Λιζ Τρας: Η νέα «Σιδηρά Κυρία» της Βρετανίας – Η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός στη χώρα

Δύο μήνες μετά την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και την πρωθυπουργία της Βρετανίας, σήμερα, έγινε γνωστό το πρόσωπο που θα τον διαδεχθεί και στις δύο θέσεις.

Διάδοχός του είναι η Λιζ Τρας, η έως σήμερα υπουργός Εξωτερικών της χώρας που υπερίσχυσε του βαθύπλουτου πρώην τραπεζίτη Ρίσι Σουνάκ, ο οποίος αν και ευνοούμενος των συντηρητικών βουλευτών, δεν κατόρθωσε να συγκινήσει την βάση του Συντηρητικού Κόμματος.

Η Λιζ Τρας, η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός της Βρετανίας μετά τη Μάργκαρετ Θάτσερ και την Τερέζα Μέι, εξελέγη στην ηγεσία των Τόρις και σύμφωνα με το βρετανικό κοινοβουλευτικό σύστημα, αναλαμβάνει τα καθήκοντά της λόγω της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του Συντηρητικού Κόμματος που κληρονομεί στην Βουλή των Κοινοτήτων. 

«Θα παρουσιάσω ένα τολμηρό σχέδιο για την μείωση των φόρων και την ανάπτυξη της οικονομίας μας. Θα αντιμετωπίσω την ενεργειακή κρίση ασχολούμενη με τους λογαριασμούς της ενέργειας των ανθρώπων, αλλά επίσης ασχολούμενη με τις μακροπρόθεσμες δυσκολίες στην ενεργειακή τροφοδοσία», είπε υποσχόμενη «μεγάλη νίκη» του Συντηρητικού Κόμματος στις βουλευτικές εκλογές του 2024.

Η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας κατά τη διάρκεια των εβδομάδων αναταραχής στη Ντάουνινγκ Στριτ, παρέμεινε πιστή στον Μπόρις Τζόνσον όταν έπεφταν βροχή οι παραιτήσεις λόγω των σκανδάλων που τον άγγιζαν. Εγκαθίσταται στην Ντάουνινγκ Στριτ σε μία εκρηκτική οικονομική και κοινωνική συγκυρία, με έναν πληθωρισμό που ξεπερνά το 10% και την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας που στραγγαλίζει νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσιες υπηρεσίες. Στο πλαίσιο αυτής της συγκυρίας, η Λιζ Τρας δεν θα έχει περίοδο χάριτος, δύο χρόνια πριν από τις εκλογές του 2024, κατά τις οποίες το Εργατικό Κόμμα, που διαθέτει σαφές προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, ελπίζει να εκθρονίσει τους Τόρις που βρίσκονται στην εξουσία από το 2010.

Οι πρώτες δηλώσεις της

Η νέα πρωθυπουργός στην επινίκια ομιλία της ανέφερε ότι είναι τιμή της που εξελέγη ηγέτιδα των Τόρις και ευχαρίστησε με χιούμορ τα μέλη του κόμματος που «διοργάνωσαν μια από τις εκτενέστερες συνεντεύξεις για θέση εργασίας στην ιστορία». Ευχαρίστησε την οικογένειά της, τους φίλους και τους υποστηρικτές της και έπλεξε το εγκώμιο των αντιπάλων της, ιδιαίτερα του Ρίσι Σούνακ, λέγοντας ότι έδειξαν «το εύρος και το βάθος σε ταλέντα του Συντηρητικού Κόμματος».

Παράλληλα, ευχαρίστησε τον απερχόμενο πρωθυπουργό, «τον φίλο μου Μπόρις Τζόνσον», σημειώνοντας: «Μπόρις, εσύ έφερες σε πέρας το Brexit. Συνέτριψες τον [ηγέτη των Εργατικών] Τζέρεμι Κόρμπιν, φρόντισες για τη διανομή των εμβολίων, όρθωσες ανάστημα στον Βλαντίμιρ Πούτιν και σε θαύμαζαν από το Κίεβο μέχρι το Καρλάιλ» σημείωσε καταχειροκροτούμενη. Και συνέχισε: «Φίλοι και συνάδελφοι, σας ευχαριστώ για την πίστη σας σε εμένα να ηγηθώ του μεγάλου μας Συντηρητικού Κόμματος, του μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος επί Γης».

Την Τρίτη παρουσιάζεται στη βασίλισσα

Ο Μπόρις Τζόνσον θα επιδώσει την Τρίτη την παραίτησή του στη βασίλισσα Ελισάβετ, στη θερινή της κατοικία του Μπαλμόραλ της Σκωτίας. Θα είναι η πρώτη φορά που η 96χρονη βρετανίδα βασίλισσα δεν θα μετακινηθεί στο Λονδίνο για να παραλάβει παραίτηση πρωθυπουργού. Στη συνέχεια η μονάρχης θα υποδεχθεί τη Λιζ Τρας, ως 15η πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου στα 70 χρόνια βασιλείας της.

Επόμενος σταθμός για την τρίτη γυναίκα πρωθυπουργό της Βρετανίας θα είναι ο χώρος μπροστά από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ όπου θα εκφωνήσει την καθιερωμένη πρωθυπουργική ομιλία ενώ στη συνέχεια θα σχηματίσει την κυβέρνησή της.

Χθες, μιλώντας στο BBC έδωσε τη διαβεβαίωση ότι θα αναλάβει δράση από την επόμενη κιόλας εβδομάδα για να βοηθήσει τους Βρετανούς με τους λογαριασμούς της ενέργειας, αρνούμενη ωστόσο να διευκρινίσει το είδος των μέτρων που σχεδιάζει να εφαρμόσει.

Αν και είναι δημοφιλής μεταξύ των Τόρις, το 52% των Βρετανών θεωρεί ότι θα είναι μία κακή έως και πολύ κακή πρωθυπουργός, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση YouGov. Κατά συνέπεια, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτές οι αόριστες υποσχέσεις θα αρκέσουν για να καλμάρουν την κοινωνική δυσαρέσκεια που συγκλονίζει την χώρα όπως ποτέ άλλοτε μετά την εποχή της Θάτσερ (1979-1990) και επιφυλάσσει στην Λιζ Τρας ένα εκρηκτικό φθινόπωρο και έναν ακόμη εκρηκτικότερο χειμώνα.