Οι φοιτητές συνεχίζουν τις κοινητοποιήσεις

Ακόμη μια εβδομάδα φοιτητικών κοινιτοποιήσεων αρχίζει με αποκορύφωμα το πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 8 Μαρτίου, λίγο πριν έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Ήδη η σύγκλητος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Χαρακτηριστικά σε ομόφωνο ψήφισμα σημειώνεται η μη επαρκής εξασφάλιση αξιόπιστης και ποιοτικής ακαδημαϊκής λειτουργίας των νέων ιδρυμάτων, η μη διασφάλιση του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα τους ενώ τονίζεται ότι προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε μεταρρύθμιση θα έπρεπε να είναι η ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου. Παράλληλα επισημαίνονται διάφορες επιπτώσεις που ενδεχομένως να προκληθούν στη λειτουργία των δημόσιων πανεπιστημίων.

Από την πλευρά τους καθηγητές του ΕΚΠΑ προχωρούν σε αποχή από τα μαθήματα εν όψει του νομοσχεδίου, ενώ  οι καθηγητές της Ιατρική Σχολής του ΕΚΠΑ προχωρούν σε τρίωρες στάσεις εργασίας.

«Είναι προφανείς οι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα δημόσιων πανεπιστημίων», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού Νομικής Αθηνών. «Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών διατυπώνει σοβαρές επιφυλάξεις ως προς το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τα παραρτήματα αλλοδαπών πανεπιστημίων. Και τούτο ανεξαρτήτως του αν το νομοσχέδιο αντίκειται στο Σύνταγμα (άρθρο 16 παρ. 5), ζήτημα που θα κριθεί εν τέλει από τα Δικαστήρια. Επισημαίνεται δε ότι για ένα τέτοιο, τεράστιας σημασίας και έκτασης, νομοσχέδιο προσφέρθηκε εντελώς ανεπαρκής χρόνος διαβούλευσης, ώστε να είναι σε θέση οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι να διατυπώσουν τις απόψεις τους», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Πάνω από δύο μήνες φοιτητές από όλη την επικράτεια βγήκαν στους δρόμους για να αποτρέψουν την ψήφιση του νομοσχεδίου, με αιχμές τις καταλήψεις που πραγματοποίησαν σε πλήθος πανεπιστημιακών τμημάτων και σε ορισμένα από αυτά συνεχίζονται ως σήμερα.

Το νέο νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή την Παρασκευή 8 Μαρτίου.