ΑΑΔΕ: “Στα μανταλάκια” οι μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου με χρέη άνω των €150.000 – Δείτε λίστες και ονόματα

Στη δημοσιοποίηση των στοιχείων φυσικών και νομικών προσώπων και οντοτήτων που οφείλουν στο Δημόσιο ή/και στον e-EΦΚΑ ποσά, άνω των 150.000 ευρώ, με καθυστέρηση καταβολής άνω του έτους, προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με ανάρτηση στον ιστότοπό της. 

Το φως της δημοσιότητας είδαν το απόγευμα της Παρασκευής 4 Αυγούστου τα ονόματα των μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου, οι οποίοι δεν έχουν καν ρυθμίσει τα χρέη τους που ξεπερνούν τα 130 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα η ΑΑΔΕ προχώρησε στη δημοσιοποίηση των στοιχείων φυσικών και νομικών προσώπων και οντοτήτων που οφείλουν στο Δημόσιο ή και στον e-EΦΚΑ ποσά άνω των 150.000 ευρώ, με καθυστέρηση καταβολής άνω του έτους.

Πάντως, σύμφωνα με το Star, στις σχετικές λίστες συμπεριλαμβάνονται δεκάδες ή εκατοντάδες επιχειρήσεις που έχουν χρεωκοπήσει εδώ και χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι οι πιθανότητες είσπραξης είναι ελάχιστες, αν όχι μηδενικές.

Από το 2019 είχε να δημοσιεύσει η ΑΑΔΕ τις λίστες των μεγάλων οφειλετών, λόγω των αλλεπάλληλων κρίσεων, αλλά από τότε δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Ανάμεσα σε αυτούς που χρωστάνε τα περισσότερα, παραμένουν παλιά ΑΦΜ ποδοσφαιρικών ομάδων, παλιές ΔΕΚΟ, τηλεοπτικά κανάλια που έχουν βάλει “λουκέτο”, αγροτικοί συνεταιρισμοί κ.ά.

Είναι ενδεικτικό ότι στην κορυφή αυτής της μακριάς λίστας των περίπου 17.000 επιχειρήσεων, βρίσκεται χρηματιστηριακή εταιρία, η Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ, που συνδέθηκε με σκάνδαλο και τα συσσωρευμένα χρέη της ξεπερνούν τα 13 δισ. ευρώ.

9.000 φορολογούμενοι χρωστάνε πάνω από 1 εκατ. ευρώ ο καθένας

Αντίστοιχη είναι η λίστα των περίπου 10.000 φυσικών προσώπων, με… πρωταθλητή χρεών κάποιον φορολογούμενο ονόματι KOSTA CHRIS Γ. που φέρεται να χρωστάει πάνω από 1 δισ. ευρώ!

Ακολουθούν ο APOSTOLIDES PANAY Δ. με 990 εκατ. ευρώ, ο Ι. ΙΩΑΝΝΟΥ με οφειλές 794 εκατ. ευρώ και ο Γ. ΑΝΘΕΜΙΔΗΣ με 457 εκατ. ευρώ.

Περίπου 9.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα με οφειλές άνω του 1 εκατ. ευρώ, χρωστάνε 84 δισ. από το σύνολο των 107 δισ. ευρώ που λιμνάζουν στις εφορίες. Πόσα από αυτά θα μπορούσαν να εισπραχθούν; Με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, ούτε 15 δισ…

Oι σχετικοί κατάλογοι περιλαμβάνουν 10.168 φυσικά πρόσωπα και 16.839 νομικά πρόσωπα. Να σημειωθεί ότι η δημοσιοποίηση των στοιχείων μεγαλοοφειλετών είναι υποχρεωτική σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Ειδικότερα, οι σχετικοί κατάλογοι περιλαμβάνουν 10.168 φυσικά πρόσωπα και 16.839 νομικά πρόσωπα.

Δείτε ΕΔΩ τα Φυσικά πρόσωπα 

Δείτε ΕΔΩ τα Νομικά πρόσωπα

Σημειωτέον ότι η δημοσιοποίηση των στοιχείων μεγαλοοφειλετών είναι υποχρεωτική σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Όπως ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ, η άρση της δημοσιοποίησης ή η διόρθωση της εγγραφής στη δημοσιοποιημένη  κατάσταση, λόγω μερικής ή ολικής εξόφλησης, ή διαπίστωσης της μερικής ή ολικής υπαγωγής της οφειλής στις εξαιρέσεις που προβλέπονται ή για οποιοδήποτε άλλο νόμιμο λόγο, διενεργείται, κατόπιν αιτήσεως του οφειλέτη ανά είδος οφειλής από τον: Προϊστάμενο της ΔΟΥ, Τελωνείου ή Ελεγκτικού Κέντρου που είναι αρμόδιος για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής προς το Δημόσιο, Προϊστάμενο της αρμόδιας για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής προς τον e-ΕΦΚΑ, περιφερειακής υπηρεσίας KΕΑΟ ή από τον Προϊστάμενο της αρμόδιας για τον προσδιορισμό της οφειλής Τοπικής Διεύθυνσης e-ΕΦΚΑ.

