Παναιτωλικός: Περνά στα χέρια του Αμερικανού επιχειρηματία, Μάτσιεκ Καμίνσκι

Ο Παναιτωλικός αλλάζει σελίδα μετά από χρόνια. 

Το χρυσό κεφάλαιο «Κωστούλας» στον Παναιτωλικό κλείνει ύστερα από χρόνια παρουσίας του στο διοικητικό θώκο της ομάδας. Ο ιστορικός ηγέτης της ομάδας του Αγρινίου, σε συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον Αμερικανό επιχειρηματία, Μάτσιελ Καμίνσκι συμφώνησε στην παραχώρηση των μετοχών της ομάδας.

Μάλιστα, αναμένεται εντός της ημέρας, ο νέος ιδιοκτήτης των «καναρινιών» να βρεθεί στην πόλη, ενώ η μεταβίβαση των μετοχών έχει προχωρήσει στην ΕΕΑ (Επαγγελματική Επιτροπή Αθλητισμού).

Κατά μία πηγή το deal της μεταβίβασης αφορά και τις εγκαταστάσεις της ομάδας (Emileon), ενώ «έτρεχε» για αρκετό καιρό απευθείας μεταξύ των δύο ανδρών (υπήρξαν ελάχιστοι ενδιάμεσοι).

Τι σημαίνει πλέον αυτό επί του πρακτέου; Από σήμερα (8/12) τα «καναρίνια» ανήκουν στον επιχειρηματία που δραστηριοποιείται κυρίως στο χώρο του real estate στις ΗΠΑ, αλλά και ασχολείται με το ποδόσφαιρο, ενώ η φερεγγυότητά του καλύπτει τον όρο που είχε θέσει ο Φώτης Κωστούλας ώστε να πουλήσει, δηλαδή εγγυάται την επόμενη ημέρα των «κυανοκίτρινων».

Σε επίπεδο προσώπων τώρα ακόμη είναι «ρευστό» ώστε να ειπωθεί τι και πώς θα αλλάξει.

Συγκεκριμένα, στον Αμερικανό με καταγωγή από την Πολωνία Μάτσιεκ Καμίνσκι. Ο επιχειρηματίας αποκαλείται μεγιστάνας της ακίνητης περιουσίας στις ΗΠΑ και την περασμένη άνοιξη, αλλά και στις αρχές του καλοκαιριού βρισκόταν σε συζητήσεις για την εξαγορά της Έβερτον! Ο ίδιος και οι συνεργάτες του συμμετείχαν σε μια πρωτότυπη κοινοπραξία που απέτυχε και τελικά απέσυραν το ενδιαφέρον τους. Κρατάει, πάντως, χαμηλό προφίλ. Έχει ελάχιστες φωτογραφίες και δημόσιες εμφανίσεις, είναι παντρεμένος, αλλά κανείς δεν ξέρει πολλά για την οικογένειά του, πέρα από το ότι έχει έναν γιο Μιχαϊλ. Ακόμα και η ηλικία του δεν είναι ξεκάθαρη. Σε δημοσιεύματα στο εξωτερικό αναφέρεται ότι είναι 60-65 ετών. 

Ο Καμίνσκι και η οικογένειά του, μέσω του επενδυτικού τους οχήματος KAM Sports, διατήρησαν το ενδιαφέρον τους για την εξαγορά της ομάδας της Premier League από τον Ιούλιο, όταν τελικά ο ιδιοκτήτης Φαράντ Μοσίρι φάνηκε να σηματοδοτεί το τέλος της προθυμίας του να πουλήσει τον σύλλογο που αγόρασε το 2016.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Τσέλσι, Πίτερ Κένιον, είχε ηγηθεί της προηγούμενης κοινοπραξίας, μαζί με τους Καμίνσκι και έναν άλλο Αμερικανό, τον μεγιστάνα του χρυσού Τζον Θόρντον, ο οποίος αναφέρθηκε ότι ήταν πρόθυμος να παράσχει περίπου το 10% των κεφαλαίων.

