Laver Cup 2022: Το συγκινητικό «αντίο» του τεράστιου Ρότζερ Φέντερερ, αποθέωση στην τελευταία του παράσταση (vid)

Η τεράστια καριέρα του εμβληματικού Ρότζερ Φέντερερ, έφτασε στο τέλος της.

Η 23η Σεπτεμβρίου 2022 θα μείνει στην ιστορία ως η ημέρα που το παγκόσμιο τένις αποχαιρέτησε τον Βασιλιά του. Τον θρυλικό Ροτζέλιο με τα μαγικά χτυπήματα, που έγινε σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για μικρούς και μεγάλους.  Τον «μαέστρο» του παγκόσμιου τένις, που αποφάσισε να ολοκληρώσει τη τεράστια καριέρα του, γράφοντας «τέλος» σε ένα από σπουδαιότερα κεφάλαια του αθλήματος.

Ο Βασιλιάς, κρέμασε τη ρακέτα του δίνοντας αγώνα στο πλευρό του αγαπημένου του φίλου, Ράφα Ναδάλ και αποχώρησε δακρυσμένος από το court της O2 Arena…

Ο Ελβετός Θρύλος, έδωσε την τελευταία του τενιστική παράσταση, στα 41 χρόνια ζωής και αμέσως μετά το τέλος της αναμέτρησης του FEDAL κόντρα στους Φράνσις Τιάφο και Τζακ Σοκ, δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

Ο άνθρωπος που ανέβασε τον πήχη πιο ψηλά από κάθε άλλον στην ιστορία του παγκοσμίου τένις, αποχωρεί από την ενεργό δράση, αφήνοντας πίσω του μια θρυλική καριέρα, με τίτλους, διακρίσεις και πολλή αγάπη από τους εκατομμύρια fans του.

Το παραμυθένιο τέλος μιας νίκης στον τελευταίο του αγώνα απέτυχε οδυνηρά να πραγματοποιηθεί, μιας και οι Σοκ/Τιάφο, επικράτησαν του θρυλικού διδύμου, με 4-6, 7-6(2), 11-9, ισοφαρίζοντας σε 2-2 για την Team World στη μάχη του Laver Cup, όμως αυτό, δεν έχει την παραμικρή σημασία.

Το αποτέλεσμα αφήνει το Laver Cup 2022 στο 2-2 στο τέλος της εναρκτήριας ημέρας, παρέχοντας άφθονα περιθώρια δράματος το Σαββατοκύριακο. Αλλά η ιστορία της Παρασκευής αφορούσε τον Federer και το τελευταίο κεφάλαιο μιας καριέρας που τον χαρακτηρίζει ως έναν από τους μεγαλύτερους αθλητές στην ιστορία του αθλητισμού, όχι μόνο του τένις.

Όλος ο αθλητικός πλανήτης, υποκλίνεται στην ύπαρξή του. Αυτό, είναι που μετράει περισσότερο από όλα. Και το βράδυ της Παρασκευής (23/9) στο Λονδίνο, η παρουσία του στο court, μαγνήτισε τα βλέμματα.

Περισσότεροι από 1.500 αγώνες στο Tour, 20 Grand Slams, 103 ΑΤΡ τίτλοι, δυο Ολυμπιακά μετάλλια, στο παλμαρέ του. Μια καριέρα που θα μείνει στην ιστορία και θα μνημονεύεται για πάντα.

Εξ ου και η αντίστροφη μέτρηση για τα συναισθηματικά διπλά της Παρασκευής, τα οποία ο Φέντερερ είχε ξεκαθαρίσει ότι θα ήταν ο τελευταίος επίσημος αγώνας του, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα ή το πόσο καλά άντεξε από την προσπάθεια. Αποδείχθηκε ο τέλειος αποχαιρετισμός και επιμένει ότι τα δάκρυα που κύλησαν στο τέλος του αγώνα ήταν δάκρυα χαράς.

Ήταν υπέροχο για μένα να βρίσκομαι στο γήπεδο άλλη μια φορά. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα ένιωθα τόσο ωραία, και ακόμα κι αν έκλαιγα πολύ, ήταν δάκρυα ικανοποίησης. Ήμουν τόσο χαρούμενος που μπορούσα να νιώσω έτσι και που μπορούσα να είμαι μέρος μιας ομάδας – πάντα θεωρούσα τον εαυτό μου ως παίκτη της ομάδας, ακόμα κι αν τις περισσότερες φορές ήμουν μόνο εγώ στο γήπεδο.

