Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση στην ΕΠΟ για τη διαιτησία στη Stoiximan Super League

Ολοκληρώθηκε μετά από σχεδόν τέσσερις ώρες η συνάντηση στην ΕΠΟ ανάμεσα στον πρόεδρο της ομοσπονδίας, Τάκη Μπαλτάκο και τον αρχιδιαιτητή, Στιβ Μπένετ, με τους εκπροσώπους των έξι ομάδων που βρίσκονται στα playoffs.

Οι Βαγγέλης Μαρινάκης, Δημήτρης Μελισσανίδης, Γιάννης Αλαφούζος, Ιβάν Σαββίδης μέσω τηλεδιάσκεψης, Αχιλλέας Μπέος αλλά και ο δικηγόρος του Άρη, Παναγιώτης Μπιλίρης, βρέθηκαν στα γραφεία της ομοσπονδίας σε μια σύσκεψη που ξεκίνησε λίγο μετά τις 12:00 και ολοκληρώθηκε σχεδόν μετά από τέσσερις ώρες.

Μια συνάντηση με ένταση, φωνές, διαξηφισμούς ανάμεσα στους εκπροσώπους των ομάδων και και εν τέλει χωρίς να υπάρξει οριστική συμφωνία ανάμεσα στους ανθρώπους που παραβρέθηκαν σε αυτή.

Το χρονικό και οι τοποθετήσεις της τετράωρης συνάντησης στην ΕΠΟ

Ο Αλαφούζος ζήτησε απ’ τον Μπένετ να έρθουν καλύτεροι διαιτητές και να αναλάβει συνολικά τις ευθύνες του

Η παρουσία του ιδιοκτήτη του Παναθηναϊκού, Γιάννη Αλαφούζου στη συνάντηση των 6 ομάδων που μετέχουν στα playoffs με τον αρχιδιαιτητή Στιβ Μπένετ και τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Τάκη Μπαλτάκο το μεσημέρι της Δευτέρας (27/3), κράτησε περίπου μία ώρα, καθότι ο ίδιος είχε ενημερώσει πως θα έπρεπε να αποχωρήσει λόγω μίας πολύ σοβαρής επαγγελματικής υποχρέωσής του κι ενός ταξιδιού που έπρεπε να κάνει μέσα στην ημέρα.

Γι’ αυτό και ήταν απ’ τους πρώτους που πήραν το λόγο στο μίτινγκ με τις διοικητικές “κεφαλές” και τα υψηλόβαθμα στελέχη των υπολοίπων ομάδων, εστιάζοντας εξ αρχής στο θέμα της ποιότητας των ξένων διαιτητών που έρχονται στην Ελλάδα και των κινήσεων που πρέπει να γίνουν στη συνέχεια των playoffs και playouts.

Ο μεγαλομέτοχος και πρόεδρος του Παναθηναϊκού υπογράμμισε πως είναι ανεπίτρεπτο να έρχονται διαιτητές επιπέδου Νταμπάνοβιτς και τόνισε προς τον Στιβ Μπένετ, πως είναι δικό του ζήτημα και δική του υποχρέωση να βρει τις καλύτερες δυνατές επιλογές και να διασφαλίσει την παρουσία ξένων διαιτητών υψηλότερου επιπέδου στο πρωτάθλημα.

Πρόσθεσε επίσης πως κι ο ίδιος είχε επικοινωνία επί προσωπικού με υψηλά κλιμάκια της UEFA, στην οποία του μεταφέρθηκε η δυσκολία, αλλά και η αρνητική διάθεση που υπάρχει από αρκετούς ρέφερι επιπέδου UEFA Elite να έρθουν στην Ελλάδα, επισημαίνοντας πως ακόμη κι έτσι είναι υποχρέωση της ομοσπονδίας να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να εγγυάται ένα πολύ καλύτερο και σαφώς υψηλότερο επίπεδο των διαιτητών που θα φέρνει στα playoffs και playouts.