Καθιερώθηκε μια περίοδος αποκλειστικότητας για συνομιλίες και μια διαδικασία δέουσας επιμέλειας, αλλά η προθεσμία για μια συμφωνία παρήλθε χωρίς συμφωνία.

Σε ρεπορτάζ στο «The Athletic» τον Ιούνιο, γράφτηκε ότι μέλη της ομάδας του Καμίνσκι επισκέφτηκαν το προπονητικό γήπεδο του συλλόγου Finch Farm και τον χώρο του νέου σταδίου στην προκυμαία του Λίβερπουλ.

Θεωρήθηκε ότι ο γιος του Μάτσιεκ, ο Μιχαϊλ, θα μπορούσε να είχε έναν πρακτικό ρόλο στην καθημερινή λειτουργία του συλλόγου, εάν ολοκλήρωναν την εξαγορά.

Η εταιρεία του πατέρα του, η «Talon Real Estate» με έδρα τη Μινεάπολη (στη Μινεσότα είναι το αρχηγείο του Καμίνσκι), κατέχει και διαχειρίζεται ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο λιανικού εμπορίου, γραφείων και βιομηχανικών ακινήτων κι ενδιαφέρεται εδώ και πολύ καιρό για τη δυνατότητα για ξενοδοχεία και άλλες συναφείς επιχειρήσεις γύρω από το γήπεδο Bramley-Moore στο Λίβερπουλ.

Στις 14 Ιουλίου, όμως, ο Βρετανο-Ιρανός δισεκατομμυριούχος Μοσίρι εξέδωσε μια δημόσια δήλωση λέγοντας ότι δεν ήθελε να πουλήσει την Έβερτον, αλλά παρέμεινε ανοιχτός σε «μειοψηφικές επενδύσεις» για να χρηματοδοτήσει το νέο γήπεδο του συλλόγου στην αποβάθρα του Μπράμλεϊ Μουρ και να ενισχύσει την ομάδα του προπονητή Φρανκ Λάμπαρντ.

Ποιος είναι ο Μάτσιεκ Καμίνσκι;

Ο Μάτσιεκ Καμίνσκι, γνωστός ως MG, είναι Αμερικανός επιχειρηματίας, ο οποίος γεννήθηκε στην Πολωνία και αποφοίτησε με πτυχίο Βιολογίας και Φυσικής από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Αυτή τη στιγμή είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος της Kaminski Asset Management, Inc με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η εταιρεία διαχείρισης διαχειρίζεται κεφάλαια αξίας δισεκατομμυρίων, έχοντας σημαντικό λόγο στο χρηματιστήριο.

Ο Καμίνσκι υπηρετεί επίσης ως Διαχειριστής Χαρτοφυλακίου για το Kaminski Poland Fund, όπου προσφέρει επενδυτικές συμβουλές μέσω της διαχείρισης ιδιωτικών λογαριασμών στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης. Ασχολείται με τον επενδυτικό χώρο τα τελευταία 15 χρόνια.

Ποια είναι η καθαρή αξία του Kaminski;

Σύμφωνα με την έκθεση του Law, ο Καμίνσκι έχει προσωπική περιουσία περίπου 1 δισ. δολάρια. Η οικογένεια Καμίνσκι δεν έχει υπόβαθρο ιδιοκτησίας άλλων αθλητικών συλλόγων ή franchise.

Ωστόσο, οι Times ανέφεραν τον Ιούνιο ότι ο Καμίνσκι ίδρυσε μια επιχείρηση τον Φεβρουάριο, την KAM Sports, από την οποία αγοράζει μια σειρά αθλητικών ρούχων και δικαιώματα μέσων ενημέρωσης, με την Έβερτον στην κορυφή. Τελικά, η εξαγορά δεν προχώρησε.