Μήνυμα Ε.Ε σε Πούτιν για το κλείσιμο του Nord Stream: Σεβάσου τα συμβόλαια – “Είμαστε έτοιμοι αν δεν το πράξει”

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι δηλώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να σεβαστεί τα συμβόλαια της Ρωσίας, αλλά στην περίπτωση που η Μόσχα δεν το πράξει, τότε, η ΕΕ είναι έτοιμη.

H συμφωνία του G7 για ένα ανώτατο όριο τιμών στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέσω θαλάσσιων μεταφορών, ενισχύει περαιτέρω το έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ και επιτρέπει τη συνεχή πώληση ρωσικού πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές σε χαμηλές τιμές, επισημαίνει σε δήλωσή του ο Τζεντιλόνι.

Ο Ιταλός Επίτροπος επισημαίνει ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς δύο στόχους: την περικοπή εσόδων της Ρωσίας για τη χρηματοδότηση του βάναυσου πολέμου του Πούτιν κατά της Ουκρανίας και την άσκηση πίεσης προς τα κάτω στις παγκόσμιες τιμές ενέργειας.

Η G7 θα εργαστεί τώρα για να δημιουργήσει έναν ευρύ παγκόσμιο συνασπισμό για να οριστικοποιήσει τον σχεδιασμό και το επίπεδο του ανώτατου ορίου τιμών και να το εφαρμόσει από κοινού, για να μεγιστοποιήσει την αποτελεσματικότητά του. Η Επιτροπή θα διαδραματίσει πλήρως τον ρόλο της στις εργασίες για την επίτευξη ομοφωνίας μεταξύ των 27 κρατών-μελών, προκειμένου να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο στην ΕΕ. Στόχος μας είναι να το υλοποιήσουμε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο του έκτου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ – δηλαδή στις 5 Δεκεμβρίου 2022 για το αργό πετρέλαιο και στις 5 Φεβρουαρίου 2023 για τα προϊόντα πετρελαίου”, αναφέρει στη δήλωσή του ο Πάολο Τζεντιλόνι.

Καταλήγει, λέγοντας: “Ο Πούτιν επιδιώκει να υποτάξει ένα ανεξάρτητο έθνος μέσω βάναυσης στρατιωτικής επίθεσης και να προκαλέσει ανασφάλεια στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, ‘οπλοποιώντας’ τις εξαγωγές ενέργειας της Ρωσίας. Σήμερα η διεθνής κοινότητα των δημοκρατιών έδειξε ξανά την ενότητα και την αποφασιστικότητά της ότι δεν θα τα καταφέρει

Νωρίτερα, η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως εργαλείο για να ασκήσει πιέσεις στην Ευρώπη ανέφερε ο Λευκός Οίκος, με αφορμή την καθυστέρηση στην επαναλειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1.

“Δυστυχώς δεν αποτελεί έκπληξη ότι η Ρωσία εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την ενέργεια ως εργαλείο σε βάρος των Ευρωπαίων καταναλωτών”, σχολίασε ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απέστειλε στο πρακτορείο Reuters.

Κανονικά ο Nord Stream επρόκειτο να τεθεί και πάλι σε λειτουργία τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, 03.09, αλλά τελικά τα πράγματα ήρθαν αλλιώς, όπως ανακοίνωσε ο ρωσικός κολοσσός μέσω Telegramm. Ως λόγo επικαλέστηκε διαρροή πετρελαίου στο σταθμό συμπίεσης Πορτόβαγια με αποτέλεσμα η ροή αερίου να ανασταλεί μέχρι να εξαλειφθεί το πρόβλημα.

Μάλιστα ο ρωσικός όμιλος Gazprom έστειλε το βράδυ της Παρασκευής και μια λίγο αινιγματική φωτογραφία, δια του λόγου το αληθές.

Εκείνο που μπορούσε να παρατηρήσει κανείς ήταν μια τεχνική εγκατάσταση, καλώδια – και ένα λιπαρό υγρό απλωμένο γύρω από μερικά από αυτά.

Στη συνοδευτική ανακοίνωση ο ρωσικός κολοσσός ανέφερε ότι πρόκειται για μια μικρή διαρροή πετρελαίου που εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια επιθεώρησης της μονάδας συμπίεσης κοντά στην Αγία Πετρούπολη. Ποιο είναι το συμπέρασμα; Ότι η ασφαλής λειτουργία του συστήματος δεν είναι δυνατή και έτσι “η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 ανεστάλη πλήρως μέχρι να αποκατασταθεί η βλάβη“. Πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτήν την φορά η διακοπή, δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση. Οι παραδόσεις μέσω του αγωγού θα έπρεπε κανονικά να ξανάρχιζαν το Σάββατο, 03.09, αν και στο 20%.

Η Gazprom επικαλείται οδηγίες της ρωσικής εποπτικής αρχής Rostechandsor, η οποία εξέδωσε προειδοποίηση σύμφωνα με την οποία “τα λάθη και η ζημία που εντοπίστηκαν, δεν επιτρέπουν την ασφαλή, χωρίς ατυχήματα, λειτουργία του κινητήρα της τουρμπίνας”. Σύμφωνα με την Gazprom, το πρόβλημα που εντοπίστηκε, αφορά σε διαρροή πετρελαίου από τους συνδέσμους καλωδίων σε μια πλακέτα σύνδεσης.

Επαλήθευση από ανεξάρτητες πηγές δεν ήταν δυνατή. Σύμφωνα με τον ρωσικό όμιλο, το ίδιο τεχνικό πρόβλημα εντοπίστηκε και σε τρεις άλλες τουρμπίνες που θα μπορούσαν να επισκευαστούν σε ένα “εξειδικευμένο συνεργείο επισκευής” μόνο από τη Siemens. Η τροπή αυτή ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη γράφει η DW. Γιατί η Ρωσία εδώ και λίγες εβδομάδες επιμένει ότι οι δυτικές κυρώσεις εμποδίζουν την σωστή συντήρηση του Nord Stream 1.

Το πρωί της Παρασκευής μάλιστα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι ο σταθμός συμπίεσης Πορτόβαγια, λειτουργεί με μία μόνο τουρμπίνα.

Το Βερολίνο όμως και η Δύση θεωρούν τα επιχειρήματα προσχηματικά. Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας ανέφερε ότι η Γερμανία είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένη από ότι πριν από από μερικούς μήνες, ενώ ο επικεφαλής της Εποπτικής Αρχής Δικτύων Κλάους Μίλερ έγραψε στο Twitter ότι οι τερματικοί LNG, τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου και οι εκκλήσεις για εξοικονόμηση ενέργειας γίνονται πιο σημαντικές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, DW