Αύξηση “σοκ” στα τιμολόγια του ρεύματος: +62% ακριβότερο το ρεύμα για τον Σεπτέμβριο

Πολύ βαθιά το χέρι στα κρατικά ταμεία θα χρειαστεί να βάλει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για να συγκρατήσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος για τον Σεπτέμβριο θα είναι 62% υψηλότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα του Αυγούστου.

Έτσι, μια κιλοβατώρα θα πωλείται προς 0,788 ευρώ από 0,486 ευρώ που ήταν η αντίστοιχη τιμή για τον μήνα Αύγουστο. Η δε τιμή για τις καταναλώσεις άνω των 500 κιλοβατωρών ανά μήνα ανεβαίνει ακόμη περισσότερο στα 0,8 ευρώ ανά κιλοβατώρα ενώ η νυχτερινή χρέωση ανήλθε στα 0,747 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Και ενώ μετά τη ΔΕΗ θα ακολουθήσουν οι ανακοινώσεις και από τους υπόλοιπους παρόχους, το ενδιαφέρον μεταφέρεται πλέον στις ανακοινώσεις που θα κάνει την επόμενη εβδομάδα το υπουργείο Περιβάλλοντος για τις επιδοτήσεις του μηνός Σεπτεμβρίου.

Δεδομένου ότι η κρατική επιδότηση επηρεάζεται από το τιμολόγιο του leader της αγοράς, για να συγκρατηθούν τα τιμολόγια στα επίπεδα των 15-17 λεπτών, θα πρέπει η επιδότηση να φτάσει στα 0,61-0,63 λεπτά ανά κιλοβατώρα. 

Αυτό όμως σημαίνει ότι η μηνιαία δαπάνη για την επιδότηση θα πρέπει να εκραγεί στα 2,2 δις. ευρώ προκαλώντας “τριγμούς” σε ολόκληρο το οικοδόμημα της επιδοματικής πολιτικής του 2022.

H Protergia ανακοίνωσε τιμή κιλοβατώρας στα 0,78213 ευρώ για την ημερήσια χρέωση και στα 0,77855 ευρώ για την νυχτερινή με το πάγιο στα 5 ευρώ. Η Elpedison ανακοίνωσε ότι η κάθε κιλοβατώρα θα πωλείται προς 1,08 ευρώ ή και παραπάνω αλλά ο πελάτης θα δικαιούται μια έκπτωση 40 λεπτών κάτι που σημαίνει ότι η χρέωση θα κυμαίνεται από 68 λεπτά και πάνω. Επί αυτής της τιμής θα γίνεται η αφαίρεση της κρατικής επιδότησης.

Ήδη λοιπόν φαίνεται από τις πρώτες ανακοινώσεις και των ιδιωτικών εταιρειών ότι η τιμή του ρεύματος πετάει πλέον στα… ύψη ενώ η πλήρης εικόνα θα αποτυπωθεί στον σχετικό συγκριτικό πίνακα που θα ανακοινώσει η ΡΑΕ μέσα στις επόμενες ημέρες.