Αρχίζει να αυξάνεται η ζήτηση του ελαιολάδου με αντίκτυπο την άνοδο των τιμών

Στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, πλην της Λακωνίας, οι τιµές έχουν χάσει τα 8 ευρώ, έπειτα από µια µάλλον προαναγγελθείσα πτώση, µιας και από τις αρχές Οκτωβρίου αρκετές µεγάλες εταιρείες σε Ιταλία και Ισπανία αποφάσισαν να σηκώσουν χειρόφρενο και να σταµατήσουν το ανοδικό κυνήγι των τιµών, έπειτα από κόκκινες γραµµές που επέβαλαν µεγάλες αλυσίδες λιανικής.

Στο μεταξύ, η πίεση της συγκομιδής ήρθε να διευκολύνει τον σχεδιασμό συγκράτησης των τιμών, µε τη νέα ισορροπία που φαίνεται να έχει διαμορφωθεί, να δείχνει πως το εύρος για τα πολύ ποιοτικά, φρέσκα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα της Ελλάδας, µε επίκεντρο τον λακωνικό ελαιώνα, να κρατιούνται πάνω από τα 8 ευρώ. Άνθρωποι της αγοράς που διατυπώνουν την εκτίμηση αυτή τοποθετούν τη βάση στα 8,05 µε ταβάνι τα 8,50 – 8,60 ευρώ το κιλό και ορίζοντα µέχρι το πρώτο δίμηνο του 2024.

Από τον Φεβρουάριο και έπειτα, οι καιρικές συνθήκες κατά βάση στην Ισπανία θα είναι αυτές που θα διαμορφώσουν τις νέες τιμές.

Ήδη η Ανδαλουσία είχε αρκετές βροχές που αφενός διόρθωσαν κάπως την εικόνα της φετινής παραγωγής, αφετέρου δείχνουν να λειτουργούν ευεργετικά για τα ταλαιπωρημένα έπειτα από µια διετία ελαιόδεντρα.

Σε κάθε περίπτωση το έλλειµµα της παραγωγής παραμένει. Μπορεί η ζήτηση να έβαλε τα δικά της όρια, ωστόσο η συνθήκη στη σφαίρα της προσφοράς εξακολουθεί να επιτρέπει τιμές σε επίπεδα που καθιστούν ενδιαφέρουσα την ελαιοκαλλιέργεια. Ειδικά στο κοµµάτι των ποιοτικών έξτρα παρθένων που αποτελεί και τη βασική αδυναμία της νέας ελαιοκομικής περιόδου, αυτό το έλλειµµα αποτυπώνεται πιο ξεκάθαρα στην εξέλιξη των τιμών.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του εμπορικού κέντρου του Μπάρι, όπου έπειτα από συνεχόμενες εβδομάδες διόρθωσης υπήρξε µια ανοδική προσαρμογή των τιμών για τα έξτρα παρθένα κάτω των τεσσάρων γραµµών. Συγκεκριμένα οι τιμές που ανακοινώθηκαν την περασµένη εβδομάδα γράφουν κέρδη 30 λεπτών το κιλό στην κάτω πλευρά του εύρους, που από τα 7,90 ανέβηκε στα 8,20 ευρώ το κιλό µε υψηλά στα 8,50 ευρώ.