Επ’ αυτού μάλιστα ανέφερε πως το αμέσως επόμενο επίπεδο απ’ την κατηγορία UEFA Elite, δεν θα πρέπει να είναι “Νταμπάνοβιτς”, αφού υπάρχουν πολλοί καλοί διαιτητές από μεγάλα πρωταθλήματα που είναι και στην Category One με τους οποίους θα μπορούσαν να υπάρξει μία σημαντική προεργασία από την ομοσπονδία και τον αρχιδιαιτητή, ώστε να έρθουν στα ελληνικά παιχνίδια.

Μάλιστα σε μία αποστροφή του λόγου του υποστήριξε πως ο ίδιος προσωπικά δεν θα ήταν αρνητικός να οριστούν και να σφυρίξουν σε αγώνες ακόμη κι Έλληνες διαιτητές, υπό την προϋπόθεση όμως θα υπάρξουν αυστηρές κυρώσεις σε βάρος τους, εάν κάνουν λάθη που θα αλλοιώσουν τις βαθμολογικές ισορροπίες των playoffs και η ΚΕΔ θα αναλάβει αντίστοιχα και τις δικές της ευθύνες πάνω σ’ αυτό. Καταλήγοντας ο Γιάννης Αλαφούζος πως το ζητούμενο για τον Παναθηναϊκό είναι ένα και μόνο: να υπάρχει ισονομία σ’ όλη τη σειρά των αγώνων των playoffs, αλλά και στα playouts.

Επίσης, ο Παναθηναϊκός πρότεινε να ζητηθεί η συνδρομή της UEFA και της FIFA τόσο για την εξεύρεση όσο και την προστασία των διαιτητών που θα σφυρίζουν στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Αποχώρησε ο Μπέος από τη συνάντηση: “Είναι φαρσοκωμωδία, ας ελπίσουμε να μην χυθούν αίματα”

Ο ισχυρός άνδρας του Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, αποχώρησε νωρίτερα από τη συνάντηση και στις δηλώσεις του έκανε λόγο για φαρσοκωμωδία και ευχήθηκε να μην χυθούν αίματα.

Χαρακτηριστικά είπε στις κάμερες:

Δεν είναι ποδόσφαιρο, τόσος κόσμος, δημοσιογράφοι, αφήνετε την ώρα σας να έρθετε να πάρετε δηλώσεις για ποιο πράγμα; Αυτό το ποδόσφαιρο δεν γίνεται ούτε στο Τζιμπουτί, ούτε σε κανένα μέρος του κόσμου. Είναι μια φαρσοκωμωδία.

Δεν ξέρω το λόγο που μαζευτήκαμε εδώ αλλά εδώ μαζεύτηκαν για το ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα, δεν τους ενδιαφέρει το ποδόσφαιρο. Τουλάχιστον αυτός που θα το πάρει να το αξίζει. Να ευχηθώ να μην έχουμε αίματα. Εγώ διαφωνώ με τέτοιου είδους πρακτικές, το τι έγινε μέσα θα σας το πουν οι άλλοι, όχι εγώ”.

Σας ακούσαμε να φωνάζετε;

“Φώναξα, αντέδρασα για αυτές τις πρακτικές. Ως εκ τούτου δεν πάει πουθενά το ποδόσφαιρο αν δεν γίνουν τομές εδώ και τώρα και παρθούν αποφάσεις. Το θέατρο των σκιών είναι εκεί μέσα”.

Μελισσανίδης στη συνάντηση: “Υπάρχει πρόοδος με τη διαιτησία, έχετε στείλει τη Μάτα Χάρι στον Κλάτενμπεργκ”

Ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσανίδης, υπεραμύνθηκε της αλλαγής στη διαιτησία που εξασφαλίζει ανταγωνιστικό πρωτάθλημα.

Για την καλή όψη του νομίσματος όσον αφορά στο μείζον θέμα της διαιτησίας στις εγχώριες διοργανώσεις, μίλησε ο Δημήτρης Μελισσανίδης κατά τη διάρκεια της -δια ζώσης και ιντερνετικής- σύσκεψης των μεγαλομετόχων των διεκδικητών του πρωταθλήματος, στο αρχηγείο της ΕΠΟ.

