Συνάντηση του Π. Νίκα με αγρότες στα Φιλιατρά, στο περιθώριο των εκδηλώσεων για τον πολιούχο Άγιο Χαράλαμπο

Στις εκδηλώσεις για την γιορτή του Αγίου Χαραλάμπους, πολιούχου των Φιλιατρών, παρέστη ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Ο Π. Νίκας, παρακολούθησε την θεία λειτουργία στον ναό Εισοδίων της Θεοτόκου -λειτουργούντος μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων Θεοκλήτου και συλλειτουργούντων των μητροπολιτών Σισανίου και Σιατίστης Αθανασίου και Τριφυλίας και Ολυμπίας Χρυσόστομου- και στη συνέχεια την λιτανεία της εικόνας του αγίου στους δρόμους των Φιλιατρών.

Σημειώνεται ότι ο πριν τη μετάβασή του στον ναό συναντήθηκε με συγκεντρωμένους αγρότες της Τριφυλίας, με τους οποίους συζήτησε σχετικά με τα προβλήματα και τα αιτήματα που διατυπώνουν στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους.

Συνάντηση με τους αγρότες

Ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι η περιφερειακή Αρχή στέκεται δίπλα στον αγροτικό κόσμο -“οι περισσότεροι από εμάς προερχόμαστε από τον αγροτικό κόσμο” σημείωσε ο Π. Νίκας ξεκαθαρίζοντας ότι η Περιφέρεια “προφανώς στηρίζει κάθε δημιουργική πρόταση για την ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα”.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους αγρότες και για την συνάντηση που έγινε πριν μια εβδομάδα στην Τρίπολη μεταξύ του ιδίου, άλλων στελεχών της Περιφέρειας, του προέδρου του ΕΛΓΑ και του αγροτικού κόσμου που εκπροσωπήθηκε από αντιπροσωπεία της ΟΑΣΠΠ (Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου). Ο Π. Νίκας επανέλαβε δε την δέσμευση ότι μετά τη λήξη των εξελισσόμενων κατά το τρέχον χρονικό διάστημα αγροτικών κινητοποιήσεων, θα λάβει χώρα, στην Αθήνα, προγραμματισμένη συνάντηση του ίδιου και άλλων στελεχών της Περιφέρειας καθώς και εκπροσώπων των αγροτών με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Από την πλευρά τους, οι αγρότες εξέθεσαν για μία φορά ακόμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μεταξύ των οποίων η φορολογία στο πετρέλαιο κίνησης, αλλά και οι αυξημένες τιμές της ενέργειας και των λιπασμάτων που καθιστούν υπέρογκο το κόστος των καλλιεργειών, την στιγμή που οι τιμές των προϊόντων τους παραμένουν χαμηλές.