Στην ανακοίνωση της ΑΑΔΕ επισημαίνεται ακόμη ότι όλοι ανεξαιρέτως οι αναφερόμενοι στον κατάλογο μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου ενημερώθηκαν με επαναλαμβανόμενα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την ΑΑΔΕ ώστε να τακτοποιήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς ΔΟΥ/Τελωνεία και προς τον e-ΕΦΚΑ πριν από τη δημοσιοποίηση.

Ποιες είναι οι εταιρείες που χρωστούν πάνω από 1 δις ευρώ στο Δημόσιο

Αμαρτίες” δεκαετιών αποτυπώνει ο κατάλογος με τους μεγάλους οφειλέτες του Δημοσίου.

Έχουν περάσει 12 χρόνια από την ψήφιση του νόμου που δίνει τη δυνατότητα στις φορολογικές αρχές να δημοσιεύουν ονόματα επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων. Η επανάληψη των δημοσιεύσεων όμως είναι αυτή που αναδεικνύει το βασικό πρόβλημα: συγκεκριμένες εταιρείες και συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα, απλώς συσσωρεύουν ολοένα και περισσότερα χρέη στους ΑΦΜ τους -κυρίως λόγω των προσαυξήσεων.

Τα δύο βασικά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα: Πώς φτάνει μια ιδιωτική εταιρεία να συσσωρεύει χρέη ενός δις. ευρώ στο δημόσιο κάτω από τη μύτη της εφορίας; Και ποια είναι η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού μετά τον εντοπισμό αυτών των περιπτώσεων;

Αν συγκρίνει κανείς τη λίστα του 2019 (ήταν η τελευταία που δημοσιεύτηκε μέχρι χθες) με την αντίστοιχη χθεσινή, θα διαπιστώσει ότι στην κορυφή του καταλόγου με τους οφειλέτες και των φυσικών και των νομικών προσώπων φιγουράρουν οι ίδιοι ΑΦΜ οι οποίοι έχουν φορτωθεί οφειλές που σε καμία περίπτωση δεν είναι διαχειρίσιμες.

Η “μεγάλη εικόνα” είναι η εξής: τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι έχουν συσσωρευτεί χρέη άνω των 120 δισ. ευρώ προς την εφορία (στοιχείο που δημιουργεί την εντύπωση ότι οι πολίτες δεν πληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις) και τελικώς προκύπτει ότι τουλάχιστον το 80% αυτού του ποσού το χρωστούν 10.168 φυσικά πρόσωπα και 16.839 επιχειρήσεις.

Έτσι, αναδεικνύεται το μεγάλο ζήτημα: θα ληφθεί η πολιτική απόφαση να ξεκαθαρίσει το μητρώο με τις οφειλές προς το δημόσιο για να κριθεί τι είναι εισπράξιμο και τι όχι, πού μπορούν να αποδώσουν τα εισπρακτικά μέτρα της εφορίας και πού όχι ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο;

Χρέη

Οι χρεοκοπημένες εταιρείες που χρωστούν πάνω από 1 δις ευρώ

Αν δει κανείς ποιοι βρίσκονται στις πρώτες θέσεις του καταλόγου των οφειλετών με επαγγελματικό ΑΦΜ (νομικά πρόσωπα) θα διαπιστώσει ότι ουσιαστικά πρόκειται για χρεοκοπημένες εταιρείες.

Η Acropolis Χρηματιστηριακή -γνωστή από την υπόθεση του δομημένου ομολόγου- παραμένει ακόμη σε καθεστώς εκκαθάρισης από το μακρινό 2016 ενώ η εταιρεία έχει συσσωρεύσει χρέη… 13,22 δισ. ευρώ μαζί με τις προσαυξήσεις.

Δεύτερη στη λίστα, η γνωστή μας Ολυμπιακή Αεροπορία. Χρωστάει και αυτή άλλα 2,28 δισ. ευρώ στην εφορία και επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία. Η Ολυμπιακή Αεροπορία που ιδρύθηκε το 1956, παραμένει και σήμερα σε καθεστώς λύσης και εκκαθάρισης.

Η Δομένικος Κωνσταντίνος -Commex EE επίσης μάζεψε οφειλές 1 δις. ευρώ και άλλα 700 εκατ. ευρώ σε προσαυξήσεις, παρά το γεγονός ότι ιδρύθηκε προ 20ετίας. Μια αναζήτηση στο ΓΕΜΗ δείχνει ότι και αυτή η εταιρεία είναι σε καθεστώς πτώχευσης με τη σχετική απόφαση να έχει βγει ήδη από το 2015.

Η Carrera Mobile με έδρα στην οδό Μιχαήλ Βόδα, οφείλει 1,58 δισ. ευρώ μαζί με τις προσαυξήσεις, ενώ η Φιλωτάς Ανώνυμη Τεχνική Εταιρεία -εμφανίζεται ενεργή στο ΓΕΜΗ- έχει χρέη 750 εκατ. ευρώ ή 1,2 δισ. ευρώ μαζί με τις προσαυξήσεις.

Τη λίστα των εταιρειών που χρωστούν πάνω από 1 δις ευρώ, συμπληρώνουν η Αγιομαυρίτης φωτογραφικά είδη αλλά και η Αποστολίδης Παναγιώτης και ΣΙΑ.