Eπίδομα θέρμανσης: Αυξημένο και σε περισσότερα νοικοκυριά

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται αύξηση τουλάχιστον 20% του κονδυλίου που θα διατεθεί φέτος

Με άνοιγμα της βεντάλιας των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης  μέσω της αύξησης των εισοδηματικών ορίων στα επίπεδα των 40.000 – 45.000 ευρώ και με ένα κονδύλι που αναμένεται να υπερβεί τα 200 εκατ. ευρώ σχεδιάζει η κυβέρνηση να σβήσει μέρος της φωτιάς που προκαλούν στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς οι ανατιμήσεις σε πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο.

Η ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης αποτελεί ένα από τα μέτρα κατά της ενεργειακής ακρίβειας που αναμένεται να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο από το βήμα της ΔΕΘ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται αύξηση τουλάχιστον 20% του κονδυλίου που θα διατεθεί φέτος για επίδομα θέρμανσης σε σχέση με τη περσινή σεζόν και ταυτόχρονα διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων με αύξηση των εισοδηματικών ορίων στην περιοχή των 40.000 έως 45.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας όπως ισχύει σήμερα για το επίδομα καυσίμων (fuel pass).

Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για ένα από τους πιο δύσκολους χειμώνες για τα νοικοκυριά εκτιμώντας ότι η τιμή του πετρελαίου  θέρμανσης που θα ξεκινήσει να διατίθεται από τις 15 Οκτωβρίου θα είναι 50% – 55% υψηλότερη από πέρυσι ενώ ακόμα χειρότερη θα είναι η κατάσταση με το φυσικό αέριο λόγω του άλματος των διεθνών τιμών.

Σημειώνεται ότι πέρυσι το επίδομα θέρμανσης που κυμαίνονταν από 100-750 ευρώ έλαβαν  827.575 δικαιούχοι, στους οποίους καταβλήθηκαν 166 εκατ. ευρώ περίπου με το μέσο ποσό της επιδότησης να ανέρχεται στα 200 ευρώ.

Το σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι

Λίγο πριν «κλειδώσει» το πακέτο των μέτρων στήριξης και παροχών που θα ανοίξει στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης το σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι για το επίδομα θέρμανσης για τη σεζόν 2022 – 2023 προβλέπει:

1. Αύξηση του ποσού που θα διατεθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό για επίδομα θέρμανσης από 168 εκατ. ευρώ πέρυσι σε επίπεδα πάνω από 200 εκατ. ευρώ.

2. Διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων με αύξηση των εισοδηματικών ορίων έως τις 45.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό μελών της οικογένειας. Πέρυσι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης ήταν όσοι είχαν  ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα , ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, έως 14.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

3. Η πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους  θα ανοίξει νωρίτερα ώστε το επίδομα να έχει δοθεί προκαταβολικά στα τέλη Νοεμβρίου με  αρχές Δεκεμβρίου.

Το επίδομα θέρμανσης

Σημειώνεται ότι το επίδομα θέρμανσης:

–  Χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης.

–  Χορηγείται για την κατανάλωση των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης και θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, για τα ακίνητα, τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) ισχύει ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 3.500 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης έχει τεθεί ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε έναν από τους Δήμους Σερρών, Εορδαίας, Κοζάνης, Αμυνταίου ή Μεγαλόπολης.

Πηγή: ΟΤ