Υπεγράφη η σύμβαση για ένα έργο προϋπολογισμού 4.792.000 ευρώ – Σε 950 ημέρες η ολοκλήρωση των εργασιών, που περιλαμβάνουν εκτεταμένες επισκευές, σύγχρονα συστήματα κλιματισμού, φωτοβολταϊκά και παρεμβάσεις για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ. Σε τροχιά υλοποίησης περνά η ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση του Δικαστικού Μεγάρου Καλαμάτας, μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας στο ισόγειο του κτιρίου.
Πρόκειται για μια σημαντική παρέμβαση στις δικαστικές υποδομές της Μεσσηνίας, με προϋπολογισμό 4.792.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24%, η οποία χρηματοδοτείται από το Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.).
Το έργο αναμένεται να αλλάξει ουσιαστικά την εικόνα και τη λειτουργία του Δικαστικού Μεγάρου, καθώς προβλέπει εκτεταμένες εργασίες εκσυγχρονισμού, επισκευής και ανακαίνισης, παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγρασίας και εισροής υδάτων, καθώς και αναβάθμιση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.

Παράλληλα, περιλαμβάνει την εγκατάσταση σύγχρονων ενεργειακών συστημάτων και τη βελτίωση της προσβασιμότητας για τα άτομα με αναπηρία. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι εργασίες θα εκτελούνται τμηματικά, ώστε να διατηρηθεί η λειτουργία του κτιρίου κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεων. Η προβλεπόμενη προθεσμία ολοκλήρωσης ανέρχεται σε 950 ημερολογιακές ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης, δηλαδή περίπου δυόμισι χρόνια.
Οι παρεμβάσεις και ο ενεργειακός εκσυγχρονισμός Το έργο αφορά κτίριο συνολικής επιφάνειας 14.653 τετραγωνικών μέτρων, μαζί με τους δύο υπόγειους ορόφους, και περιλαμβάνει ένα ευρύ σύνολο τεχνικών εργασιών.

Ειδικότερα, προβλέπεται η αντικατάσταση των υφιστάμενων κουφωμάτων με νέα ενεργειακά κουφώματα υψηλής θερμομονωτικής απόδοσης, καθώς και η εφαρμογή εξωτερικής θερμομόνωσης στο κτιριακό κέλυφος.
Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν εργασίες αποκατάστασης και στεγάνωσης στο αίθριο και στους συνδετικούς διαδρόμους, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη στεγανοποίηση των υπόγειων χώρων των κρατητηρίων, όπου έχουν καταγραφεί προβλήματα υγρασίας.
Στο εσωτερικό του κτιρίου προβλέπονται η αντικατάσταση ψευδοροφών, η αποκατάσταση των μαρμάρινων δαπέδων και οι απαραίτητοι εσωτερικοί και εξωτερικοί χρωματισμοί.

Στον περιβάλλοντα χώρο θα κατασκευαστεί νέο περιμετρικό πεζοδρόμιο, με στόχο την καλύτερη απορροή των όμβριων υδάτων και την προστασία των θεμελίων, ενώ θα αναδιαμορφωθεί και η ζώνη φύτευσης. Σημαντικό μέρος των εργασιών αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων.
Θα εγκατασταθούν σύγχρονα κεντρικά συστήματα κλιματισμού υψηλής απόδοσης, τα οποία θα καλύπτουν τις ανάγκες θέρμανσης και ψύξης των γραφείων, των ακροατηρίων, των αιθουσών συσκέψεων και των κοινόχρηστων χώρων.

Επιπλέον, προβλέπονται νέα συστήματα αερισμού και εξαερισμού με ανάκτηση θερμότητας, καθώς και αντικατάσταση των υφιστάμενων φωτιστικών με φωτιστικά τεχνολογίας LED.
Στο δώμα του κτιρίου θα εγκατασταθεί φωτοβολταϊκό σύστημα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ θα τοποθετηθεί και σύστημα διαχείρισης ενέργειας κτιρίου (BEMS).
Μέσω αυτού θα είναι δυνατή η αυτοματοποιημένη παρακολούθηση και βελτιστοποίηση της λειτουργίας των συστημάτων κλιματισμού, αερισμού και φωτισμού, με στόχο τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Τη σημασία της παρέμβασης ανέδειξε ο κος Δήμας, χαρακτηρίζοντας την αναβάθμιση του Δικαστικού Μεγάρου Καλαμάτας ένα από τα σημαντικότερα έργα βελτίωσης των δημόσιων υποδομών στον τομέα της Δικαιοσύνης. Όπως ανέφερε, πρόκειται για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση που συνδυάζει την ενεργειακή αναβάθμιση με την ανακαίνιση, την αποκατάσταση των φθορών και τη βελτίωση της λειτουργικότητας και της προσβασιμότητας του κτιρίου. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι οι εργασίες θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη θερμομόνωση του κτιριακού κελύφους, την αντικατάσταση των κουφωμάτων, την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγρασίας και στεγάνωσης, καθώς και την αναβάθμιση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα νέα συστήματα κλιματισμού και αερισμού, στον φωτισμό LED, στο φωτοβολταϊκό σύστημα και στην εγκατάσταση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης, επισημαίνοντας ότι οι παρεμβάσεις θα περιορίσουν σημαντικά την ενεργειακή κατανάλωση. «Με την ολοκλήρωση του έργου θα βελτιωθούν σημαντικά οι συνθήκες εργασίας για τους δικαστικούς λειτουργούς και τους εργαζομένους, αλλά και οι συνθήκες εξυπηρέτησης των πολιτών», σημείωσε, προσθέτοντας ότι στόχος είναι η δημιουργία δημόσιων κτιρίων σύγχρονων, ασφαλών, λειτουργικών, προσβάσιμων και ενεργειακά αποδοτικών.

