Eurovision 2024: Μεγάλη νικήτρια η Ελβετία με το Nemo με 591 βαθμούς – Η Μαρίνα Σάττι στην 11η θέση και η Silia Kapsis για την Κύπρο στην 15η (vid)

Ο μεγάλος τελικός του 68ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision για το 2024 ολοκληρώθηκε στο Μάλμε της Σουηδίας, και στη σκηνή του Μalmö Arenaμε με μεγάλη νικήτρια την Ελβετία που συγκέντρωσε 591 βαθμούς, την οποία εκπροσώπησε το Nemo, που ήταν κι ανάμεσα στα φαβορί του φετινού διαγωνισμού με το τραγούδι “The Code”.

Τη δεύτερη θέση κατέκτησε η Κροατία με τον Baby Lasagna και το τραγούδι «Rim Tim Tagi Dim» που συγκέντρωσε 547 βαθμούς και την τρίτη η Ουκρανία με τις Αlyona Αlyona και Jerry Heil που ερμήνευσαν το «Teresa & Maria», να φτάνουν τους 453.

Η Ελλάδα βγήκε 11η, συγκεντρώνοντας 126 βαθμούς και η Κύπρος 15η, με 78. Η Έλενα Παπαρίζου  παρουσίασε το 12αρι της Ελλάδας στον μεγάλο τελικό της Eurovision 2024. Συγκεκριμένα, το 12άρι από τη χώρα μας δόθηκε στην Ελβετία, ενώ το 10άρι δόθηκε στην Κύπρο.

Η Μαρίνα Σάττι και η ομάδα της εισέπραξαν ένα μεγάλο χειροκρότημα από το κοινό. Η Ελληνίδα τραγουδίστρια και οι χορευτές της έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους στη σκηνή με το «Ζάρι».

Στον τελικό συμμετείχαν συνολικά 25 χώρες και όχι 26, αφού η Ολλανδία αποκλείστηκε. Οι 19 χώρες είχαν προκριθεί από τους ημιτελικούς, η Σουηδία είχε αυτόματη είσοδο στον τελικό, καθώς και οι «Big Five» χώρες δηλαδή το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία.

Πώς ψήφισαν οι επιτροπές

Μία προς μία οι χώρες που συμμετέχουν στη Eurovision ανακοίνωσαν την ψήφο των επιτροπών που διαφοροποιήθηκε αρκετά από το κοινό. Πρώτη στις προτιμήσεις βγήκε η Ελβετία με 365 ψήφους σαρώνοντας στα 12άρια με τη Γαλλία να ακολουθεί με 218, την Κροατία να ακολουθεί κατά πόδας στην τρίτη θέση με 210 και την Ουκρανία στην 5η θέση με 146 ενώ η έκπληξη ήρθε από την Ιρλανδία που σκαρφάλωσε στην έκτη θέση με 142 και ακολούθησαν οι υπόλοιπες.

Η ελληνική επιτροπή έδωσε 10 βαθμούς στην Κύπρο ενώ το 12άρι της το κράτησε στην Ελβετία. Χωρίς πολλά λόγια η Ολλανδία έδωσε μέσω επιτρόπου το 12άρι στην Ελβετία εν μέσω γιουχαϊσμάτων. Η Κύπρος ανταπέδωσε το… περσινό 4άρι με 7 βαθμούς και το 12άρι στους Κροάτες.

Η ψηφοφορία του κοινού

Το κοινό 21 χωρών συνολικά ψήφισε το «Ζάρι».

Αναλυτικά οι βαθμοί:

Κύπρος (12 βαθμοί), Αρμενία (10 βαθμοί), Σερβία (8 βαθμοί), Αγιος Μαρίνος (7 βαθμοί), Γερμανία (5 βαθμοί), Λουξεμβούργο (5 βαθμοί), Αλβανία (4 βαθμοί), Βέλγιο (4 βαθμοί), Ολλανδία (4 βαθμοί), Ελβετία (4 βαθμοί), Αυστραλία (3 βαθμοί), ROW (3 βαθμοί), Μολδαβία (3 βαθμοί), Τσεχία (2 βαθμοί), Γεωργία (2 βαθμοί), Ιταλία (2 βαθμοί), Μάλτα (2 βαθμοί), Ισπανία (2 βαθμοί), Αζερμπαϊτζάν (1 βαθμός), Γαλλία (1 βαθμός), Ηνωμένο Βασίλειο (1 βαθμός).

Δεν πήγε καλά η Μαρίνα Σάττι

Νωρίτερα, η Μαρίνα Σάττι και η ομάδα της ολοκλήρωσαν την εμφάνισή τους, εισπράττοντας ένα μεγάλο χειροκρότημα από το κοινό που βρίσκεται στο Malmö Arena της Σουηδίας. Η Ελληνίδα τραγουδίστρια και οι χορευτές της έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους στη σκηνή με το «Ζάρι».

Ωστόσο, δεν είχε την αναμενόμενη ανταπόκριση η ελληνική συμμετοχή, όσον αφορά τις επιτροπές.

Η Ελλάδα τερμάτισε στην 14η θέση με 41 βαθμούς στις επιτροπές και όχι μόνο δεν συγκέντρωσε αρκετούς βαθμούς αλλά πολλές ήταν και οι χώρες που δεν τη ψήφισαν καθόλου.

