ΑΕΚ – Ολυμπιακός 1-1: Έφυγε αλώβητος από την OPAP Arena και παρέμεινε στην κορυφή (vid)

Ισορροπία στην OPAP Arena στο πρώτο ντέρμπι που έδωσαν ΑΕΚ και Ολυμπιακός στη Stoiximan Super League. Οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1 με την Ένωση να ανοίγει το σκορ με τον Πόνσε στο 22′ και τον Ελ Κααμπί να ισοφαρίζει στο 38′. Η Ένωση σκόραρε και με τον Αραούχο στο 59′, ωστόσο γκολ ακυρώθηκε για οφσάιντ.

Απαντήσεις ανέμεναν οι περισσότεροι στην προσμονή του πρώτου ντέρμπι της χρονιάς. Εκτιμούσαν πως αυτό το πρώιμο τετ α τετ ανάμεσα σε ΑΕΚ και Ολυμπιακό μπορούσε να μας κάνει σοφότερους, τρείς μήνες μετά το τελευταίου τους αντάμωμα στα περσινά playoffs. Προφανώς λοιπόν σήμερα νιώθουν εκείνο το αίσθημα του ανικανοποίητου έπειτα από μια ισοπαλία, άχαρη από τη φύση της και σπάνια ικανή να αποζημιώσει.

ΑΕΚ και Ολυμπιακός έδωσαν το πρώτο ντέρμπι της χρονιάς στην OPAP Arena και αναδείχθηκαν ισόπαλοι χάρη στους φορ τους. Η Ένωση προηγήθηκε στο 22′ με τον Εσέκιελ Πονσέ και οι Πειραιώτες απάντησαν με τον Ελ Κααμπί στο 38ο λεπτό. Ο αγώνας είχε ρυθμό και ευκαιρίες στο πρώτο μέρος, αλλά στο δεύτερο έπεσε και δεν άλλαξε κάτι στο ματς.

Η Ένωση παρέμεινε χωρίς νίκη στη Νέα Φιλαδέλφεια φέτος, καθώς μέχρι στιγμής έχει τρεις ισοπαλίες και μια ήττα, ενώ το τέρμα του Πόνσε ήταν το πρώτο που δέχθηκε ο Ολυμπιακός στη Stoiximan Super League.

Στο μυαλό των κόουτς:

Ο Ποντένσε έκανε τελικά την έκπληξη και επιβεβαίωσε την «τρέλα» που είχε τις προηγούμενες ημέρες να παίξει στο ματς με την ΑΕΚ. Ο Πορτογάλος βρέθηκε στην αρχική ενδεκάδα του αγώνα της Νέας Φιλαδέλφειας με τον Μαρτίνεθ να επιλέγει για το αριστερό άκρο της άμυνας τον Κίνι αντί του Ορτέγκα και τον Φρέιρε αντί του Ντόι δίπλα στον Ρέτσο. Έσε και Μαντί ήταν οι χαφ με τον Μασούρα να παίζει κοντά στον Ελ Κααμπί και τους Φορτούνη, Ποντένσε στα πλάγια. Ο Αλμέιδα από την πλευρά του παρέταξε και αυτός μία ομάδα με διάταξη 4-4-2. Με Ρότα, Βίντα, Μουκουντί, Μοχαμάντι στην άμυνα. Σιμάνσκι, Γιόνσον ήταν στα χαφ με τον Ελίασον να παίζει δεξιά και τον Τσούμπερ αριστερά, ενώ Αραούχο και Πόνσε ήταν οι δύο επιθετικοί.

Καλύτερη η ΑΕΚ και δίκαιο προβάδισμα

Η ΑΕΚ φάνηκε από τα πρώτα λεπτά ότι πατούσε καλύτερα στο γήπεδο. Έβγαλε τρομερή ενέργεια και ένταση και μπήκε με διάθεση να πιέσει. Ξεκάθαρη ήταν και η πρόθεση του Αλμέιδα να φορτώσει τη δεξιά του πλευρά με τον Ελίασον και τον Ρότα να βγαίνει στην πλάτη του θεωρώντας ότι ο Φορτούνης δεν θα δώσει τις κατάλληλες βοήθειες στον Κίνι. Η ΑΕΚ έτρεξε πολύ και πίεσε τον Ολυμπιακό με αποτέλεσμα στο 7′ ο Πασχαλάκης να κάνει μία καλή απόκρουση σε σουτ του Τσούμπερ. Στο 12′ ο Σοάρες έδειξε πέναλτι σε μαρκάρισμα του Κίνι στον Ελίασον, αλλά άλλαξε την απόφαση του με το VAR. Το σκηνικό στο ματς δεν είχε αλλάξει με τον Ολυμπιακό να αδυνατεί να κρατήσει τη μπάλα και τον Πασχαλάκη στο 18′ να βγάζει εντυπωσιακά την κεφαλιά του Μουκουντί. Η ΑΕΚ πατούσε πολύ καλά και στο 22′ μετά από εκτέλεσε πλαγίου ο Πόνσε σκόραρε με τον Ρότα να πιστώνεται την ασίστ.