Την ικανοποίησή του για την υπογραφή της σύμβασης εξέφρασε ο κος Φλωρίδης, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη ημέρα σημαντική τόσο για τη Δικαιοσύνη όσο και για την Καλαμάτα. Όπως ανέφερε, η ανακαίνιση και η ενεργειακή αναβάθμιση θα δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες για την απονομή της Δικαιοσύνης, εξασφαλίζοντας ένα καταλληλότερο εργασιακό περιβάλλον για δικαστές, δικηγόρους και δικαστικούς υπαλλήλους, αλλά και καλύτερη εξυπηρέτηση για τους πολίτες που προσέρχονται στο Μέγαρο. Ο κ. Φλωρίδης ενέταξε το έργο στη γενικότερη προσπάθεια εκσυγχρονισμού της ελληνικής Δικαιοσύνης και απέδωσε τα εύσημα στο υπουργείο Υποδομών και στον Χρίστο Δήμα για την ολοκλήρωση της απαραίτητης προεργασίας, προκειμένου να προχωρήσει ένα έργο που αποτελούσε αίτημα της τοπικής κοινωνίας.

Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη εξέφρασε και ο κος Λαμπρόπουλος, ο οποίος εκτίμησε ότι η Καλαμάτα θα αποκτήσει ένα σύγχρονο και αναβαθμισμένο Δικαστικό Μέγαρο. Ο κ. Λαμπρόπουλος εξέφρασε την προσδοκία οι εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε περίπου τρία χρόνια, αναφερόμενος παράλληλα στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το κτίριο, κυρίως από την εισροή υδάτων στους εσωτερικούς χώρους κάθε φορά που σημειώνονται βροχοπτώσεις.

Στον συνολικό χαρακτήρα των παρεμβάσεων αναφέρθηκε ο κος Γιάνναρης, σημειώνοντας ότι με την ολοκλήρωση των εργασιών το Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας θα έχει εκσυγχρονιστεί ριζικά, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του. Όπως τόνισε, τα αποτελέσματα στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σημαντικά, ειδικά υπό τις σημερινές συνθήκες αυξημένων ενεργειακών απαιτήσεων. Παράλληλα, συνέδεσε την παρέμβαση στην Καλαμάτα με την κατασκευή του νέου δικαστικού κτιρίου στην Πύλο, το οποίο, σύμφωνα με όσα ανέφερε, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους. Όπως σημείωσε, οι δύο παρεμβάσεις αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού για την αναβάθμιση των δικαστικών υποδομών στη Μεσσηνία, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των λειτουργών της Δικαιοσύνης και της εξυπηρέτησης των πολιτών.

Την ικανοποίησή του για την έναρξη της διαδικασίας υλοποίησης εξέφρασε ο κος Πτωχός, τονίζοντας την ανάγκη να πολλαπλασιαστούν αντίστοιχες πρωτοβουλίες, ώστε να ενισχυθεί το αποτύπωμα των παρεμβάσεων στις δημόσιες υποδομές. Παράλληλα, ευχήθηκε το έργο να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς, σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, ώστε το αναβαθμισμένο κτίριο να αποδοθεί και πάλι στους χρήστες του. Ευχαρίστησε, επίσης, τους υπουργούς για τη συνεργασία τους με την Περιφέρεια Πελοποννήσου σε άλλα έργα που υλοποιούνται ή έχουν δρομολογηθεί στην περιοχή.

Στη διαδρομή που προηγήθηκε μέχρι την υπογραφή της σύμβασης αναφέρθηκε ο κος Χρυσομάλλης, ο οποίος χαρακτήρισε απαραίτητη την ενεργειακή αναβάθμιση του Δικαστικού Μεγάρου, επισημαίνοντας ότι τα προβλήματα του κτιρίου είναι ήδη εμφανή. Ο κ. Χρυσομάλλης έκανε αναδρομή στις διαδικασίες που ξεκίνησαν το 2022 και αναφέρθηκε στην παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος, όπως είπε, είχε ζητήσει επιτακτικά να προχωρήσει το έργο. Παράλληλα, εξήγησε ότι καταγράφηκαν καθυστερήσεις λόγω ενστάσεων που αφορούσαν το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, οι οποίες, ωστόσο, ξεπεράστηκαν. Εξέφρασε, τέλος, την εκτίμηση ότι πλέον μπορούν να τηρηθούν τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα, επισημαίνοντας ότι συνεχίζονται οι πιέσεις για την προώθηση και άλλων έργων στη Μεσσηνία.

