτερ εξετάστηκε “Ο ρόλος του τουρισμού στο μέλλον της Ελλάδας και Πώς δημιουργείται ένας προορισμός”. Συμμετείχαν οι Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, Πρόεδρος T.E.MEΣ Α.Ε., ο Ευτύχιος Βασιλάκης, Πρόεδρος AEGEAN και ο Οδυσσέας Αθανασίου, Διευθύνων Σύμβουλος LAMDA Development. 

Ο τουρισμός είναι μία ανάγκη των ανθρώπων να ταξιδεύουν, σημειώνοντας πως οι μοναδικές εμπειρίες του ελληνικού τουρισμού είναι το διαφοροποιητικό μας στοιχείο. Αναφερόμενος στις πολεμικές συγκρούσεις στην ευρύτερη γεωπολιτική γειτονιά, ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν επηρέασε τον ελληνικό τουρισμό και το ίδιο θα συμβεί και με την ανάφλεξη των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.

  • Είναι λάθος να μετράμε μόνο τον αριθμό των επισκεπτών, αυτό που μετράει είναι το οικονομικό αποτύπωμα»,  είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως δεν πρέπει να χαλαρώσουμε.
  • Είναι σημαντικό, όπως είπε, ο εκάστοτε επισκέπτης που έρχεται στη χώρα να δαπανά περισσότερα στην χώρα μας. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως ο ελληνικός τουρισμός θα πρέπει να πληροί τα υψηλότερα επίπεδα βιωσιμότητας.
  • Επιμένω πάρα πολύ ότι θα πρέπει να μας απασχολήσει πολύ η ανταγωνιστικότητα του προϊόντος μας», τόνισε ο πρωθυπουργός.
mitsotakis-travel_2
Κωνσταντακόπουλος (Πρόεδρος T.E.MEΣ Α.Ε.): Η Ελλάδα έχει αξιοποιήσει μόλις το 1,5% των τουριστικών δυνατοτήτων της – Η Costa Navarino έκανε ‘jumpstart’ στη Μεσσηνία

Σε ένα πρώτο, εισαγωγικό σχόλιο, ο κ. Κωνσταντακόπουλος επιβεβαίωσε την εκτίμηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι «οι αριθμοί είναι πολύ καλά εφέτος σε ό,τι αφορά τις αφίξεις και τα έσοδα από τον Ελληνικό Τουρισμό. Ως προς τις δραστηριότητες ειδικά της T.E.MEΣ Α.Ε., ανοίγουμε δύο καινούργιες μονάδες στη Μεσσηνία και, γενικώς, τα μηνύματα από την αγορά που λαμβάνουμε, είναι πολύ καλά».

«Είμαστε σε μια αγορά όπου όλα είναι ανοικτά. Υπάρχουν εταιρίες που επενδύουν σε ελληνικές επιχειρήσεις και πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πάντα την ανταγωνιστικότητα», ανέφερε ο Πρόεδρος T.E.MEΣ Α.Ε. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος.