Μεταμορφώθηκε ο Ολυμπιακός και ισοφάρισε

Μέχρι εκείνο το σημείο η ΑΕΚ κυριαρχούσε και ο Ολυμπιακός ψαχνόταν, ενώ έβγαζε και νευρικότητα. Από το γκολ και μετά η εικόνα άλλαξε. Οι Πειραιώτες πήραν μέτρα στο γήπεδο και κράτησαν τη μπάλα στα πόδια τους. Ο Φορτούνης πήρε πρωτοβουλίες και ο Ολυμπιακός άρχισε να πιέζει την ΑΕΚ. Την ίδια ώρα ο Ποντένσε άρχισε να μπαίνει στο ματς και να δημιουργεί θέματα. Η προειδοποίηση ήρθε στο 31′ με το σουτ του Μασούρα που έβγαλε ο Στάνκοβιτς, αλλά στο 38′ ο Ποντένσε δημιούργησε για τον Ελ Κααμπί και αυτός με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 1-1. Το σκηνικό στον αγωνιστικό χώρο δεν άλλαξε μέχρι το φινάλε του αγώνα με τον Ολυμπιακό να έχει τον έλεγχο του ματς και τις δύο ομάδες να πηγαίνουν στα αποδυτήρια με το σκορ στο 1-1.

Παιχνίδι τακτικής στην επανάληψη

Στην επανάληψη ο Αλμέιδα έριξε στο ματς τον Πινέδα σε μία προσπάθεια νε φρεσκάρει τη μεσαία του γραμμή και ο Μαρτίνεθ απάντησε λίγα λεπτά αργότερα με Σκάρπα και Μπιέλ στα άκρα φρεσκάροντας την επίθεση του. Η ΑΕΚ κατάφερε στο 59′ να σκοράρει με τον Αραούχο, αλλά το γκολ του ακυρώθηκε, διότι στο ξεκίνημα της φάσης ο Πινέδα είχε πάρει τη μπάλα με το χέρι. Έτσι το 1-1 δεν άλλαξε και στη συνέχεια το ματς απέκτησε μία άλλη ομορφιά. Η εικόνα του αγώνα δεν είχε σχέση με τα πρώτα 45 λεπτά. Δεν υπήρχε η ίδια ένταση και ήταν λογικό, αφού στο πρώτο μέρος οι δύο ομάδες έπαιζαν στο… κόκκινο.

Και ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ έπαιζαν παιχνίδι τακτικής με τους δύο προπονητές να θέλουν πρώτα απ’ όλα σιγουριά και όσο το δυνατόν λιγότερα ρίσκα. Υπήρχαν διαστήματα στο ματς που έπαιρνε μέτρα η ΑΕΚ και άλλα που ο Ολυμπιακός κυριαρχούσε. Για ένα μεγάλο διάστημα οι Πειραιώτες ήταν αυτοί που είχαν την μπάλα στα πόδια τους και η ΑΕΚ τους περίμενε στο μισό γήπεδο. Και σε αυτό το διάστημα οι Πειραιώτες απέφευγαν τις ενέργειες που θα προκαλούσαν κενά στα μετόπισθεν. Κάπως έτσι το 1-1 δεν άλλαξε μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του Πορτογάλου ρέφερι.

Οι συνθέσεις

ΑΕΚ: Στάνκοβιτς – Ρότα, Βίντα (46′ Μήτογλου), Μουκουντί, Μοχαμάντι – Σιμάνσκι, Γιόνσον (46′ Πινέδα), Ελίασον, Τσούμπερ – Αραούχο (72′ Γαλανόπουλο), Πόνσε.

Ολυμπιακός: Πασχαλάκης – Ροντινέι, Ρέτσος, Φρέιρε, Κίνι – Έσε (81′ Ορτέγκα), Καμαρά, Φορτούνης (69′ Ιμπόρα), Ποντένσε (55′ Σκάρπα) – Μασούρας (55′ Μπιέλ), Ελ Κααμπί (81′ Γιόβετιτς).

Τα highlights του ντέρμπι