Τα δάκρυα δεν ήταν μόνο του Φέντερερ. Ο Ναδάλ το βρήκε πολύ συναισθηματικό, όπως και τα περισσότερα μέλη της Team Europe. «Ο Άντι υπέφερε πολύ», είπε ο Φέντερερ για τον συμπαίκτη του Άντι Μάρεϊ, του οποίου η ήττα δυόμιση ωρών από τον Άλεξ ντε Μινάουρ νωρίτερα το βράδυ ήταν ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα για έναν παίκτη που τώρα παίζει με μεταλλική καρφίτσα. στο ισχίο του. Η σύζυγος, οι γονείς και τα παιδιά του Φέντερερ πλημμύρισαν επίσης τα δάκρυα.

«Το μόνο πράγμα που δεν ήθελα ήταν να πάρω το μικρόφωνο. Το να πάρω το μικρόφωνο είναι ακόμα δύσκολο για μένα και ήξερα ότι θα ήταν δύσκολο, αλλά όταν κοίταξα γύρω μου και είδα κάθε δεύτερο άτομο με δάκρυα στα μάτια, ήταν ξεκάθαρο ότι ήταν μια ιδιαίτερη στιγμή. Και πολλοί από αυτούς είναι άνθρωποι στους οποίους χρωστάω ένα τεράστιο ευχαριστώ, επομένως είναι σκόπιμο να πω ότι σε αυτές τις συνθήκες είτε νιώθω άνετα είτε όχι».

«Όταν αποσύρεσαι, συνήθως το κάνεις σε μια μικρή αρένα ή απλώς παίρνεις την απόφαση μόνος σου», πρόσθεσε ο Φέντερερ. «Έτσι, το να μπορώ να το κάνω σε μια τόσο μεγάλη αρένα με χιλιάδες κόσμο και τόσους πολλούς από τους κύριους αντιπάλους μου ήταν λίγο περίεργο. Αλλά με άγγιξε πολύ που βρίσκομαι εκεί με τον Νόβακ, τον Άντι και τον Ράφα.

Τα δάκρυα του Θρύλου (pics & vids)

Ο Ρότζερ Φέντερερ δεν άντεξε και λύγισε στο αντίο του στο τένις. Ο Ελβετός Θρύλος, ξέσπασε σε δάκρυα, αμέσως μετά το τέλος του τελευταίου αγώνα της καριέρας του, καθώς και κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του.

Δείτε τις συγκλονιστικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν στην O2 Arena, στο ιστορικό αντίο του Βασιλιά:

Το tweet του Ρότζερ για την τελευταία του παράσταση (pics)

Ο Ρότζερ Φέντερερ συγκινήθηκε όσο ποτέ άλλοτε, μιλώντας για την τεράστια καριέρα του, λίγες στιγμές μετά το τελευταίο ματς του στο επαγγελματικό τένις.

Ο Ελβετός Βασιλιάς, κρέμασε τη ρακέτα του αγωνιζόμενος στο διπλό του Laver Cup με παρτενέρ τον Ράφα Ναδάλ και οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν λίγο μετά το τέλος του τελευταίου του αγώνα, θα μείνουν για πάντα στην ιστορία.

“Ήταν μια μαγική βραδιά. Ευχαριστώ ξανά, όλους τους παίκτες και τους φιλάθλους που βρέθηκαν στο γήπεδο και μοιράστηκαν μαζί μου αυτή τη στιγμή. Σημαίνει τα πάντα για εμένα”, έγραψε ο 41χρονος Θρύλος στο Twitter, το μεσημέρι του Σαββάτου (24/9).

Ο κλασάτος, Ρότζερ Φέντερερ, που έπαιξε το πιο όμορφο τένις που έχει δει ποτέ το ανθρώπινο μάτι, αποχαιρετά το άθλημα. Βασιλιά Ρότζερ, σε ευχαριστούμε. Το τένις, σε ευγνωμονεί.

Η ανάρτηση του Ελβετού:

Ναδάλ: Ένα μέρος μου “φεύγει” με τον Ρότζερ

Τα δάκρυα έπεφταν βροχή το βράδυ της Παρασκευής στην O2 Arena, στο “αντίο” του Ρότζερ Φέντερερ στο τένις.