Επισήμαναν ακόμα την απαίτησή τους να ενταχθούν στο πρόγραμμα νέων αγροτών όλοι όσοι -αν και ήταν δικαιούχοι καθώς πληρούσαν κριτήρια και προϋποθέσεις- έμειναν έξω από αυτό λόγω εξάντλησης των πιστώσεων.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων Ασημάκης Ντεμερούκας σε δηλώσεις του τόνισε: «Είμαστε εδώ σαν Αγροτικοί Σύλλογοι Γαργαλιάνων και Φιλιατρών σε μια παράσταση διαμαρτυρίας, για να εκφράσουμε τα προβλήματα τα οποία τα τονίζουμε χρόνια, ειδικά σαν ηγεσίες των συλλόγων εδώ και ένα χρόνο, τα οποία τα εκθέτουμε, τα παρουσιάζουμε σε κάθε μορφή εξουσίας. Δεν έχουμε δει καμία ουσιαστική επίλυση σ’ αυτά. Συνοψίζονται στο κόστος παραγωγής, έχουμε το ρεύμα, έχουμε τα καύσιμα, έχουμε σε θερμοκήπια -που είναι καλλιέργειες πιο δυναμικές- τη θέρμανσή τους, έχουμε υλικά συσκευασίας, υλικά κάλυψης. Έχουμε ένα κόστος παραγωγής που ανεβαίνει μονίμως. Αλλά η παθογένεια του κλάδου είναι ότι είμαστε ο μόνος κλάδος που όποια αύξηση προκύψει την επωμιζόμαστε, τη βάζουμε μες στο προϊόν αλλά ποτέ στην τιμή πώλησης. Δεν ελέγχουμε ποτέ την τιμή πώλησης, υπακούμε στην ελεύθερη αγορά, σε κάθε έκφρασή της, είμαστε ευάλωτοι σε κάθε αλλαγή που γίνεται, είτε αυτό είναι ο πόλεμος είτε είναι ο κορονοϊός. Δε βλέπουμε από την κυβέρνηση καμία διάθεση να βοηθήσει, έχουμε ένα αφορολόγητο στάσιμο εδώ και χρόνια, αντί αυτού όμως οι εισφορές στο ΕΦΚΑ αυξήθηκαν 10% το τελευταίο έτος και είμαστε ευάλωτοι ακόμα και στα εργατικά. Κάτι που θεωρούσαμε κεκτημένο, ότι θα έχουμε τους εργάτες να μαζεύουμε το προϊόν μας. Στις ελιές χάσαμε το 30% της παραγωγής στη Μεσσηνία από μη έγκαιρη συγκομιδή κι από έναν εχθρό, το γλοιοσπόριο, το οποίο θα μπορούσαμε να το είχαμε πολεμήσει αν είχαμε σκευάσματα εγκεκριμένα. Κι αυτό είναι ένα άλλο θέμα μεγάλο γιατί έχουμε μία ΚΑΠ που βγάζει σκευάσματα συνεχώς έξω, κι αν είχαμε τους εργάτες εδώ για να μαζέψουμε… Δυστυχώς, η συγκομιδή επιμηκύνθηκε μέχρι τα τέλη Γενάρη, χάσαμε καρπό, χάσαμε εισόδημα. Είμαστε μία περιοχή στο πικ των φυτεύσεων της δουλειάς. Κάθε μέρα φεύγουμε, βάζουμε πυρηνόξυλο στα θερμοκήπιά μας για θέρμανση, την ημέρα φεύγουμε, φυτεύουμε κι είμαστε πάλι εδώ. Άρα, καταλαβαίνετε ότι για να είμαστε εμείς αυτή τη στιγμή εδώ στο δρόμο, καιγόμαστε».

Το έργο της πλατείας των Φιλιατρών

Εξ άλλου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Φιλιατρών, όπου αντηλλάγησαν απόψεις σχετικά με το έργο ανάπλασης της πλατείας.

Οπως δήλωσε ο Π. Νίκας συζητήθηκε η συνεργασία με την Περιφέρεια, που θα υλοποιήσει το εν λόγω έργο προκειμένου να μην χαθεί για την περιοχή η πίστωση από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” -η οποία προορίζεται αποκλειστικά για αναπλάσεις.

“Είναι κατανοητό ότι για τα έργα σε κάθε περιοχή θα πρέπει να υπάρχει συμπόρευση με τις τοπικές κοινωνίες και η αποδοχή τους. Σε διαφορετική περίπτωση είναι προτιμότερο να μη γίνονται” σημείωσε ο περιφερειάρχης, γνωστοποιώντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη προκειμένου να υπάρξει συναίνεση από το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ με βάση τα νέα δεδομένα θα γίνει και διαβούλευση με τους ντόπιους, ενώ η υπό εκπόνηση μελέτη θα συζητηθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο -“ο στόχος είναι να καταλήξουμε στο καλύτερο δυνατό για τα Φιλιατρά” παρατήρησε ο περιφερειάρχης.

Τέλος, ο Π. Νίκας σε σύντομο χαιρετισμό του σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Τριφυλίας στο Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο, μετά τη λιτανεία, τόνισε ότι ο αγροτικός κόσμος χρειάζεται στήριξη -“δεν είμαστε αντίπαλοι” επισήμανε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα στηρίξει οικονομικά την “Filiatra Agrovision”, την έκθεση αγροτικού εξοπλισμού και εφοδίων που διοργανώνεται φέτος τον Σεπτέμβριο στα Φιλιατρά, το πρώτο τριήμερο του μήνα.

Παρόντες στις σημερινές εκδηλώσεις στα Φιλιατρά ήταν επίσης, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Γιάννης Λαμπρόπουλος και Περικλής Μαντάς, ο δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης, οι αντιπεριφερειάρχες Μεσσηνίας Ανδρέας Τσουκαλάς, Πρωτογενούς Δευτερογενούς Τομέα και θεμάτων αναπτυξιακών νόμων Στάθης Αναστασόπουλος και Τουρισμού Αννα Καλογεροπούλου, ο εντεταλμένος σε θέματα Πολιτικής Προστασίας περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Καπέλιος, περιφερειακοί, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων, συλλόγων κ.α.