Ο επικεφαλής της ΠΑΕ ΑΕΚ, τόνισε χαρακτηριστικά: “υπάρχει μεγάλη πρόοδος στο πρωτάθλημα με τέσσερις ομάδες να διεκδικούν στα ίσια τον τίτλο και είναι φανερό ότι έχουμε κάνει μεγάλα βήματα προόδου από την εποχή που, ανεξαρτήτως των δυνατοτήτων των ομάδων, ξέραμε τον πρωταθλητή από τον Νοέμβριο και ήταν πάντα ο ίδιος“.

Η καταγγελία και η θέση της ΑΕΚ

Παράλληλα, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την ΠΑΕ, ο Μελισσανίδης έκανε ειδική μνεία στις περιόδους της ΚΕΔ υπό τις διοικήσεις της ΕΠΟ, πριν από την διοικούσα επιτροπή που ορίστηκε στο τέλος του 2016. Ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα της ΚΕΔ στις περιόδους των διοικήσεων Σαρρή και Γκιρτζίκη. Χρησιμοποίησε μάλιστα ειδικά το παράδειγμα, όταν από το καλοκαίρι του 2014 ως το καλοκαίρι του 2015 άλλαξε δέκα φορές η σύνθεση της ΚΕΔ

Θύμισε όλες τις λεπτομέρειες, τα ονόματα, όπως φυσικά και το γεγονός πως δύο πρόεδροι της ΚΕΔ διαδοχικά εκείνη την ταραχώδη περίοδο, έγιναν και πρόεδροι της ΕΠΟ στην συνέχεια: Σαρρής και Γκιρτζίκης.

“Ρίχνετε τη Μάτα Χάρι δίπλα σε όλους”

Σύμφωνα πάντα με την επίσημη ενημέρωση από την πλευρά της ΑΕΚ, ο αρχιδιαιτητής Στιβ Μπένετ προέβη σε καταγγελία κατά διάρκεια της σύσκεψης, για το γεγονός ότι elite διαιτητής της UEFA, του αυτοπροτάθηκε για το ντέρμπι Ολυμπιακού – ΠΑΟΚ. Η ΚΕΔ, όπως ειπώθηκε, προχώρησε σε καταγγελία στην UEFA και η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία διενεργεί έρευνα.

Μετά την καταγγελία του Μπένετ, ο Μελισσανίδης αναφέρθηκε στο γεγονός αυτό, ως εξής: “Ως τι ασχολείται ο Κλάτενμπεργκ; Του έχετε ρίξει δίπλα την Μάτα Χάρι για να σας κάνει τα γούστα. Την Μάτα Χάρι την ρίχνουν δίπλα του μόνο ή προσπαθούν να την ρίξουν δίπλα σε όλους τους αρχιδιαιτητές;“.

Κοσμάς: “Ήμασταν στο παρά πέντε για σύνταξη επιστολής στην UEFA για ελίτ διαιτητές, χάλασε γιατί αποχώρησε ο Ολυμπιακός”

Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ, Γιώργος Κοσμάς, τόνισε πως η ΑΕΚ θέλει καθαρό ποδόσφαιρο και πως δεν θα τινάξει το πρωτάθλημα στον αέρα, ξεκαθαρίζοντας πως η αποχώρηση του Ολυμπιακού από τη σύσκεψη κορυφής χάλασε στο παρά πέντε τη σύνταξη επιστολής προς την UEFA για ελίτ διαιτητές.

Στόχος της ΑΕΚ είναι το καθαρό ποδόσφαιρο ήταν το μήνυμα του Γιώργου Κοσμά κατά την αποχώρησή του από τα γραφεία της ΕΠΟ μετά τη σύσκεψη κορυφής μεταξύ των εκπροσώπων των ομάδων που συμμετέχουν στα playoffs της Stoiximan Super League, με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης να ξεκαθαρίζει πως η ομάδα του εμπιστεύεται τους θεσμούς και να υποστηρίζει πως η αποχώρηση του Ολυμπιακού χάλασε τη σύνταξη αποστολής προς την UEFA για ελίτ διαιτητές.

