Το Ιράν εξαπέλυσε πάνω από 330 drone και πυραύλους – Αναχαιτίστηκε το 99% λέει το Ισραήλ

Κατά κύματα οι επιθέσεις του Ιράν – Χρησιμοποιήθηκαν drone, πύραυλοι Κρουζ και βαλλιστικοί – Διαδηλώσεις στο Ιράν και απειλές από τον Χαμενεΐ

Μάλιστα στην πρωινή του ενημέρωση ο ισραηλινός στρατός κατονομάζει επισήμως, πέραν του Ιράν, τις επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι Χούτι από την Υεμένη, αλλά και η Χεζμπολάχ από τον Λίβανο, ενώ για την Καταΐμπ Χεζμπολάχ στο Ιράκ κάνει αναφορά ως «υποστηριζόμενες δυνάμεις από το Ιράν στο Ιράκ». Σχολιάζει ότι αυτές οι δυνάμεις μετέτρψαν τον πόλεμο στη Γάζα «σε μια παγκόσμια διαμάχη» αφήνοντας υπόνοιες ότι σε ενδεχόμενα αντίποινα αυτές οι ομάδες είναι πλέον στο στόχαστρο, ενώ πλέον απειλεί ανοιχτά το Ιράν: «Θα υποστούν τις συνέπειες της επιλογής να κλιμακώσουν». 

«Έχουμε αναχαιτίσει το 99% των απειλών προς το ισραηλινό έδαφος. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στρατηγικό επίτευγμα», είπε ο Αντραέ. Σε μια ανάρτηση στο X, ο εκπρόσωπος του IDF έδωσε μια ανάλυση για τον αριθμό των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν για να στοχεύσουν το Ισραήλ:

  • Από τα περίπου 170 drones που εκτόξευσε το Ιράν – ούτε ένα από αυτά δεν διείσδυσε στο κράτος του Ισραήλ, καθώς πολεμικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας και τα συστήματα αεράμυνας μας και των συμμάχων μας αναχαίτησαν δεκάδες από αυτά.
  • Από τους περισσότερους από 30 πυραύλους κρουζ που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν – κανένας από τους πύραυλους δεν διείσδυσε στο ισραηλινό έδαφος. Τα πολεμικά μας αεροσκάφη αναχαίτησαν 25 πυραύλους εκτός των συνόρων της χώρας.
  • Από τους περισσότερους από 120 βαλλιστικούς πυραύλους, ένας πολύ μικρός αριθμός διείσδυσε στα ισραηλινά σύνορα, ενώ οι υπόλοιποι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν. Αυτός ο μικρός αριθμός έπεσε σε αεροπορική βάση στο Ναφατίμ και προκάλεσε μικρές ζημιές σε υποδομές.

Η νύχτα έγινε μέρα στο Ισραήλ από την επίθεση του Ιράν

Λίγο πριν από τις 02:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), σειρά εκρήξεων πάγωσε τους κατοίκους της Ιερουσαλήμ. Ο ουρανός γέμισε πορτοκαλί και κίτρινα φώτα, με πολλούς πολίτες να μοιράζονται εικόνες στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

«Οι δρόμοι άδειασαν, όλος ο κόσμος έσπευσε να γυρίσει στο σπίτι του», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ελιγιάχου Μπαράκα, έμπορος στο κέντρο της πόλης. Οι συγκλονιστικές εικόνες με την αναχαίτιση πυραύλων πάνω από τα Ιεροσόλυμα, ιερό τόπο τριών θρησκειών, κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

Στην πόλη ήχησαν οι σειρήνες της αεράμυνας, όπως και στη Νεγκέβ και σε άλλες ισραηλινές πόλεις.

Περίπου μια ώρα μετά την ανακοίνωση για τη διεξαγωγή της επιχείρησης, που βαφτίστηκε «Έντιμη Υπόσχεση», το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε ότι εκτοξεύθηκε «πρώτο κύμα βαλλιστικών πυραύλων», με στόχους «βαθιά στο εσωτερικό των κατεχόμενων εδαφών» (σ.σ. του Ισραήλ).

«Η Πολεμική Αεροπορία της Αεροδιαστημικής Δύναμης του σώματος των Φρουρών της Επανάστασης εκτόξευσε δεκάδες πυραύλους και drones εναντίον συγκεκριμένων στόχων στο εσωτερικό των κατεχομένων εδαφών», ανέφερε η ιρανική κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη το σώμα.

Ανακοινώνοντας την ιρανική επίθεση, λίγο μετά τις 23:00, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Χαγκαρί είπε πως «παρακολουθούμε στενά φονικά drones που εξαπολύθηκαν από το Ιράν και βρίσκονται εν πτήσει» προς το Ισραήλ. Καταδίκασε τη «σοβαρή κλιμάκωση», την «απευθείας επίθεση που εξαπολύθηκε από το ιρανικό έδαφος».

Ισραηλινός αξιωματούχος προειδοποίησε πως υπήρχε κίνδυνος να ακολουθήσουν και άλλα «κύματα drones».

Ωστόσο μερικές ώρες μετά το τέλος του συναγερμού, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου διαβεβαίωσε: «αναχαιτίσαμε, αποκρούσαμε, μαζί θα νικήσουμε», μέσω X.

Απειλεί το Ιράν

Το Ισραήλ έκλεισε τον εναέριο χώρο του από τις 00:30 και τον άνοιξε ξανά στις 07:30, σύμφωνα με την αρχή αερολιμένων της χώρας. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα – πρώτη ημέρα της εβδομάδας στο Ισραήλ – και αύριο Δευτέρα.

«Πρόκειται για σύγκρουση ανάμεσα στο Ιράν και στο κακούργο ισραηλινό καθεστώς» και οι ΗΠΑ «πρέπει να μείνουν μακριά», τόνισε η ιρανική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη. «Η υπόθεση μπορεί να θεωρηθεί λήξασα», ωστόσο «αν το ισραηλινό καθεστώς διαπράξει νέο λάθος, η ανταπόδοση του Ιράν θα είναι πολύ πιο σοβαρή», διεμήνυσε.

Φωνάζοντας «θάνατος στο Ισραήλ» και «θάνατος στην Αμερική», χιλιάδες πολίτες βρήκαν στους δρόμους πόλεων του Ιράν για να πανηγυρίσουν την ιρανική επίθεση.

Τα λεπτά που ακολούθησαν την έναρξη της επιχείρησης, στον λογαριασμό του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ στην πλατφόρμα Χ αναρτήθηκε απόσπασμα βίντεο από την ομιλία που εκφώνησε την Τετάρτη, στο οποίο τόνιζε πως «το διαβολικό καθεστώς θα τιμωρηθεί».

Ιορδανία και Λίβανος, χώρες που γειτονεύουν με το Ισραήλ, όπως και το Ιράκ, που γειτονεύει με το Ιράν, ανακοίνωσαν πως κλείνουν τον εναέριο χώρο τους. Η Αίγυπτος, άλλος γείτονας του Ισραήλ, έθεσε σε συναγερμό την αντιαεροπορική άμυνά της και παρότρυνε όλα τα μέρη να επιδείξουν «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση».

Η κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωσε πως στέλνει επιπλέον μαχητικά στην Εγγύς Ανατολή για να αναχαιτίσουν «οποιαδήποτε αεροπορική επίθεση» αν είναι «απαραίτητο».

Το Παρίσι καταδίκασε την ιρανική επίθεση και το Βερολίνο προειδοποίησε πως μπορεί να βυθίσει όλη την περιοχή «στο χάος».

Με πληροφορίες από Times of Israel, Haaretz, Reuters