1ο Messinia Forum: Απολογισμός και οργάνωση για τη δημιουργία Μεσσηνιακού Καλαθιού

Τις μεγάλες προοπτικές της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας στην εστίαση και τη γαστρονομία με τα εξαιρετικά προϊόντα που διαθέτει ο τόπος, τόνισε ο διακεκριμένος σεφ Λευτέρης Λαζάρου και δήλωσε ότι στηρίζει την προσπάθεια του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας (ΣΕΜ) για τη δημιουργία Μεσσηνιακού Καλαθιού, που πρέπει να συνταγογραφηθεί και με την εκπαίδευση και κατάρτιση των μαγείρων και του προσωπικού εστίασης.

Μάλιστα, παρατήρησε ότι θα γραφτεί μέλος του ΣΕΜ και θα πληρώνει συνδρομή, ενώ σημείωσε ότι η Καλαμάτα έχει πολύ καλά προϊόντα και είναι κοντά στην Αθήνα.

Ο Λ. Λαζάρου παραβρέθηκε και τοποθετήθηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του ΣΕΜ, όπου ο πρόεδρός του Γιάννης Κολοβός και άλλα μέλη του έκαναν απολογισμό του 1ου Messinia Forum, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, στις 11 και 12 Μαρτίου και τόνισαν ότι επιτεύχθηκε ο στόχος το Messinia Forum να γίνει θεσμός.

Ειδικότερα, ο Γιάννης Κολοβός παρατήρησε ότι το 1ο Messinia Forum στέφθηκε από επιτυχία, καθώς το επισκέφθηκαν 3.900 άνθρωποι και συμμετείχαν 440 επιχειρήσεις, ενώ 40 εξειδικευμένοι ομιλητές ανέπτυξαν σημαντικά ζητήματα. Στάθηκε στη γνωριμία με όλα τα μεσσηνιακά προϊόντα, δήλωσε ότι εντυπωσιάστηκαν από την ποιότητα και την ποσότητά του και σημείωσε πως στοχεύουν σε ένα μέλλον που η Μεσσηνία θα είναι κορωνίδα στον τουρισμό.

Ενημέρωσε ότι είδαν τη δίψα του κόσμου για τέτοιες διοργανώσεις κι επεσήμανε την ανάγκη της συνεργασίας με τους φορείς της περιοχής για τη δημιουργία ενός μεγάλου εκθεσιακού χώρου, που να φιλοξενεί τέτοιες εκδηλώσεις.

Ο πρόεδρος του ΣΕΜ δήλωσε περήφανος που έφεραν σε πέρας ένα τέτοιο επίτευγμα, που επιτεύχθηκε ο στόχος το φόρουμ να γίνει θεσμός κι ενημέρωσε πως σχεδιάζεται το 2ο Messinia Forum, με σύνθημα από τη θεωρία στην πράξη.

Σημείωσε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την εστίαση είναι η εύρεση προσωπικού, που μπορεί να αντιμετωπιστεί με προγράμματα επιμόρφωσης με πιστοποιημένη κι επαγγελματική εκπαίδευση.

Ακόμα, ενημέρωσε ότι στις 7 Μαΐου έχουν προγραμματιστεί εκλογές και απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής σε όλες τις επιχειρήσεις εστίασης.

Επίσης, πληροφόρησε ότι επισκέπτες και τουρίστες θα μπορούν να ενημερωθούν από την ιστοσελίδα του ΣΕΜ για τα καταστήματα εστίασης που θα ανοιχτά το Μεγάλο Σάββατο, τη νύχτα της Ανάστασης και την Κυριακή του Πάσχα.  Και κάλεσε όσους προγραμματίζουν να ταξιδέψουν για τις μέρες του Πάσχα να έρθουν στη Μεσσηνία, που “είναι προορισμός κοντινός στην Αθήνα με ασφάλεια, στα μέτρα του καθενός”.

Ο Λευτέρης Λαζάρου χαρακτήρισε “πολύ φιλόδοξο το εγχείρημα και λίγες φορές έχει πετύχει” και επιβεβαίωσε ότι “για να πετύχει θέλει θυσίες”, ενώ προέτρεψε να δημιουργηθούν επαγγελματικά μέλη στον ΣΕΜ και να υπάρχουν συνδρομές

Επεσήμανε ότι η προσπάθεια μπορεί να πετύχει, γιατί “ο τόπος σας έχει εξαιρετικά προϊόντα” και πως η υπεραξία έρχεται με τη μαγειρική. Σημείωσε ότι “είναι πολύ σημαντικό η συνταγογράφηση τοπικών προϊόντων, που πρέπει να έχουν ταυτότητα να είναι εξαγώγιμα”.

Ζήτησε σοβαρότητα για να προχωρήσει το μεσσηνιακό Καλάθι και προέτρεψε να καλοδεχθούμε αλλοδαπούς και μετανάστες, ώστε με εκπαίδευση να εργαστούν στις επιχειρήσεις εστίασης. Διαβεβαίωσε ότι “από εμένα θα έχετε όποια βοήθεια θέλετε” και παρακάλεσε τα μέλη του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας να αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια, καθώς χωρίς συνδρομή ο σύλλογος δεν μπορεί να υπάρξει.

Ο Σπύρος Αντωνόπουλος παρατήρησε πως “χρειαζόμαστε ανθρώπους σαν τον κ. Λαζάρου να μας βοηθήσουν”, δήλωσε ότι “έρχεται η σειρά της Μεσσηνίας” και σημείωσε: “Χρειάζεται τρομερή οργάνωση και καλαίσθητη εξωστρέφεια, να εφαρμόσουμε την αγάπη και τη φιλοξενία που έχουμε”.

Ο Αρης Βερντιάν χαιρέτισε το γεγονός ότι “ο κ. Λαζάρου αγκαλιάζει τον τόπο μας και τα προϊόντα μας” και προέτρεψε “και εμείς να πιστέψουμε τα προϊόντα μας και να τα προωθήσουμε”. Παρατήρησε πως δεν το δέχεται “να φεύγουν τα παιδιά μας και με τέτοιον τουρισμό να έχουμε ανεργία” και ζήτησε “να καλέσουμε σεφ και σερβιτόρους να ‘γυαλίσουμε αυτό το διαμάντι’ που έχουμε”.