“Η ΑΕΚ όπως γνωρίζετε παρέστη και διά του ιδιοκτήτη της, κυρίου Μελισσανίδη, σε αυτή τη συνάντηση, με μοναδικό σκοπό να προασπίσει το ποδόσφαιρο, μακριά από την τοξικότητα, μακριά από όσους προσπαθούν να το καταστρέψουν επειδή δεν μπορούν να το κάνουν δικό τους.

Ο κύριος Μελισσανίδης και η ΑΕΚ εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στους θεσμούς του ποδοσφαίρου, έκαναν σαφές ότι οποιοσδήποτε ορισμός διαιτητή γίνεται μόνο μέσω της ΕΠΟ και της ΚΕΔ, κανονιστικά και σύννομα, μακριά από αυτόκλητους ορισμούς και ανθρώπους που έχει αποβάλλει το ποδόσφαιρο, όπως ο κύριος Κλάτενμπεργκ.

Η ΑΕΚ θέλει καθαρό ποδόσφαιρο, θεωρεί ότι αυτό το πρωτάθλημα που έχουμε είναι το κορυφαίο όλων των εποχών, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το διεκδικούν αυτή τη στιγμή τέσσερις ομάδες. Και τονίζει, κάτι που είπε και στη σύσκεψη ο κύριος Μελισσανίδης, ότι όλοι πρέπει να προστατεύσουμε το ποδόσφαιρο μακριά από την τοξικότητα, και να προστατεύσουμε και τις ομάδες, και τους οπαδούς, από όλο αυτό το κλίμα που προσπαθούν ορισμένοι κύκλοι να δημιουργήσουν.

Η ΑΕΚ, επαναλαμβάνω, εμπιστεύεται τους θεσμούς, τους προστατεύει και θα κάνει ό,τι μπορεί για να τελειώσει ομαλά το πρωτάθλημα. Επαναλαμβάνω, μακριά από την τοξικότητα”, δήλωσε αρχικά ο Γιώργος Κοσμάς ενώ σε ερώτηση για την αίσθηση που του άφησε αυτή η σύσκεψη και το αν βγαίνει κάτι από αυτήν, απάντησε τα εξής:

“Τα αυτονότητα που γνωρίζετε όλοι, ότι συμφωνήσαμε πως διαφωνούμε. Βεβαίως η αλήθεια είναι ότι στο παραπέντε καταλήξαμε σε αυτό το συμπέρασμα διότι μέχρι το παραπέντε ήταν σε μία διαδικασία σύνταξης, μία κοινή επιστολή των ομάδων μέσω της ΕΠΟ, και όχι μέσω της Λίγκας, προς την UEFA, με την οποία επιστολή θα ζητούσαμε το αυτονόητο.

Δηλαδή ελίτ διαιτητές ή σε κάθε περίπτωση τοπ διαιτητές από την πρώτη κατηγορία. Τι χάλασε τη συμφωνία; Αποχώρησε ο Ολυμπιακός”.

EUROKINISSI

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του Ολυμπιακού πως αυτή είναι η χειρότερη ΕΠΟ, ο Γιώργος Κοσμάς υπογράμμισε: “Επαναλαμβάνω, η ΑΕΚ είναι εδώ για να προστατέψει το ποδόσφαιρο, να προστατέψει τους θεσμούς και πάνω από όλα για να προστατεύσει την ομαλότητα. Τέτοιες δηλώσεις, προφανώς, δεν την προάγουν.

Είπα για μία ακόμα φορά ότι η ΑΕΚ εμπιστεύεται τους θεσμούς και μόνο μέσω των θεσμικών οργάνων μπορεί να γίνει οποιαδήποτε διαδικασία αφορά το πρωτάθλημα”.

Όσον αφορά το γεγονός ότι ο Μάκης Γκαγκάτσης μετέφερε μία καταγγελία από πλευράς του Στιβ Μπένετ, για έναν διαιτητή που έχει αυτοπροταθεί για το ματς του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό, το σχόλιο του αντιπροέδρου της Ένωσης ήταν το ακόλουθο: “Υπάρχει ένας διαιτητής που μας παρουσίασε ο κύριος Μπένετ το μήνυμά του, ελίτ διαιτητής, ο οποίος δήλωσε έτοιμος να σφυρίξει το ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός”.

