Αυξήσεις μισθών από 01/01/2024 με την πολιτική του “2ου παιδιού” – Ποιοι θα παίρνουν περισσότερα

Το δημογραφικό στην Ελλάδα αποτελεί “βόμβα” για την οικονομία και τη χώρα κάτι που έχει αποτυπωθεί ξεκάθαρα σε όλες τις μελέτες.

Στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται η “πολιτική του 2ου παιδιού”, δηλαδή συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα αποσκοπούν στο να μειώνονται τα οικονομικά εμπόδια μιας οικογένειας κατά την απόκτηση του 2ου παιδιού.

Το 2019 είχε και τότε επιλεγεί να συμπεριληφθεί στα πρώτα μέτρα της νέας κυβέρνησης η παρέμβαση για την θέσπιση του επιδόματος γέννησης. Τώρα, το βάρος θα μετατοπιστεί στους μισθούς ώστε να αντιμετωπιστούν τα ολοένα και αυξανόμενα έξοδα.

Η ισχύουσα ελληνική νομοθεσία χαρακτηρίζεται από έναν παραλογισμό. Στο μισθολόγιο του δημοσίου, προβλέπεται ότι το επίδομα τέκνου είναι 50 ευρώ για το πρώτο παιδί και… 20 ευρώ για το δεύτερο. Δηλαδή, όποιος εργαζόμενος έχει ένα παιδί παίρνει 50 ευρώ επιπλέον και όποιος έχει δύο, παίρνει 70 ευρώ.

Όσον αφορά στη φορολογική νομοθεσία, επεκτείνει αυτό τον παραλογισμό. Η έκπτωση φόρου γι’ αυτόν που έχει ένα παιδί είναι 810 ευρώ τον χρόνο και γι’ αυτό που έχει δύο παιδιά, 900 ευρώ τον χρόνο.

Για τη φορολογική πολιτική, λοιπόν, το 2ο παιδί είναι καλυμμένο αν δοθεί μια πρόσθετη έκπτωση φόρου (ή μια αύξηση των καθαρών αποδοχών) κατά 6,5-7,5 ευρώ τον μήνα ανάλογα με το αν ο εργαζόμενος λαμβάνει 12 ή 14 μισθούς.

Με στόχο να αυξηθεί ο συντελεστής των γεννήσεων ανά οικογένεια έστω και σε βάθος χρόνου (σήμερα είναι κάτω από 1,4) από τις πρώτες κιόλας ημέρες της νέας διακυβέρνησης αναμένεται να ενεργοποιηθούν δύο μέτρα. Το πρώτο –η αύξηση της έκπτωσης φόρου για τις οικογένειες με παιδιά– έχει “κλειδώσει” και θα νομοθετηθεί μέχρι τις αρχές Αυγούστου, ενώ το δεύτερο εξετάζεται να “ενσωματωθεί” στο νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων καθώς έχει να κάνει με το ύψος του επιδόματος τέκνων. Ο συνδυασμός των μέτρων θα έχει ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι με δύο παιδιά (ή και περισσότερα) να λάβουν μεγαλύτερη αύξηση από όλους τους υπόλοιπους.

Η ετήσια έκπτωση φόρου

Ως προς την αύξηση του αφορολογήτου για τους γονείς με παιδιά, τα νούμερα, άρα και η επίπτωση στον καθαρό μισθό, έχουν ήδη κλειδώσει.

Η ετήσια έκπτωση φόρου θα διαμορφώνεται από τις αρχές του 2024 ως εξής:

2024 2023

1 παιδί 900 810

2 παιδιά 1120 900

3 παιδιά 1340 1120

4 παιδιά 1560 1340

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι ενώ για το 2023 η παρακράτηση φόρου μειώνεται κατά 58 ευρώ τον μήνα για εργαζόμενο με ένα παιδί, από τις αρχές Ιανουαρίου του 2024 θα μειώνεται κατά 64 ευρώ.

Σε ετήσια βάση, το όφελος για εργαζόμενο με ένα παιδί θα είναι 90 ευρώ. Για τον εργαζόμενο με δύο ή περισσότερα παιδιά όμως, το ετήσιο όφελος θα είναι 220 ευρώ και το μηνιαίο 15,7 ευρώ ή 18,33 ευρώ ανάλογα με το αν λαμβάνει 14 ή 12 μισθούς τον χρόνο.

Ειδικά οι εργαζόμενοι στο δημόσιο με ένα και ιδιαίτερα δύο ή περισσότερα παιδιά, μπορεί να δουν πολύ μεγαλύτερες αυξήσεις σε περίπτωση που υιοθετηθεί τελικώς το μοντέλο της αύξησης του επιδόματος τέκνων με “πόρους” από αυτούς που έχουν δεσμευτεί για το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο.