Έρχονται νέα μέτρα για τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα – Τα σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση

“Μέχρι τέλος του μήνα θα έχουμε ανακοινώσεις από τον αρμόδιο υπουργό κ. Σκυλακάκη για περαιτέρω στήριξη των πολιτών σχετικά με τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα σε συνέχεια των πολλών παρεμβάσεων που έχουν γίνει”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Για την ακρίβεια στα τρόφιμα ανέφερε ότι πριν από λίγες εβδομάδες είχαμε ανακοινώσεις από το υπουργείο ανάπτυξης και τώρα αυτά τα μέτρα εφαρμόζονται.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως όλες οι παρεμβάσεις που κάνει η κυβέρνηση και οι προσωπικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού έχουν ως βασικό στόχο την ενδυνάμωση του εισοδήματος των πολιτών και σίγουρα οι θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία δίνουν ώθηση για αυτές τις αλλαγές.

“Το μέγεθος των αυξήσεων αποτυπώνεται από τους επιμέρους δείκτες του πληθωρισμού. Ο πληθωρισμός βαίνει μειούμενος για αρκετούς μήνες. Είναι σημαντικό στοιχείο ότι η ελληνική οικονομία έχει έναν από τους χαμηλότερους πληθωρισμούς στην Ευρώπη. Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι ο πιο επίμονος. Ως προς την ενέργεια η κυβέρνηση παρακολουθεί το σύνολο των εξελίξεων και επεμβαίνει για να περιορίσει τις συνέπειες και αυτός είναι και ο λόγος των ανακοινώσεων μέχρι το τέλος του μήνα. Δεδομένο είναι ότι η ελληνική οικονομία έχει τη δυνατότητα χωρίς να εκτροχιάζεται να προσαρμόζεται”, ανέφερε.

Σενάριο για επίδομα θέρμανσης σε όσους επιλέγουν το ηλεκτρικό ρεύμα

To ενδεχόμενο να καταστούν δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης και όσοι επιλέγουν το ηλεκτρικό ρεύμα για να θερμάνουν τα σπίτια τους τον χειμώνα εξετάζουν στην κυβέρνηση, όπως ανέφερε νωρίτερα το ρεπορτάζ του TheToc.

Από το νέο έτος, έχει δρομολογηθεί η κατάργηση των οριζόντιων επιδοτήσεων στους λογαριασμούς του ρεύματος -το όπλο αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για τον μήνα Νοέμβριο, καθώς ύστερα από πέντε μήνες στασιμότητας παρατηρήθηκε αύξηση της τιμής κατά 1,5 λεπτό ανά κιλοβατώρα από τον βασικό πάροχο που μεταφράζεται σε +10%- οπότε αν επιμείνουν οι υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο, ο κίνδυνος να παραλάβουν εκατομμύρια νοικοκυριά υψηλότερους λογαριασμούς σε σχέση με πέρυσι, είναι ορατός.

Η κατάργηση της επιδότησης δεν θα είναι η μοναδική αλλαγή που θα ισχύσει στα τιμολόγια του ρεύματος από τις αρχές του χρόνου. Ουσιαστικά, οι καταναλωτές θα κληθούν να πάρουν μια μεγάλη απόφαση: αν θα επιλέξουν σταθερό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος ώστε να μην αγωνιούν για την εξέλιξη της χρηματιστηριακής τιμής ή αν θα προτιμήσουν το κυμαινόμενο το οποίο σε πρώτη φάση θα είναι φθηνότερο. Κυμαινόμενο τιμολόγιο ρεύματος σημαίνει ουσιαστικά ότι ο καταναλωτής θα είναι εκτεθειμένος στην ρήτρα αναπροσαρμογής η οποία έστω και με διαφορετικό όνομα θα αναβιώσει.

Συμπέρασμα: Μαζεύονται πολλά “σύννεφα” όσον αφορά στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος. Με την άνοδο του φυσικού αερίου (σ.σ είναι στα 50 ευρώ η μεγαβατώρα τουλάχιστον 40% ακριβότερη σε σχέση με την 7η Οκτωβρίου οπότε ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες στην Μέση Ανατολή) ήδη ακρίβυνε το ρεύμα. Προς το παρόν μπορεί να μην φανεί σημαντική επίπτωση λόγω των επιδοτήσεων όμως από τις αρχές του 2024, το σκηνικό μπορεί να αλλάξει άρδην.

Επειδή δεν θα υπάρχουν οι οριζόντιες επιδοτήσεις, στην κυβέρνηση εξετάζουν δύο παρεμβάσεις για να μην προκληθεί νέο κύμα απλήρωτων λογαριασμών:

1. Η πρώτη είναι να καταβάλλεται το επίδομα θέρμανσης (από 100 έως 800 ευρώ) και σε όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα. Ο μηχανισμός του επιδόματος είναι τέτοιος ώστε να ευνοεί αυτούς που ζουν σε περιοχές με δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Το μόνο που χρειάζεται είναι να βρεθεί η φόρμουλα ώστε να επιδοτείται ρεύμα που χρησιμοποιείται για θέρμανση. Η απλή λύση που υπάρχει στο τραπέζι, είναι αυτός που θα επιδοτείται για το ρεύμα, να μην επιδοτείται ταυτόχρονα και για το πετρέλαιο ή για τα καυσόξυλα. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να αποδεικνύεται μέσω των λογαριασμών ότι όντως υπάρχουν καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας.

2. Η δεύτερη είναι η διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου και με άλλες κατηγορίες όπως επίσης και η αύξηση των επιδοτήσεων για τους πολύ ευπαθείς. Στοχευμένες παρεμβάσεις δεν απαγορεύονται από την ΕΕ γι’ αυτό και το κοινωνικό τιμολόγιο κρίνεται ως μια καλή διέξοδος για να επιδοτηθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Πηγή: TheToc.