Σε ερώτηση για το αν υπήρχε επεισόδιο λίγο πριν το φινάλε της σύσκεψης κορυφής, ο Γιώργος Κοσμάς ξεκαθάρισε πως “δεν θα κάνω κουτσομπολιά, προστατεύουμε το προϊόν”, για να κλείσει την τοποθέτησή του λέγοντας: “Η ΑΕΚ το έχει δηλώσει και το έχει πει και στην Λίγκα και στα θεσμικά όργανα. Η ΑΕΚ δεν κάνει πολιτική μέσω των media. Κάνει πολιτική στα θεσμικά όργανα. Έχει ζητήσει επανειλημμένως ελίτ διαιτητές, προφανώς διαπιστώνει ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια.

Και η ΑΕΚ έχει παράπονα, και η ΑΕΚ κάποιες φορές δεν είναι ικανοποιημένη, το έχει εκφράσει αλλά με κόσμιο τρόπο μέχρι στιγμής. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα τινάξουμε το πρωτάθλημα στον αέρα. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του και ας προστατεύσουμε την ομαλότητα και το καλό του ποδοσφαίρου και των εκατομμυρίων φιλάθλων που το παρακολουθούν”.

Αποχώρησε ο Μαρινάκης από την συνάντηση: “Δεν ξέρετε τι είναι η ΕΠΟ; Ό,τι χειρότερο υπάρχει”

Τέσσερις ώρες μετά την έναρξη της συνάντησης με τους Μπαλτάκο-Μπένετ ο Βαγγέλης Μαρινάκης αποχώρησε και κατά την έξοδο του είπε: “Δεν ξέρετε τι είναι η ΕΠΟ. Χρειάζεται να πω εγώ τι είναι η ΕΠΟ. Ότι χειρότερο υπάρχει”.

Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός και πρόεδρος της Super League, Βαγγέλης Μαρινάκης, αποχώρησε από τα γραφεία της ΕΠΟ τέσσερις ώρες μετά την έναρξης της συνάντησης με τους κ.κ. Μπαλτάκο και Μπένετ, αλλά και τους εκπροσώπους των άλλων πέντε ομάδων που συμμετέχουν στα playoffs, με θέμα την διαιτησία.

Κατά την έξοδό του, όντας ο τελευταίος από τους ιδιοκτήτες που είχε απομείνει στην αίθουσα συνεδρίασης, αρκέστηκε να πει στους εκπροσώπους του Τύπου το εξής: “Δεν ξέρετε τι είναι η ΕΠΟ. Χρειάζεται να πω εγώ τι είναι η ΕΠΟ. Ό,τι χειρότερο υπάρχει”.

Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, εκπροσωπεί τους ερυθρόλευκους στη συνάντηση στα γραφεία της ΕΠΟ με τις άλλες πέντε ομάδες των playoffs και τους Στίβ Μπένετ και Τάκη Μπαλτάκου. Ο ισχυρός άνδρας των Πειραιωτών, εκφράζει συγκεκριμένες θέσεις, ζητώντας μεταξύ άλλων να παραιτηθεί ο Άγγλος αρχιδιαιτητής, ενώ παράλληλα αναφέρει πως ο Μπένετ ούτε καν έκανε προσπάθεια για elite διαιτητές.

Οι θέσεις της ΠΑΕ Ολυμπιακός:

1. Πρώτα από όλα θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι ο κ. Μπένετ μας καλεί σήμερα σε αυτή τη σύσκεψη ενώ έχει ολοκληρωθεί η κανονική διάρκεια του Πρωταθλήματος και η πρώτη αγωνιστική των playoffs and playouts και ενώ ο βαθμολογικός πίνακας έχει ήδη αλλοιωθεί! Και ο άνθρωπος που έχει μια σύμβαση από την οποία πλουτίζει με τρόπο προκλητικό δεν έχει δεχτεί εμάς που επωμιζόμαστε το 60% του κόστους της παρουσίας του. Αυτό δε γίνεται πουθενά, σε καμμιά σοβαρή χώρα και είναι ντροπή!

