Συνάντηση Στυλιανίδη – Λαμπρόπουλου: Σχεδιασμός για την ίδρυση Ναυτικής Ακαδημίας στη Μπούκα την λειτουργία Ναυτιλιακής Γραμμής, που θα συνδέει την Κρήτη με την Καλαμάτα

Η ίδρυση της Πρότυπης Ναυτικής Ακαδημίας στην Μπούκα της Μεσσήνης βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο βουλευτής Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με τον Υπουργό κ. Χρήστο Στυλιανίδη και τον Γενικό Γραμματέα κ. Ευάγγελο Κυριαζόπουλο.

Ο κ. Στυλιανίδης επαναβεβαίωσε την πολιτική απόφαση, η οποία είχε ληφθεί ύστερα από συναντήσεις που είχα, στις 29/9/22 και 14/2/23, με τον τότε Υπουργό Ναυτιλίας κ. Γιάννη Πλακιωτάκη και τον Γενικό Γραμματέα κ. Ευάγγελο Κυριαζόπουλο, λέγοντας χαρακτηριστικά «Να το τρέξουμε, με βάση τη φιλοσοφία της συνεργασίας Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα».

Όπως έχω κάνει ήδη γνωστό, με προηγούμενες ανακοινώσεις μου, η Ακαδημία θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο έκτασης 50 στρεμμάτων, που είχε, προ πολλών ετών, αγοράσει και δωρίσει στο Υπουργείο Ναυτιλίας η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, αποκλειστικά και μόνο γι’ αυτόν τον σκοπό.
Στην υπό ίδρυση Ναυτική Ακαδημία στη Μεσσήνη θα φοιτούν περίπου 1.000 σπουδαστές, Εμποροπλοίαρχοι και Μηχανικοί, θα περιλαμβάνονται δε και Κέντρα Μετεκπαίδευσης (ΚΕΣΕΜ), Αθλοπαιδιές, Πισίνες, καθώς και Εστίες, που θα χρησιμοποιούνται τους καλοκαιρινούς μήνες για διακοπές οικογενειών των Στελεχών του Λιμενικού Σώματος, που μέχρι τώρα δεν διαθέτει τέτοιες εγκαταστάσεις.

Σχεδιάζεται, επίσης, ο εμπλουτισμός της Ακαδημίας, με νέες Ειδικότητες, που θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της σύγχρονης Ναυτιλίας, όπως Κυβερνοασφάλεια, Ψηφιοποίηση, Κυβερνήτες Σκαφών Αναψυχής και Ηλεκτρολόγοι.

Σημειώνεται, ότι οι προοπτικές είναι εξαιρετικές, καθότι υπάρχει έλλειμμα στην Παγκόσμια Εμπορική Ναυτιλία, σε ποιοτικούς Αξιωματικούς του Εμπορικού Ναυτικού, που υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025 θα ανέλθει σε 90.000, ενώ ταυτόχρονα θα αυξήσει και την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Ναυτιλίας και φυσικά θα προσελκύσει σπουδαστές από άλλες χώρες.

Συζητήσαμε, επίσης, και την λειτουργία Ναυτιλιακής Γραμμής, που θα συνδέει την Κρήτη με την Καλαμάτα για την μεταφορά επιβατών, αυτοκινήτων και φορτηγών με προορισμό την Πάτρα και εν συνεχεία την Ευρώπη.
Ευχαρίστησα τον Υπουργό κ. Στυλιανίδη και τον Γενικό Γραμματέα κ. Κυριαζόπουλο για την εξαιρετική συνεργασία και την βούλησή τους να προχωρήσει η ίδρυση της Πρότυπης Ναυτικής Ακαδημίας, έργο σημαντικό για την ανάπτυξη της Μεσσήνης και του Νομού Μεσσηνίας, καθώς και για την πρόθεσή τους να εξετάσουν την προοπτική Ναυτιλιακής Σύνδεσης Καλαμάτας-Κρήτης, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.