Πλαστικό χρήμα VS μετρητά σημειώσατε 1: Στο 69,5% οι ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ελλάδα

Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στις συναλλαγές. Το πλαστικό χρήμα ανέτρεψε τις καθημερινές συνήθειες των καταναλωτών, καθώς οι περισσότεροι χρησιμοποιούν είτε τις χρεωστικές τους κάρτες, είτε το κινητό τους τηλέφωνο για να πληρώσουν.


Συγκεκριμένα, τα 2 τελευταία χρόνια η χρήση χρεωστικών, πιστωτικών, προπληρωμένων καρτών καθώς και οι μεταφορές χρημάτων έχουν αυξηθεί κατά 58%.

Ο μέσος όρος της χρήσης καρτών στο σύνολο των συναλλαγών στην Ευρωζώνη ανήλθε την περασμένη χρόνια στο 49%, την ίδια ώρα που στην Ελλάδα το ποσοστό άγγιξε το 69,5%.

Ελάχιστα είναι τα καταστήματα που δεν διαθέτουν POS. Η εξοικείωση των καταναλωτών στην χρήση της κάρτας τα τελευταία χρόνια και η υποχρέωση πολλών επιχειρηματιών να χρησιμοποιούν σύστημα POS οδήγησε στην εκτίναξη του αριθμό των μηχανημάτων πληρωμής από τα 130.000 που ήταν πριν από μερικά χρόνια στα 650.000 σήμερα.

Ακόμη, η πανδημία λειτούργησε καθοριστικά στο να “ξεχαστούν” τα μετρητά οριστικά. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές το 2021 αυξήθηκαν κατά 789 εκατομμύρια σε σχέση με το 2019.