Λυκουρέντζος-Νίκας: Οι αγρότες μας αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες και χρίζουν άμεσης βοήθειας από τον ΕΛΓΑ

Τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της Περιφέρειας Πελοποννήσου συζητήθηκαν σε ευρεία σύσκεψη την περασμένη Παρασκευή, στα γραφεία της Περιφέρειας, στην Τρίπολη.

Συμμετείχαν, μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα Στάθης Αναστασόπουλος, εκπρόσωποι της ΟΑΣΠΠ (Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου) και υπηρεσιακά στελέχη από τις 5 Περιφερειακές Ενότητες.

Αναλυτικά, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας έκανε λόγο για “δημιουργική συζήτηση” με τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου της Περιφέρειας, σημειώνοντας πως είναι “αποδεκτό απ’ όλους ότι οι αγρότες μας αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες” για να προσθέσει, ωστόσο, ότι “γίνονται προσπάθειες ώστε ο κόσμος αυτός να βοηθηθεί -τόσο από τον ΕΛΓΑ όσο και από την πολιτεία- καθώς ως χώρα αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα με την εγκατάλειψη της υπαίθρου εξαιτίας της αστικοποίησης”.

Συνεχίζοντας, τόνισε πως “από πλευράς Περιφέρειας γίνεται ό,τι είναι δυνατόν για να συνδράμουμε τον αγροτικό κόσμο και τον πρωτογενή τομέα γενικότερα, εστιάζοντας μεταξύ άλλων σε ζητήματα όπως η άρδευση, η επιστημονική υποστήριξη των παραγωγών, έχοντας κινητοποιήσει σχετικά τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ επιδιώκουμε να διατηρούμε καλή συνεργασία με τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου, όπως το ίδιο πράττουμε και με την κυβέρνηση και με όσους έχουν θεσμικό ρόλο στον συγκεκριμένο τομέα”.

Ο Π. Νίκας εξήγησε ότι “στόχος μας είναι να λύνουμε προβλήματα και να απαντούμε με επιχειρήματα, αλλά και διαθέτοντας τους πόρους που απαιτούνται για την άρδευση, τους αναδασμούς, την αντιμετώπιση ασθενειών και παθογόνων, τα επιστημονικά συνέδρια και ό,τι άλλο μπορεί να συνδράμει τους αγρότες μας”.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Κατά την έναρξη της σύσκεψης ο περιφερειάρχης ενημέρωσε ότι είχε προγραμματίσει συνάντηση, σήμερα Δευτέρα στο υπουργείο, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στελέχη της Περιφέρειας, του ΕΛΓΑ και των αγροτών, προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις σε συγκεκριμένα θέματα που τέθηκαν. Ωστόσο, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου, οι εκπρόσωποι των αγροτών δήλωσαν ότι προκρίνουν την πανελλαδική έκφραση του αγροτικού κινήματος. Γι’ αυτό η συνάντηση για τα ζητήματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, θα προσδιοριστεί σε άλλον χρόνο σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των αγροτών.

* “Συνεργασία πρότυπο και πρότυπο διαλόγου” χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος τη συνάντηση. Οπως τόνισε, υπάρχουν “σοβαρά θέματα που άπτονται της μεγάλης πρόκλησης των καιρών μας, δηλαδή της ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής και οικονομίας υπό το κράτος της κλιματικής αλλαγής και όσων αυτή συνεπάγεται για τον πρωτογενή τομέα – ζημιές που δοκιμάζουν τις αντοχές του προϋπολογισμού όχι μόνο του ΕΛΓΑ αλλά και της χώρας μας”.

Αναφέρθηκε στην “αποφασιστική στήριξη του ΕΛΓΑ από την κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια”, σημειώνοντας παράλληλα ότι “ο ΕΛΓΑ συντόμευσε τον χρόνο καταβολής αποζημιώσεων” και επισημαίνοντας την “ανάγκη για συνεργασία και ειλικρινείς και τίμιες σχέσεις μεταξύ κυβέρνησης, παραγωγών, αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, ΕΛΓΑ και υπηρεσιών”.

Ο κ. Λυκουρέντζος γνωστοποίησε ότι “αναμένονται και νέες εξαγγελίες από το υπουργείο για ενισχύσεις μέσα από το πρόγραμμα de minimis για μήλα, ροδάκινα, κάστανα, σταφύλια”, καθώς και ότι η εφαρμογή του προγράμματος θα γίνεται μετά από εισηγήσεις των υπηρεσιών και του ΕΛΓΑ.

“ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ”

Σε “παραγωγική συζήτηση” με τους εκπροσώπους των αγροτών αναφέρθηκε στις δηλώσεις του και ο αντιπεριφερειάρχης Στ. Αναστασόπουλος, σημειώνοντας ότι πολλά από τα ζητήματα που εθίγησαν στην διάρκειά της “άπτονται του υπουργείου και θα συζητηθούν στη συνάντηση με τον υπουργό, όποτε αυτή προσδιοριστεί, προκειμένου να ενώσουμε κι εμείς ως Περιφέρεια τη φωνή μας στα δίκαια αιτήματα των αγροτών”.