Ως μια σημαντική εξέλιξη για την Καλαμάτα χαρακτήρισε την υπογραφή της σύμβασης ο κος Βασιλόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι ένα αίτημα για το οποίο υπήρξε επίμονη διεκδίκηση περνά πλέον στη φάση της υλοποίησης. Όπως ανέφερε, η ενεργειακή αναβάθμιση, η βελτίωση της προσβασιμότητας, η ανακαίνιση και οι επισκευές δεν αφορούν μόνο ένα δημόσιο κτίριο, αλλά συνδέονται άμεσα με τη λειτουργία της Δικαιοσύνης στην περιοχή, τις συνθήκες εργασίας των δικαστικών λειτουργών, των δικηγόρων και των εργαζομένων, καθώς και με την εξυπηρέτηση των πολιτών. Ο δήμαρχος καλωσόρισε στην Καλαμάτα τους υπουργούς και την ηγεσία της ΚΤΥΠ Α.Ε., ενώ αναφέρθηκε και στο έργο που υλοποιεί η εταιρεία σε τομείς όπως η Παιδεία, η Δικαιοσύνη και η Υγεία.

Ιδιαίτερη ικανοποίηση για την εξέλιξη εξέφρασε ο κος Μαργέλης, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία του έργου για τον δικηγορικό κόσμο και συνολικά για την πόλη. «Το σπίτι των δικηγόρων, των δικαστών της Καλαμάτας θα αναβαθμιστεί ενεργειακά. Θα γίνει το πιο σύγχρονο Δικαστικό Μέγαρο στην Ελλάδα. Θα είναι ένα στολίδι και, πιστεύω, εμβληματικό κτίριο για την πόλη της Καλαμάτας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ευχαρίστησε τους υπουργούς για την παρουσία τους, καθώς και τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Λυμπερόπουλο, ο οποίος συμμετείχε στην εκδήλωση. Όπως σημείωσε, η παρουσία του τελευταίου συνδέθηκε και με το ενδιαφέρον για ζητήματα που απασχολούν τον Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας, τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, συζητήθηκαν και αντιμετωπίστηκαν.

Στη σημασία της συνεργασίας και της σύμπνοιας μεταξύ των παραγόντων της Δικαιοσύνης αναφέρθηκε ο Λυμπερόπουλος. Όπως επισήμανε, η συνεννόηση μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών μπορεί να συμβάλει στην επίλυση ζητημάτων που απασχολούν τον δικαστικό κόσμο. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στη σημασία της αναβάθμισης των δικαστικών υποδομών, επισημαίνοντας ότι ο εκσυγχρονισμός των κτιρίων αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των δικαστών, των δικηγόρων και των δικαστικών υπαλλήλων. Στην τελετή υπογραφής της σύμβασης παρευρέθηκαν, επίσης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Πέλοπας Λάσκος και ο πρόεδρος της ΚΤΥΠ Α.Ε. Τίμος Κατσίπος, καθώς και εκπρόσωποι της πολιτικής, δικαστικής και αυτοδιοικητικής ηγεσίας.
Γιώργος Μαρκόπουλος | 10/09/2026
Focus Radio | 02/09/2026
Δανάη Μπάρκα: Περιμένει το πρώτο της παιδί – Η τρυφερή ανακοίνωση με τον σύζυγό της
Focus Radio | 20/08/2026
Eurovision 2027: Τι αλλάζει για τις χώρες που εμπλέκονται σε πολέμους
Γιώργος Μαρκόπουλος | 14/08/2026
Στη Μεσσηνία ξανά ο Γιάννης Αντετοκούνμπο – Οικογενειακές στιγμές στην Costa Navarino (vid)
Η σκέψη που ξεκίνησε από ένα παιδικό όνειρο και είχε αντικείμενο την δημιουργία ενός ραδιοφώνου που θα είχε άποψη και θα σεβόταν τον ακροατή έγινε πράξη. Δημιουργήσαμε με πολύ κόπο, μεράκι και φαντασία έναν σταθμό καθρέφτη της προσωπικότητάς μας. Εδώ θα βρεις ειδήσεις, αθλητικά, μόδα, ψυχαγωγία και διασκέδαση. H σωστή και προσεκτική εναλλαγή και διαδοχή των μουσικών ήχων, είναι το επίκεντρο της φιλοσοφίας του Focus 99,6. Παλιές αλλά και νέες κυκλοφορίες σχηματίζουν το χαρακτήρα του, κρατώντας την νεανική του όψη και την θέληση για ραδιόφωνο επικοινωνία και ψυχαγωγία. Είναι ο σταθμός που διαβάζει τη σκέψη του ακροατή και σέβεται την προσωπικότητα του.

Copyright © 2025 Focus Radio. All rights received.


0 comments