Άνω Δώριο: Εκδηλώσεις εορτασμού της εξέγερσης των Ντρέδων

Εκδηλώσεις εορτασμού της 202ης επετείου της εξέγερσης των Ντρέδων πραγματοποιήθηκαν χθες το πρωί στο Άνω Δώριο, στον ίδιο χώρο όπου έδωσαν όρκο για την ελευθερία των Ελλήνων και με τα όπλα στα χέρια ξεκίνησαν τον ηρωικό τους αγώνα γράφοντας χρυσές σελίδες ανδρείας στην ιστορία της πατρίδας μας.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με επιμνημόσυνη δέηση στον προαύλειο χώρο του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου από τον μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο. Ακολούθησε αναπαράσταση της ορκωμοσίας των Ντρέδων με εντυπωσιακή είσοδο στο χώρο της εκδήλωσης και δέηση στην Παναγία, όπως ακριβώς είχε γίνει πριν 202 χρόνια από τον ηρωικό Παπατσώρη.

Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων από τον υφυπουργό Παιδείας Άγγελο Συρίγο, τον βουλευτή Μεσσηνίας Περικλή Μαντά εκ μέρους της Βουλής, τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, τη δήμαρχο Οιχαλίας Γιώτα Γεωργακοπούλου, τον αντισμήναρχο κ. Τρικέλη εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων, τον διοικητή του Α.Τ. Οιχαλίας κ. Αντωνόπουλο, τον αρχιπυροσβέστη κ. Δημόπουλο, την πρόεδρο της Τ.Κ. Άνω Δωρίου Αγγελική Θεοχάρη, τον Γιάννη Πάλλα εκ μέρους του Συλλόγου Σουλιμαίων, τον Παναγιώτη Λούτο από την Ομοσπονδία Συλλόγων Συνδέσμων Τριφυλίας, τον Ιωάννη Ρούσση πρόεδρο του Συλλόγου Τριφυλίας Δυτικής Αθήνας, τον επίτιμο αντιπρόεδρο της Παμμεσσηνιακής Ένωσης Αθήνας κ. Ρέππα, από μαθητές του Δημοτικού Σχολείου, Γυμνασίου και Λυκείου Δωρίου και τον Αλέξανδρο Παπατσώρη εκπρόσωπο της οικογένειας Παπατσώρη.

Μάλιστα ο κ. Παπατσώρης όπως έχει καθιερωθεί, βράβευσε τους καλύτερους μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Δωρίου της περασμένης χρονιάς, την Άννα Κοράκη και τη Μαριάννα Μιχοπούλου αντίστοιχα.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Γεώργιος Κουρκούτας.

Στη συνέχεια στην πλατεία του Άνω Δωρίου παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί από τον Χορευτικό Σύλλογο Γυναικών Δωρίου και τη Λαογραφική Ένωση Μεσσηνίας.

Σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Παιδείας κ. Συρίγος είπε: «Συμπληρώνονται φέτος 202 χρόνια από την ημερομηνία που οι πρόγονοί μας ξεσηκώθηκαν και οδήγησαν στην απελευθέρωση της Καλαμάτας. Είναι πολύ σημαντικό ότι μια ξεχασμένη σελίδα της Ιστορίας, η εξέγερση των Ντρέδων, τα τελευταία χρόνια με συστηματικό τρόπο έρχεται στην επιφάνεια και μας υπενθυμίζει ότι άνθρωποι όπως αυτοί εδώ, απλοί άνθρωποι, τσοπάνηδες, βοσκοί, αγρότες, στις κορυφές των βουνών τα έβαλαν με μια αυτοκρατορία και τη νίκησαν. Αυτό είναι το μήνυμα της ημέρας».

Από την πλευρά του ο κ. Νίκας τόνισε: «Οι Ντρέδες μαζί με τους Μανιάτες ήταν τα κύρια σώματα εξοπλισμένα και εκπαιδευμένα, τα οποία μετείχαν σε όλες τις μάχες στην Πελοπόννησο και την Αττική. Δεκάδες Ντρέδες σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν στον εθνικό μας αγώνα, ας είναι αιωνία τους η μνήμη, πάντα να τιμούμε τους Ντρέδες και να θυμόμαστε τη μεγάλη προσφορά τους». Μάλιστα ο κ. Νίκας συμπλήρωσε πως ολοκληρώθηκε η μελέτη για την ανακατασκευή του ναού του Αγίου Δημητρίου, την οποία και παρέδωσε στην πρόεδρο εκτιμώντας ότι μέσα στον Απρίλιο θα υπάρχει η αναγκαία χρηματοδότηση.

Τέλος η δήμαρχος Οιχαλίας κ. Γεωργακοπούλου σημείωσε: «Είμαστε εδώ σήμερα για να τιμήσουμε και να προσκυνήσουμε τους ηρωικούς Ντρέδες από τα Σουλιμοχώρια. Οι οποίοι από αυτή εδώ την εκκλησία, τον Άγιο Δημήτρη, πριν 202 χρόνια έδωσαν τον όρκο “ελευθερία ή θάνατος” και το σύνθημα “Τούρκος μη μείνει στον Μοριά, μηδέ στον κόσμο όλο”. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για αυτούς είναι να τους τιμάμε και να τους έχουμε παράδειγμα για τις επόμενες γενιές».

Στις εκδηλώσεις μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν και οι βουλευτές Γιάννης Λαμπρόπουλος και Μίλτος Χρυσομάλλης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Π.Σ. Πέτρος Τατούλης, αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και αρκετοί υποψήφιοι βουλευτές.