Ο τενίστας που αμφισβήτησε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τη Βασιλεία του Ελβετού, ήταν ο Ράφαελ Ναδάλ ο οποίος παραδέχθηκε ότι μαζί με τον Φέντερερ “φεύγει” και ένα μεγάλο μέρος του ίδιου…

Ο 36χρονος Ισπανός έκλαψε πολύ κατά τη διάρκεια της έντονα συναισθηματικής βραδιάς, την ώρα που το τένις αποχαιρετούσε τον κορυφαίο όλων…

Οι φωτογραφίες όπου Φέντερερ και Ναδάλ κλαίνε μαζί, δίπλα-δίπλα, χέρι-χέρι ταξίδεψαν με ιλιγγιώδη ταχύτητα στα social media και έγιναν viral, σηματοδοτώντας το τέλος του σπουδαιότερου rivalry που έζησε ποτέ το άθλημα…

“Για μένα ήταν τεράστια τιμή να είμαι μέρος αυτής της απίστευτης στιγμής στην ιστορία του αθλήματος. Έχουμε μοιραστεί πολλά πράγματα όλα αυτά τα χρόνια με τον Ρότζερ. Καθώς ο Ρότζερ φεύγει από το tour, ένα σημαντικό μέρος της ζωής μου φεύγει επίσης. Είναι πολύ συγκινητικό που βλέπω όλους αυτούς τους ανθρώπους, την οικογένειά του. Δύσκολο να το περιγράψω αλλά είναι μια σπουδαία στιγμή” είπε ο Ναδάλ ο οποίος μετά από πολλά χρόνια σκληρής δουλειάς και επιμονής, κατάφερε να ξεπεράσει σε κατακτήσεις Grand Slam τον “αιώνιο” αντίπαλό του.

FEDAL: Η φωτογραφία του αιώνα

Μιλώντας για την εξέλιξη της προσωπικής τους σχέσης από το ξεκίνημα της αντιζηλίας τους στο tour, ο Ναδάλ είπε: “Νομίζω ότι κάθε χρόνο η σχέση μας γινόταν ολοένα και καλύτερη, σε καθημερινή βάση. Με κάποιον τρόπο κατανοούσαμε ότι στο τέλος, έχουμε πολλά κοινά. Προσεγγίζαμε τη ζωή με την ίδια οπτική. Στο γήπεδο είχαμε πάντα διαφορετικά στυλ και γι’αυτό ίσως το rivalry μας έγινε το σπουδαιότερο και πιο ενδιαφέρον.

Είμαι υπερήφανος που ήμουν ένα σημαντικό μέρος της καριέρας του. Είμαι όμως ακόμα πιο χαρούμενος που η καριέρα μας τελειώνει και μας βρίσκει φίλους, μετά από όλα όσα μοιραστήκαμε στο γήπεδο σαν αντίπαλοι”.

Τα αξεπέραστα ρεκόρ του Φέντερερ

Ο Ρότζερ Φέντερερ έχει δει τους Ράφαελ Ναδάλ και Νόβακ Τζόκοβιτς να “σπάνε” κάποια από τα σπουδαιότερα ρεκόρ του, ωστόσο υπάρχουν ορισμένα ρεκόρ στην κατοχή του Ελβετού που πολύ δύσκολα θα ξεπεραστούν.

Στα 41 του χρόνια, ο Ελβετός αποφάσισε να κρεμάσει τη ρακέτα του ολοκληρώνοντας μια από τις σπουδαιότερες καριέρας που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ιστορία του αθλητισμού.

Ο Φέντερερ κατέκτησε 103 τίτλους που είναι το δεύτερο καλύτερο ρεκόρ στην Open Era πίσω από τους 109 του Τζίμι Κόνορς, πέτυχε 1.251 νίκες, δεύτερο καλύτερο πίσω από τις 1.274 του Κόνορς ενώ έμεινε 310 εβδομάδες στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης, βλέποντας τον Τζόκοβιτς να τον ξεπερνά με 373 στο σύνολο.

Παράλληλα, ο Φέντερερ τελείωσε την καριέρα του με 20 Grand Slam τίτλους που είναι το τρίτο καλύτερο ρεκόρ στην ιστορία, πίσω από τον Ναδάλ (22) και τον Τζόκοβιτς (21). Ωστόσο, ο Φέντερερ κρατάει κάποια ρεκόρ που δεν πρόκειται να ξεπεραστούν. Ποια είναι αυτά;

Ρεκόρ συνεχόμενων εβδομάδων στο Νο1

Από το 2004 έως το 2008, ο Ρότζερ Φέντερερ δεν είχε αντίπαλο στο tour. Όχι ότι δεν υπήρχαν σπουδαίοι τενίστες, απλά ο Ελβετός δεν τους έβλεπε… Η κυριαρχία του μαέστρου εκείνη την περίοδο ήταν παροιμιώδης.