  • Έχουμε χώρο να αναπτυχθούν κι άλλες περιοχές στη Μεσσηνία», ανέφερε ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, Πρόεδρος T.E.MEΣ Α.Ε, ενώ συμπλήρωσε  ότι «χρειάζεται και διάλογος με την τοπική κοινωνία, είναι σημαντικό η τοπική περιοχή να αγαπήσει το τουριστικό προϊόν και να συνεργαστεί».
  • Καλά τα πρώτα μηνύματα. Δεν είδαμε αρνητικές εξελίξεις μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο τουρισμός ήρθε για να μείνει και η Ελλάδα έρχεται να στοχεύσει σε υψηλού επιπέδου τουρισμό», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, Πρόεδρος T.E.MEΣ Α.Ε.
  • Γενικότερα, η Ελλάδα έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, σε πολλές περιοχές. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι η ακτογραμμή της χώρας μας έχει όσο μήκος έχουν η Ισπανία, η Πορτογαλία και η μισή Ιταλία μαζί. Άρα έχουμε χώρο να αναπτυχθούμε τουριστικά στην Ελλάδα. Νομίζω, δε, ότι ούτως ή άλλως μέχρι στιγμής έχουμε αξιοποιήσει μόλις το 1,5% των τουριστικών δυνατοτήτων της πατρίδας μας.
  • Είναι επίσης πολύ σημαντικό, για κάποιους προορισμούς που υπάρχουν ήδη, να δημιουργήσουμε και εκεί ενός είδους ανάπτυξη. Σε άλλες χώρες το κάνουν ήδη, βγάζοντας από την αγορά κάποιες κλίνες χαμηλότερου επιπέδου, τις οποίες επιστρέφουν στην τοπική κοινωνία για στέγαση. Και ταυτόχρονα, να δοθούν άδειες για την ανάπτυξη καταλυμάτων ανώτερου επιπέδου για τον τουρισμό.
  • Ιδιαίτερα σημαντικό για την ανάπτυξη ενός νέου προορισμού, εκτός από την προσβασιμότητα, τις υποδομές κ.λπ. είναι η θεσμική υποστήριξη, από την πλευρά του κράτους. Στην Ελλάδα, για να κάνεις κάτι, δεν φτάνει να μην το απαγορεύει ο νόμος, αλλά και να το προβλέπει κιόλας. Άρα, θα πρέπει να δημιουργηθεί το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο ώστε να απορροφηθούν αυτές οι τουριστικές επενδύσεις. Για παράδειγμα, στο παρελθόν δεν μπορούσε κάποιος να έχει δύο τουριστικές άδειες στο ίδιο οικόπεδο. Ή, δεν μπορούσε να έχει μία επένδυση σε δύο δήμους. Ή ποτάμι που να χωρίζει την έκταση της επένδυσής σου κ.α. Είναι πρακτικά ζητήματα, τα οποία πρέπει να λυθούν.
  • Η Costa Navarino συνέβαλλε σε ακριβώς αυτό -δημιούργησε το υπόβαθρο για να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο. Και, όντως, τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε μια ανταπόκριση από το κράτος σε αυτό τον τομέα. Βασικό και θεμελιώδες συστατικό για την επιτυχία μιας τουριστικής επένδυσης σε έναν νέο προορισμό, είναι η θέληση της τοπικής κοινωνίας, σε όλη την περιοχή, να στηρίξει και να συμβαδίσει με την ανάπτυξη».

Ο κ. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος τόνισε ότι «στη Μεσσηνία ίσχυε αυτό, καθώς στη συντριπτική πλειονότητά  τους οι ντόπιοι, ως άτομα και ως φορείς, μας στήριξαν για τη δημιουργία της Costa Navarino. Το ότι καθυστερήσαμε πολύ, δεν οφείλεται μόνο σε θεσμικά και άλλα προσκόμματα, αλλά και στο δικό μας σχεδιασμό, τον οποίον πολλές φορές αλλάξαμε καθ’ οδόν.

Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, ότι όταν ξεκινήσαμε τις εργασίες για την Costa Navarino, το κοντινό αεροδρόμιο  δεχόταν 140 διεθνείς πτήσεις το μήνα. Τώρα ο αριθμός έχει υπερδεκαπλασιαστεί, οι πτήσεις είναι πάνω 1.500. Και από αυτές, μόνο το 10% φέρνει τουρίστες στην Costa Navarino. Άρα, η δική μας επένδυση έκανε jumpstart (σσ: ώθηση εκ του μηδενός) σε έναν νέο προορισμό και μια ολόκληρη περιοχή».

Επιρρωνύοντας τις απόψεις του κ. Κωνσταντακόπουλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η Costa Navarino είναι ένα παράδειγμα του τι μπορεί να πετύχει η συλλογική προσπάθεια στον τουρισμό. Και δεν θα υπάρξουν πολλές Costa Navarino στο μέλλον -μολονότι η Ελλάδα έχει πολλά περιθώρια ανάπτυξης στον τουριστικό τομέα».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον εισαγόμενο ανταγωνισμό, από διεθνείς επενδύσεις που αναπτύσσονται το τελευταίο διάστημα στην ελληνική αγορά, ο κ. Κωνσταντακόπουλος υπογράμμισε ότι «σε κάθε περίπτωση, η έλευση ξένων άμεσων επενδύσεων στον Ελληνικό Τουρισμό, είναι κάτι θετικό. Διότι το ζητούμενο είναι το να είμαστε ανταγωνιστικοί. Οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να είναι ανταγωνιστικές, όχι μόνο σε τοπικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Στην αγορά του τουρισμού, άλλωστε, όλα είναι ανοιχτά».