1ο Messinia Forum “Από τη θεωρία στην πράξη”: Συνέργειες και συνεργασίες για την υλοποίηση κοινών δράσεων και στόχο την ανάπτυξη της περιοχής

Με τη συμμετοχή 1.400 και πλέον συνέδρων, ομιλητών, πολιτικών προσώπων και εκπροσώπων φορέων και επιχειρήσεων διεξήχθη το Σαββατοκύριακο στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το 1ο Messinia Forum.

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας οραματίστηκε και πέτυχε μια άρτια διοργάνωση τοποθετώντας στον πυρήνα των συζητήσεων το κομμάτι της γαστρονομίας, του ποιοτικού τουρισμού και της επιχειρηματικότητας. Παράλληλα, η διοργάνωση στόχευσε και στο να μεγιστοποιήσει το όφελος συμμετοχής για τις επιχειρήσεις εστίασης με προκαθορισμένες συναντήσεις B2B, δράσεις για τη διασύνδεσή τους με τον αγροδιατροφικό τομέα, την παρουσίαση χρηματοδοτικών εργαλείων από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και τη διεξαγωγή εργαστηρίων γευσιγνωσίας.           

Στο φόρουμ συμμετείχε μέσω Zoom ως ομιλήτρια η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, ανοίγοντας τον πρώτο από τους συνολικά 5 κύκλους συζητήσεων και διαδραστικών πάνελ του διημέρου. Η υφυπουργός ξεχώρισε την περίπτωση του γαστρονομικού και οινικού τουρισμού αναπτύσσοντας τις ενέργειες του υπουργείου για την σύνδεση της παραγωγής με την φιλοξενία, καθώς και τις προοπτικές ανάπτυξης που επιφυλάσσει για τη Μεσσηνία και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, στην κοινή προσπάθεια ανάδειξης και βελτίωσης του τουριστικού προϊόντος. H κ. Ζαχαράκη τόνισε τη σημασία της σύνδεσης της παραγωγής με το τουριστικό προϊόν αναφερόμενη και στα νέα ειδικά σήματα επισκεψιμότητας του υπουργείου για τα ελληνικά τυροκομία, ζυθοποιεία και ελαιοτριβεία, στα πρότυπα του ήδη γνωστού σήματος επισκέψιμου οινοποιείου του υπουργείου. Και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η περιοχή μπορεί να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες και εμπειρίες ακόμη και στον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

ΟΜΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Τον πρώτο κύκλο συζήτησης έκλεισε ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου. Στον δεύτερο κύκλο με θέμα “Προκλήσεις και εστίαση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο”, κύριοι ομιλητές ήταν ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς και ο τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης. Ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος ανέπτυξε το θέμα “Εστίαση ως κοινός στόχος και μέσο γεφύρωσης κοινωνικής ανισότητας”. Μετά την ομιλία του ευρωβουλευτή δόθηκε παράσταση από την ομάδα σύγχρονου χορού Dagipoli Dance Co που έχει στον πυρήνα της άτομα με κινητική αναπηρία, αλλά και χορευτές – performers.

Χαιρετισμό κατά την έναρξη των εργασιών απηύθυναν (κατά σειρά που ανέβηκαν στο πόντιουμ) ο πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Μεσσηνίας, αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο οποίος ανέδειξε ως στόχο την μετεξέλιξη της μεσσηνιακής πρωτεύουσας από μία σύγχρονη ελληνική πόλη που είναι σήμερα σε μία πρότυπη ευρωπαϊκή πόλη, οι βουλευτές Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς, Μίλτος Χρυσομάλλης και Αλέξης Χαρίτσης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος εστίασε στη δύναμη της συναντίληψης, της συνεργασίας και της άθροισης δυνάμεων για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας Γιάννης Κολοβός, ο οποίος έθιξε το πρόβλημα της έλλειψης διαθέσιμου ανθρώπινου δυναμικού στον κλάδο της εστίασης.   

Χθες, στο επίκεντρο των τριών κύκλων που ολοκλήρωσαν το φόρουμ, βρέθηκαν η επιχειρηματική καινοτομία και η δημιουργία συνεργειών και συνεργασιών μεταξύ των ενδιαφερόμενων φορέων, για την επίλυση προβλημάτων και την υλοποίηση κοινών δράσεων.