Σε σύνολο 37 χωρών η Ελλάδα έλαβε βαθμούς μόνο από επτά επιτροπές χωρών. Φωτεινή εξαίρεση ήταν η επιτροπή της Ελβετίας που έδωσε 12 βαθμούς στην Ελλάδα. Οι συνολικοί βαθμοί που έδωσε το κοινό στο «Ζάρι» ήταν 85, ανεβάζοντάς μας έτσι στην 11η θέση. Συνολικά, η Μαρίνα Σάττι συγκέντρωσε 126 βαθμούς.

Με τον κωδικό αριθμό 12 ανέβηκε η Μαρίνα Σάττι στη σκηνή της Eurovision 2024 στο Μάλμε της Σουηδίας. Το «Ζάρι» έχει καταφέρει να κλέψει τις εντυπώσεις από την ημέρα και έχει γίνει το απόλυτο viral.

Τη μουσική του τραγουδιού «ZARI» συνέθεσαν οι Μαρίνα Σάττι, OGE, Kay Be, Nick Kodonas, Jay Stolar, Gino The Ghost και Jordan Palmer, ενώ τους στίχους υπογράφουν οι VLOSPA, OGE, Μαρίνα Σάττι και Solmeister. Creative director της εμφάνισης της Μαρίνας Σάττι στη σκηνή της Eurovision είναι ο Φωκάς Ευαγγελινός, τη χορογραφία και το movement direction έχει αναλάβει ο Mecnun Giasar (Majnoon), ενώ το art direction οι NMR.

Το τραγούδι ξεκίνησε με την Μαρίνα μόνη της και στη συνέχεια να την πλαισιώνουν χορευτές, οι οποίοι επιδόθηκαν μαζί της σε μία εκρηκτική χορογραφία. Το σκηνικό είχε πολλές εναλλαγές, όπως άλλωστε ήταν και η φετινή συμμετοχή της Ελλάδας, η οποία κινήθηκε σε διάφορα μουσικά επίπεδα. Στη γέφυρα το αποτέλεσμα ήταν πολύ δυναμικό με το στάδιο της Eurovision να σείεται κυριολεκτικά και να καταχειροκροτεί την εμφάνισή μας.

Η συμμετοχή ολοκληρώθηκε με την Μαρίνα Σάττι και τους χορευτές στο μπροστινό μέρος της σκηνής και την ίδια να κάνει μία κίνηση σαν να ρίχνει τη ζαριά της. Ένα ξεσηκωτικό perfomance με την Μαρίνα Σάττι να ρίχνει τις τυχερές της εξάρες.

Εντυπωσιακή εμφάνιση για την Silia Kapsis με την Κύπρο

Η Silia Kapsis ανέβηκε στη σκηνή της Eurovision ερμηνεύοντας το Liar. Κατά τη διάρκεια της γέφυρας η Silia επιδόθηκε σε μία πολύ δυναμική χορογραφία σαν να πάλλεται, ενώ λίγο πριν την ολοκλήρωση της εμφάνισής της οι χορευτές πέταξαν την μπλούζα τους με το στάδιο να παραληρεί.

Η 17χρονη τραγουδίστρια ήταν πολύ άνετη στη σκηνή και προκάλεσε χαμό με το πόσο εύκολα εκτελούσε τις χορευτικές κινήσεις της απαιτητικής χορογραφίας της. Η ίδια φόρεσε ένα εντυπωσιακό λευκό σύνολο και πλαισιώθηκε από 4 άντρες χορευτές, ενώ στη σκηνή υπήρχαν διάφορα εφέ που παρέπεμπαν στο υγρό στοιχείο.

Eurovision Μία εντυπωσιακή εμφάνιση για την Κύπρο στην Eurovision

Η Silia Kapsis είχε δηλώσει για το Liar: «Το μήνυμα του τραγουδιού δεν είναι για ένα συγκεκριμένο πρόσωπο αλλά για άτομα τα οποία ζουν σε έναν ψεύτικο κόσμο, με ένα ψεύτικο σενάριο, όπως το body shaming, το sexualliti, και βασικά εγώ και οι υπόλοιποι βγαίνουμε έξω από αυτόν τον ψεύτικο κόσμο και ερχόμαστε στην αλήθεια, χωρίς να είμαστε ψεύτες», είχε δηλώσει η 17χρονη τραγουδίστρια.

Εκπλήξεις

Στις εκπλήξεις της βραδιάς η περσινή νικήτρια της Eurovision, Loreen που επέστρεψε σε μια εντυπωσιακή εμφάνιση και ερμήνευσε το νέο της τραγούδι με τίτλο “Forever” καθώς και μία νέα version του “Tattoo” που ενθουσίασε το κοινό. Σημειώνεται ότι η ίδια έφερε στη Σουηδία την 7η νίκη στην ιστορία της με το “Tattoo” στο Λίβερπουλ το 2023, συγκεντρώνοντας 583 βαθμούς.

Μετά την ολοκλήρωση των εμφανίσεων των καλλιτεχνών, η Charlotte Perrelli, η Carola και η Conchita Wurst εμφανίστηκαν στη σκηνή της αρένας του Μάλμε για να αποδώσουν φόρο τιμής στους ABBA. Παράλληλα, στη σκηνή εμφανίστηκαν τα ολογράμματα των μελών του συγκροτήματος κάνοντας μια ιστορική αναδρομή. Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τότε που οι ABBA κέρδισαν τον διαγωνισμό με το «Waterloo».