Ένα debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών στις 10 Μαΐου – Οι κανόνες και ο δημοσιογράφος που θα συντονίζει

Λευκός καπνός βγήκε τελικά στη δεύτερη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Εκλογών που συνεδρίαζε, υπό την προεδρία της Υπουργού Εσωτερικών Καλλιόπης Σπανού, από το πρωί του Σαββάτου για το θέμα του debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Τελικά, η Επιτροπή αποφάσισε ότι θα γίνει μία τηλεμαχία με τη συμμετοχή όλων πολιτικών αρχηγών η οποία θα διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις της δημόσιας τηλεόρασης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην αναμέτρηση θα συμμετάσχουν δημοσιογράφοι από όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας.

“Το debate θα είναι ένα με πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής την Τετάρτη 10 Μαΐου στις 21:00” μετέδωσε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ τονίζοντας ότι οι εκπρόσωποι των κομμάτων συμφώνησαν ο δημοσιογράφος, κοινής αποδοχής και μέλος της ΕΣΗΕΑ που θα συντονίσει την αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου θα είναι ο Γιώργος Κουβαράς.

Το debate, διάρκειας τριών ωρών, θα το δείξουν συνολικά έξι κανάλια. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης καταγράφηκε η ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για δύο τηλεοπτικές αναμετρήσεις.

Οι κανόνες του debate

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, συνολικά 5 +1 θεματικές ενότητες θα απασχολήσουν τους πολιτικούς αρχηγούς. Αναλυτικά τα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι: οικονομία–ανάπτυξη, εξωτερική πολιτική-άμυνα, εκλογές, κράτος–θεσμοί-διαφάνεια, υγεία-παιδεία-περιβάλλον.

Οι πολιτικοί αρχηγοί θα κάνουν τις τοποθετήσεις τους ενώ δεν θα υπάρξουν ερωτωαπαντήσεις. Η ερώτηση του δημοσιογράφου θα είναι διάρκειας 30 δευτερολέπτων και η απάντηση θα έχει διάρκεια 1,5 λεπτό. Ο συντονιστής του debate δεν θα έχει το δικαίωμα υποβολής ερώτησης με τις ερωτήσεις να τις υποβάλλουν δημοσιογράφοι από όλα τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας.

Σε περίπτωση που επανέλθει με διευκρινιστική ερώτηση ο δημοσιογράφος, οι πολιτικοί θα πρέπει να απαντήσουν μέσα σε 45 δευτερόλεπτα.

Οι διαφωνίες και οι συμφωνίες στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής

Υπενθυμίζεται ότι και στην πρώτη συνεδρίαση, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει δύο τηλεμαχίες, μία μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών και μία μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα ζήτησαν να γίνει μόνο ένα.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρεται να είχε επιμείνει και στον όρο που έχει θέσει ώστε να δημοσιεύονται τα αστάθμητα πρωτογενή στοιχεία των δημοσκοπήσεων. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι έχει γίνει καταγγελία για τρεις εταιρείες χωρίς να συμβεί τίποτα, με τον εκπρόσωπο της ΝΔ να τον παραπέμπει στην αρμόδια ελεγκτική αρχή των εν λόγω εταιρειών.

Το ΠΑΣΟΚ πρότεινε election pass για τους εργαζομένους στον τουριστικό κλάδο.

Στην πρώτη συνεδρίαση ανακοινώθηκε επίσης, ότι έχουν εγγραφεί συνολικά 22.816 απόδημοι, οι οποίοι θα ψηφίσουν το Σάββατο 20 Μαΐου, παραμονή των εκλογών της 21ης Μαΐου, σε 99 εκλογικά τμήματα σε όλο τον κόσμο.

Τέλος, είχε αποφασιστεί να επισπευστούν οι καταβολές της κρατικής χρηματοδότησης.