Νέοι αγρότες: Σε 1.101 ανέρχονται οι δικαιούχοι της Πελοποννήσου, εκτός προγράμματος παραμένουν 350 υποψήφιοι

Συνολικά 1.101 νέοι αγρότες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου εντάσσονται στο υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας κατά τη μεταβατική περίοδο 2021 και 2022, στο πλαίσιο της 3ης πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων στήριξης.

Υπενθυμίζεται ότι ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος υπογράφει την σχετική απόφαση για την ένταξη των εν λόγω νέων αγροτών, με πρόσφατη επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά έχει ζητήσει να υπάρξει αύξηση των πιστώσεων του πιο πάνω προγράμματος, τονίζοντας ότι εκατοντάδες δικαιούχοι, που πληρούν όλα τα κριτήρια έμειναν εκτός μόνο και μόνο εξάντλησης των οικονομικών του πόρων.

Διαβάστε επίσης: Νέοι αγρότες: Εκτός προγράμματος παραμένουν 350 υποψήφιοι της Πελοποννήσου

Η δημόσια δαπάνη των πράξεων ανέρχεται σε 40.685.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι ήδη έχει πιστωθεί η ενίσχυση των νέων αγροτών συνολικού ύψους 223 εκατ. ευρώ σε 8 από τις 13 περιφέρειες της χώρας και ειδικότερα τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Ηπείρου.

Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο του προγράμματος για τους νέους αγρότες ανέρχεται στο ύψος των 525 εκατ. ευρώ.

Δείτε την σχετική απόφαση ΕΔΩ

Εκτός προγράμματος παραμένουν 350 υποψήφιοι

Αν και πληρούν τα τυπικά κριτήρια οι υποψήφιοι του προγράμματος των νέων αγροτών μένουν εκτός λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων

«Ηθικά και ουσιαστικά άδικη» χαρακτηρίζει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας την μη ένταξη πολλών δικαιούχων στο πρόγραμμα νέων αγροτών, αποκλειστικά και μόνο λόγω εξάντλησης της πίστωσης του εν λόγω προγράμματος.

Την θέση αυτή, ο περιφερειάρχης μεταφέρει σε επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά.

Οπως τονίζει ο Π. Νίκας στην εν λόγω επιστολή του, «στους αρχικούς πίνακες δικαιούχων και εν δυνάμει δικαιούχων, που αφορούν στο 90% του διαθέσιμου προϋπολογισμού, συμπεριλαμβάνονται 1.353 νέοι γεωργοί» παρατηρώντας στη συνέχεια ωστόσο ότι στους εν λόγω πίνακες «δεν συμπεριλαμβάνονται 444 νέοι γεωργοί, αν και πληρούν τα τυπικά κριτήρια του υπομέτρου, λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων».

Ο περιφερειάρχης εκτιμά ότι και μετά την διαδικασία των ενστάσεων, θα παραμείνουν εκτός προγράμματος «περίπου 350 υποψήφιοι, που πληρούν τα κριτήρια του υπομέτρου», προσθέτοντας ότι για την ένταξη όλων των εν λόγω υποψηφίων θα απαιτηθεί επιπλέον πίστωση περί τα 12,7 εκ ευρώ.

«Η μη ένταξη αυτών των υποψηφίων, είναι ηθικά και ουσιαστικά άδικη πράξη, αφού στερεί από ένα τόσο μεγάλο πλήθος υποψηφίων νέων γεωργών, με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, εξοικειωμένων με τις νέες τεχνολογίες και με σύγχρονες αντιλήψεις για την παραγωγή και τις αγορές, τη δυνατότητα επιτυχούς εγκατάστασης στον πρωτογενή τομέα και αξιοποίησης των προσόντων και των δυνατοτήτων τους», επισημαίνεται στην επιστολή.

Όπως τόνισε ο Π. Νίκας, το θέμα αυτό θα θέσει και δια ζώσης στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ θα τεθεί υπ’ όψη και του γραφείου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.