Απονομή στον πρέσβη επί τιμή Γιώργο Γεννηματά το βραβείο Δοκιμίου Ελευθέρου Στοχασμού στη μνήμη του Παναγιώτη Φωτέα

“Εκδήλωση μνήμης και αναγνώρισης σε έναν πολύ σημαντικό άνθρωπο που με το πνεύμα και το ήθος του προσέφερε πάρα πολλά”.

Με την πιο πάνω φράση, αναφερόμενος στον αείμνηστο Παναγιώτη Φωτέα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας χαρακτήρισε την εκδήλωση στην οποία -το βράδυ χθες, Δευτέρα 21 Αυγούστου, στη συνεδριακή αίθουσα του ξενοδοχείου Pharae Palace, στην Καλαμάτα- επιδόθηκε το φετινό βραβείο Δοκιμίου Ελευθέρου Στοχασμού, στη μνήμη του πιο πάνω πνευματικού και αυτοδιοικητικού ανθρώπου.

Το βραβείο Παναγιώτη Φωτέα για το 2022 -από την εκδημία του οποίου συμπληρώθηκαν φέτος 25 χρόνια- επέδωσε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας στον πρέσβη επί τιμή Γιώργο Γεννηματά, για το βιβλίο του με τίτλο “Ακόμη και με δανεικό στυλό γράφεται η ιστορία”.

Στην σύντομη παρέμβασή του ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στα “μαθήματα” που πριν 30 χρόνια ο Παναγιώτης Φωτέας, ως πρώτος αιρετός νομάρχης Μεσσηνίας, έδινε στους συνεργάτες του -μεταξύ των οποίων και ο Π. Νίκας-, ώστε να προκρίνουν και να επιλέγουν πάντα τον άνθρωπο αντί μιας κομματικής ή πολιτικής περιχαράκωσης.

Μιλώντας εκ μέρους της οικογένειας Φωτέα, ο γιός του Σωτήρης Φωτέας επισήμανε ότι “δεν είναι αυτονόητη μετά 25 χρόνια αυτή η ανιδιοτελής ανάδειξη της πνευματικής και αυτοδιοικητικής παρακαταθήκης του πατέρα μου, εντείνει σε εμάς τους οικείους του την αίσθηση της απουσίας του. Ακόμα μεγαλύτερη, όμως, είναι η ικανοποίηση και η συγκίνησή μας για τη σύνδεση αυτή της ανάμνησης με δύο ενεργούς θεσμούς του πνεύματος, στο παρόν και στο μέλλον -το πανελλήνιο βραβείο Δοκιμίου Ελευθέρου Στοχασμού και τις υποτροφίες τις οποίες είχε θεσπίσει o αείμνηστος καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος στη μνήμη του Παναγιώτη Φωτέα”

Καταλήγοντας, ο Σωτ. Φωτέας εξέφρασε ευχαριστίες στην περιφερειακή Αρχή και προσωπικά στον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα για την διαχρονική του εμπλοκή και στήριξη στους θεσμούς αυτούς, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στον αείμνηστο καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο.

Ως “θερμό υποστηρικτή του θεσμού και διαχρονικά συνδετικό κρίκο μεταξύ του Π. Φωτέα και όλων εμάς” χαρακτήρισε από την πλευρά του τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα το μέλος της κριτικής επιτροπής των δοκιμίων Γιώργος Ανδρειωμένος, καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο από τον περιφερειάρχη Π. Νίκα ο πρέσβης επί τιμή Γιώργος Γεννηματάς, δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος για το γεγονός ότι το πόνημά του διακρίθηκε στο πλαίσιο ενός θεσμού συνδεδεμένου με δύο ξεχωριστές προσωπικότητες της Μεσσηνίας:

Του Παναγιώτη Φωτέα, ενός “ευπατρίδη, πνευματικού ανθρώπου, διανοούμενου μεγάλης εμβέλειας και ακέραιου πολιτικού, που τίμησε τις θέσεις όπου υπηρέτησε” και του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, “το όραμα του οποίου επέτυχε να αναδείξει τη γενέθλια γη σε παγκόσμιο τουριστικό προορισμό”, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Γ. Γεννηματάς, που έκανε αναφορά και στη σύνδεση και της δικής του οικογένεια “με την γη της Μεσσηνιακής Μάνης”.

Της απονομής του βραβείου στον πρέσβη ε.τ. προηγήθηκε η απονομή -σε αριστούχους φοιτητές της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών-, των υποτροφιών, τις οποίες είχε θεσπίσει o αείμνηστος καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος στη μνήμη του Παναγιώτη Φωτέα.

Συγκεκριμένα, οι επιδόσεις έγιναν, από τον αρχιμανδρίτη Φίλιππο Χαμαργιά εκπρόσωπο του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου στον Πολυζώη Σταθόπουλο (έτος εισαγωγής 2018), από τον βουλευτή Περικλή Μαντά στην Ιωάννα Κουτσαντώνη (έτος εισαγωγής 2019), από τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ανδρέα Τσουκαλά στον Νικόλαο Σταθόπουλο (έτος εισαγωγής 2020), από τον αντιδήμαρχο Καλαμάτας Σαράντο Μαρινάκη εκπρόσωπο του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου στην Μαρία Αλεξοπούλου (έτος εισαγωγής 2021), από την Νατάσα Γλαράκη εκπρόσωπο του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου στην Μαρίνα Καραλέκα (έτος εισαγωγής 2022) και από τον Νικόλα Μηλιώνη αντιπρόεδρο του Ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου και μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου στον Νικόλα Μελά (έτος εισαγωγής 2022).

Το συνολικό ποσό υποστήριξης των σπουδών των φοιτητών με εξαιρετική επίδοση, ανέρχεται σε 30.000 ευρώ και αποτελεί χορηγία της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, μέσω του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου.

Παρόντες στην χθεσινοβραδινή εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας και το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και την οποία συντόνισε η Νέλλη Κουβελάκη, ήταν επίσης, μεταξύ άλλων, η Ελένη Φωτέα, η Σύμβουλος Επικρατείας Σοφία Βιδάλη, ο διοικητής της 120 ΠΕΑ σμήναρχος Νίκος Τσιβουράκης, η Βίκυ Καρέλια πρόεδρος του Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, ο Δημήτρης και η Ελένη Μανιατάκη πρόεδρος και αντιπρόεδρος αντίστοιχα του Μανιατάκειου Ιδρύματος, η Γιάννα Μαλαπάνη, αντιπεριφερειάρχες, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι κ.α.