Στο θέμα της δακοκτονίας, είπε ότι ήδη συντελείται αναδιάρθρωση στο πρόγραμμα της φετινής περιόδου (2023), με αναβάθμιση των φαρμάκων, αλλά και με την εφαρμογή ηλεκτρονικής τεχνολογίας για την καταγραφή της υλοποίησης και της αποτελεσματικότητας του προγράμματος.

Ο κ. Αναστασόπουλος πρόσθεσε ότι αναμένεται βοήθεια και για το θέμα της προσβολής από γλοιοσπόριο, “με βάση τεκμηριωμένες εκθέσεις, ώστε να υπάρξει αποζημίωση από ευρωπαϊκό ταμείο που συνδράμει σε καταστροφές εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής”, για να καταλήξει σημειώνοντας ότι “παρά την υποστελέχωση των υπηρεσιών της, γίνεται μεγάλη προσπάθεια από την Περιφέρεια, ώστε να συνδράμει τον αγροτικό κόσμο”.

* Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των αγροτών -οι οποίοι στη συνάντηση εκφράστηκαν μέσω του γραμματέα της ΟΑΣΠΠ Βασίλη Βουρλίτη, του μέλους του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Σπύρου Νικολόπουλου γραμματέα του Αγροτικού Συλλόγου Μεσσήνης και του προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Νεμέας ”Άγιος Γεώργιος” Δημήτρη Καραμάνη- επισήμαναν, μεταξύ άλλων, το ολοένα αυξανόμενο κόστος παραγωγής, την απαίτηση για αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος για την αδιάθετη στην αγορά παραγωγή ή γι’ αυτή που καταστράφηκε στο χωράφι, όπως και την άμεση ένταξη στο πρόγραμμα νέων αγροτών των 314 δικαιούχων οι οποίοι έμειναν έξω από αυτό, λόγω εξάντλησης της σχετικής πίστωσης παρ’ όλο που πληρούσαν τα κριτήρια. Καταλήγοντας, ανέφεραν ότι η συνάντηση “αρκέστηκε σε διαπιστώσεις, χωρίς να προκύπτουν ουσιαστικές λύσεις” παρατηρώντας ότι θα συνεχίσουν “στον δρόμο του αγώνα”.

ΟΑΣΠΠ: “ΚΟΥΦΙΑ ΛΟΓΙΑ”

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΟΑΣΠΠ) σχολίασε ότι “το αποτέλεσμα για ακόμα μια φορά ήταν «κούφια λόγια», αφού ενώ αναγνωρίστηκε από τον κ. περιφερειάρχη και τους διευθυντές των ΔΑΟΚ ότι τα αιτήματά μας είναι δίκαια και με βάση την πραγματικότητα που ζούμε, μείναμε μόνο στην διαπίστωση και δεν δόθηκε καμία δέσμευση για την ικανοποίησή τους”.

Ανέφερε πως “συνεχίζουμε μαχητικά, σε πανελλαδικό συντονισμό μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, δυναμώνοντας τον αγώνα μας για επιβίωση!”. Και κάλεσε “όλους τους Αγροτικούς – Κτηνοτροφικούς Συλλόγους, όλες και όλους τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους οργανωμένα και με κάθε μορφή δράσης, να συνεχίσουν την πάλη για το δικαίωμα να ζούμε με αξιοπρέπεια εμείς και οι οικογένειές μας”.

Η ΟΑΣΠΠ δηλώνει, ότι, μεταξύ άλλων, διεκδικούν και παλεύουν για: Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια. Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για  όσα  προϊόντα  πουλήθηκαν κάτω του κόστους, ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεση τους (π.χ. κορινθιακή σταφίδα).  Εδώ και τώρα να δοθεί η αποζημίωση και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε όλους χωρίς προϋποθέσεις στο 100% της πραγματικής ζημιάς που υπέστησαν οι αγροτοπαραγωγοί από τον παγετό του 2022 και από την πυρκαγιά του 2021. Να γίνει άμεσα καταγραφή της ζημιάς από τον δάκο και γλοιοσπόριο και να δοθεί αποζημίωση στο 100% της ζημιάς. Να εξασφαλιστεί ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του και για τη συμβατική και για τη βιολογική καλλιέργεια. Να αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ το 100% της ζημιάς από το δάκο, χωρίς πρόσθετα ασφάλιστρα. Με κρατική ευθύνη να αντιμετωπιστεί το γλοιοσπόριο. Δωρεάν συμβουλές και σύγχρονα φάρμακα στον αγρότη για την αντιμετώπιση όλων των ασθενειών. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.