Αντικατέστησε τον Άντι Ρόντικ στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης μετά την κατάκτηση του πρώτου Australian Open της καριέρας του το 2004 και δεν έφυγε από το θρόνο έως τον Αύγουστο του 2008 όπου τον διαδέχθηκε ο μοναδικός τενίστας που τον αμφισβήτησε, ο Ράφαελ Ναδάλ.

Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, ο Φέντερερ κατέκτησε 10 Grand Slam τίτλους ενώ το 2006 πραγματοποίησε ίσως την καλύτερη χρονιά της καριέρας του με 12 τίτλους μεταξύ των οποίων το Australian Open, το Wimbledon, το US Open και το ATP Finals.

Οι 287, αυτές, συνεχόμενες εβδομάδες στο Νο1 της ATP Rankings, δεν έχουν ξαναγίνει και πιθανότατα να μην ξαναγίνουν ποτέ… Κανένας δεν το έχει πλησιάσει καν. Ο Τζίμι Κονορς έχει το δεύτερο καλύτερο ρεκόρ με 160 εβδομάδες, 77 λιγότερες από τον Φέντερερ ενώ ο Νόβακ Τζόκοβιτς έχει 122.

Πέντε συνεχόμενοι τίτλοι στο US Open

Ο Ρότζερ Φέντερερ είναι ο μοναδικός τενίστας στην Open Era που έχει κατακτήσει πέντε συνεχόμενες φορές το τελευταίο Grand Slam της σεζόν. Το Αμερικανικό Όπεν είναι ίσως το πιο δύσκολο Major της χρονιάς καθώς διεξάγεται σε μια επιφάνεια που είναι πιο ταιριαστή στους περισσότερους τενίστες ενώ διεξάγεται αργά στη χρονιά, με αποτέλεσμα να υπάρχει κούραση και ενδεχομένως τραυματισμοί. Ο Ελβετός κατέκτησε τον πρώτου τίτλο στη Νέα Υόρκη το 2004 όταν ήταν 23 ετών, κερδίζοντας τον Αντρέ Αγκάσι στα 5 σετ στα προημιτελικά και μετά τους Τιμ Χένμαν και Λέιτον Χιούιτ. Αγκάσι, Ρόντικ και Τζόκοβιτς ήταν οι τρεις αντίπαλοι που κέρδισε στους επόμενους τελικούς στη Νέα Υόρκη ενώ το 2008 κατέκτησε τον 5ο και τελευταίο τίτλο του στο Αμερικανικό Όπεν, με νίκη επί του Μάρει.

Το 2009, ο Φέντερερ προηγήθηκε 2-1 σετ του Χουάν Μάρτιν Ντελ Πότρο αλλά τελικά ηττήθηκε από τον 20χρονο Αργεντινό.

Το σερί σε Grand Slam τελικούς και ημιτελικούς

Μεταξύ του Wimbledon 2005 και του US Open 2007, ο Ρότζερ Φέντερερ αγωνίστηκε σε 10 συνεχόμενους τελικούς Grand Slam, κερδίζοντας τους οχτώ από αυτούς. Μια χρονιά νωρίτερα, από το Wimbledon 2004 έως το Australian Open 2010, είχε 23 συνεχόμενους ημιτελικούς σε Major τουρνουά.

Ο Φέντερερ έφτασε επίσης σε 36 συνεχόμενους προημιτελικούς, ένα streak που σταμάτησε στη σοκαριστική ήττα από τον Σέργκι Στακόφσκι στο 2ο γύρο του Wimbledon 2013.

24 συνεχόμενοι κερδισμένοι τελικοί

Από τη Βιέννη το 2003 μέχρι το Masters Cup 2005 όπου ηττήθηκε από τον Νταβίντ Ναλμπαντιάν, ο Φέντερερ είχε το απίστευτο ρεκόρ των 24 συνεχόμενων κερδισμένων τελικών στο ATP Tour. Σε αυτή την κούρσα πέτυχε νίκες σε τελικούς απέναντι σε Αγκάσι, Χιούιτ, Ρόντικ, Σάφιν και Ναδάλ.

Χωρίς straight sets ήττα σε 194 παιχνίδια

Από το 2004 έως το 2006, ο Φέντερερ αγωνίστηκε σχεδόν σε 200 ματς όπου κέρδισε τουλάχιστον ένα σετ. Γνώρισε μόλις 10 ήττες σε αυτή την περίοδο, πέντε εκ των οποίων από τον Ναδάλ. Είχε 194 παιχνίδια χωρίς να ηττηθεί σε straight sets. Αυτή η κούρσα ολοκληρώθηκε στο Σινσινάτι το 2006 όταν ηττήθηκε στο 2ο γύρο από τον Άντι Μάρει.