Αντίσταση μέσω instagram: Ιρανή ηθοποιός πετάει τη μπούργκα και εμφανίζεται τόπλες (vid)

Ένα ισχυρό συμβολικό μήνυμα έστειλε μία Ιρανή ηθοποιός, που μπροστά στην κάμερα πέταξε το χιτζάμπ, το μακρύ μαύρο ρούχο που καλύπτει όλο της το σώμα και ό,τι φορά κάτω από αυτό, και σταδιακά αφαίρεσε όλες τις στρώσεις ρούχων που φορούσε και τελικά έμεινε τόπλες.

Η 30χρονη Ελναάζ Νορούζι επέλεξε αυτό τον τρόπο διαμαρτυρίας απέναντι στο αυταρχικό θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν που παραβιάζει τις ελευθερίες και τα δικαιώματα εκατομμυρίων γυναικών και που μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, που συνελήφθη από την αστυνομία Ηθών του Ιράν για λίγα μαλλιά που ξέφευγαν από τη μαντήλα της και βρήκε τραγικό θάνατο πιθανότατα από βασανιστήρια, έχει ξεσηκώσει ενα πρωτοφανές κύμα διαμαρτυριών.

Πρωταγωνίστρια σειράς του Netflix

Η Νορούζι είναι πρωταγωνίστρια της σειράς Sacred Games του Netflix. Ανάρτησε το τολμηρό αυτό βίντεο στον λογαριασμό της στο Instagram όπου έχει 2 εκατομμύρια follower. Σκόπος της είναι όπως εξήγησε όχι να προωθήσει το γυμνό, αλλά την ελευθερία της επιλογής.

Στο κλιπ η ηθοποιός εμφανίζεται αρχικά να στέκεται ντυμένη με μαύρα ριχτά ρούχα και μαντίλα, ένα σύνολο που αφήνει εκτεθειμένα μόνο τα χέρια, τα μάτια και τα πόδια της.

Στη συνέχεια, βγάζει ένα ένα τα ρούχα που καλύπτουν το σώμα της, και αφήνει λυτά τα μαλλιά της.

Η Νορούζι συνόδευσε την ανάρτησή της στο Instagram με το μήνυμά της:

“Κάθε γυναίκα, οπουδήποτε στον κόσμο, ανεξάρτητα από την καταγωγή της, πρέπει να έχει το δικαίωμα να φοράει ό,τι θέλει, όποτε και όπου θέλει να το φορέσει. Κανένας άνδρας ή γυναίκα δεν έχει το δικαίωμα να την κρίνει ή να της ζητήσει να ντυθεί διαφορετικά. Όλοι έχουν διαφορετικές απόψεις και πιστεύω και αυτά πρέπει να γίνονται σεβαστά.

Δημοκρατία σημαίνει δύναμη να αποφασίζεις… Κάθε γυναίκα πρέπει να μπορεί να αποφασίζει για το σώμα της”.