Έρχεται έκτακτο “δώρο Πάσχα”: Ποιοι θα το εισπράξουν, διευρύνονται οι δικαιούχοι

Ολοκληρωμένο σχέδιο που αποσκοπεί από τη μια στη συγκράτηση των τιμών, ειδικά στα προϊόντα που αφορούν στο πασχαλινό τραπέζι και από την άλλη στην ενίσχυση της ρευστότητας των νοικοκυριών, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις αυξημένες δαπάνες των εορτών, καταστρώνει η κυβέρνηση.

Το σχέδιο έχει τρεις άξονες, οι οποίοι θα αρχίσουν να μπαίνουν σε εφαρμογή από την επόμενη εβδομάδα.

Ο πρώτος άξονας έχει να κάνει με την ενεργοποίηση του market pass, ώστε να υποβληθούν οι αιτήσεις και οι χορηγήσεις των χρημάτων να έχουν ήδη δρομολογηθεί πριν από τις γιορτές.

Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με την χορήγηση μιας ακόμη “επιταγής ακρίβειας” ή ενός έκτακτου δώρου Πάσχα πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα, κάτι που προϋποθέτει λήψη οριστικών αποφάσεων μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου.

Και ο τρίτος άξονας αφορά στην συγκράτηση των τιμών σε είδη που θα βρεθούν στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος τον Απρίλιο, ο οποίος δεν αποκλείεται να είναι και ο μήνας της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης. Γι’ αυτό και θα λανσαριστούν δύο “καλάθια”: ένα με παιχνίδια (όπως και τα Χριστούγεννα) και ένα με βασικά πασχαλινά είδη διατροφής.

Το δώρο Πάσχα θα είναι διευρυμένο σε σχέση με το αντίστοιχο επίδομα των Χριστουγέννων, καθώς θα συμπεριληφθούν και οι συνταξιούχοι που δεν έλαβαν αύξηση στη σύνταξή τους. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα πάρουν ούτως ή άλλως επιταγή με βάση το σχέδιο. Το ζητούμενο είναι να μπουν και όσοι έμειναν χωρίς αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς ακόμη και αν δεν θα πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο που θα θεσπιστεί για τους συνταξιούχους, ώστε να λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

Έτσι, σχεδιάζεται την επιταγή ακρίβειας να εισπράξουν:

1. Ευάλωτοι συνταξιούχοι (όσοι θα πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο που μάλλον θα είναι τα 800 ευρώ τον μήνα)

2. Όσοι συνταξιούχοι υπερβαίνουν το εισοδηματικό όριο αλλά έμειναν χωρίς αύξηση στη σύνταξή τους. Πιθανόν να εξαιρεθούν όσοι έχουν μεγάλα εισοδήματα.

3. Δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων χωρίς εισοδηματικά κριτήρια

4. Ανασφάλιστοι υπηρήλικες

5. Δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

6. Μακροχρόνια άνεργοι

7. Δικαιούχοι επιδόματος παιδιού.

Πότε θα πληρωθεί το market pass

H καταβολή των χρημάτων του market pass εξαρτάται από το αν θα επιλέξει κάποιος την ψηφιακή κάρτα ή την πίστωση σε λογαριασμό.

Α. ΚΑΡΤΑ: Για όσους υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης με έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας έως την 28η Φεβρουαρίου 2023, η ενίσχυση των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα για πίστωση στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα έως την 3η Μαρτίου 2023.

Για όσους υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης με έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας από την 1η Μαρτίου έως την 15η Μαρτίου 2023, η ενίσχυση των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα για πίστωση στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα έως την 20ή Μαρτίου 2023.

Για όλους τους δικαιούχους που έχουν υποβάλει αίτηση ενίσχυσης με έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας η ενίσχυση των μηνών Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα για πίστωση στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα εντός των πρώτων τριών εργάσιμων ημερών κάθε μηνός.

Πίστωση ενίσχυσης στον τραπεζικό λογαριασμό

-Για όσους υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό έως την 28η Φεβρουαρίου 2023, η ενίσχυση των μηνών Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα προς πληρωμή έως την 3η Μαρτίου 2023.

-Για όσους υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό από την 1η Μαρτίου έως την 15η Μαρτίου 2023, η ενίσχυση των μηνών Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα προς πληρωμή έως την 20ή Μαρτίου 2023.

– Για όλους τους δικαιούχους που έχουν υποβάλει αίτηση ενίσχυσης με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό η ενίσχυση των μηνών Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα προς πληρωμή έως την 3η Μαΐου 2023.