2. Όλοι είχαμε συμφωνήσει ότι θα γίνει επαγγελματική διαιτησία ώστε το ποδόσφαιρο μας να είναι αρχικά νόμιμο, αφού έχει γίνει νόμος του κράτους η επαγγελματική διαιτησία. Δυστυχώς όμως κάθε ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση τορπιλίζεται και πρέπει το φίλαθλο κοινό να καταλάβει ότι αυτό γίνεται με σχεδιασμό. Όσοι θέλουν τους διαιτητές μαριονέτες συμφερόντων θέλουν αυτό ακριβώς που συμβαίνει τώρα. Δηλαδή να μην υλοποιείται το σχέδιο της Επαγγελματικής Διαιτησίας και να έρχονται κακής ποιότητας ξένοι ώστε να φτάσουμε στο σημείο η ΚΕΔ υπό κάποιο… Μάνταλο να ορίζει Έλληνες διαιτητές και ξένους κακής ποιότητας που θα υπακούσουν τυφλά και θα είναι ευάλωτοι. Διαιτητές που ήδη έχουν «εκπαιδεύσει» σε Β’ και Γ’ Εθνική και τους ετοιμάζουν και για τη Super League.

3. Πριν λίγο καιρό η Super League με την ΑΕΚ μειοψηφούσα και τον Βόλο απόντα αποφάσισε να ιδρύσει την GRO (Greek Referree Organisation) και να τρέξουμε (με το κόστος να βαραίνει την Super League) την Επαγγελματική Διαιτησία ενώ η ΕΠΟ θα διατηρούσε ποσοστό στο συγκεκριμένο σχήμα ώστε να μην αποκοπεί ο ομφάλιος λώρος της Ομοσπονδίας με τη διαιτησία. Μάλιστα ψηφίστηκε να αναλάβει το εγχείρημα ο κ. Κλάτενμπεργκ ο οποίος αποδεδειγμένα έχει καλύτερες προσβάσεις σε ελίτ διαιτητές και μεγάλες ομοσπονδίες σε σχέση με τον κ. Μπένετ. Και αυτό το σχέδιο προσπαθείτε να το τορπιλίσετε αν και ξέρετε ότι αυτό είναι το αύριο της ελληνικής διαιτησίας. Δηλαδή επαγγελματική διαιτησία και διαιτητές ελίτ και αδιάφθοροι που δεν θα μπορεί κανείς να τους προσεγγίσει, ούτε να τους επηρεάσει.

4. Μέχρι την περασμένη εβδομάδα επικοινωνήσαμε και με τις UEFA/FIFA και με μεγάλες Ομοσπονδίες της Ευρώπης και μας διαβεβαίωσαν ότι ποτέ ο κ. Μπένετ δεν προσπάθησε να φέρει ελίτ ή τοπ διαιτητές από αυτές τις Ομοσπονδίες. Ούτε ζήτησε καμμιά βοήθεια από την UEFA. Και αυτό είναι μέγα ατόπημα και παραβιάζεται η κάθε συμφωνία για διαιτητές ελίτ και η ομόφωνη βούληση των ομάδων μας που το απαίτησαν θεσμικά. Πέρα από την ανικανότητα τίθεται και θέμα δόλου ξεκάθαρα. Δεν θέλει ούτε ο κ. Μπένετ, ούτε ο κ. Μπαλτάκος να δοθεί λύση. Ξαναζητάμε και σήμερα λοιπόν, όπως κάναμε ήδη πολλές φορές και στο παρελθόν να μας δοθεί πλήρης εικόνα για το ποιες επικοινωνίες έγιναν, με ποιες ομοσπονδίες και ποιους διαιτητές. Για παράδειγμα έχει επικοινωνήσει με τη Γερμανική Ομοσπονδία, την Ολλανδική, τη Γαλλική, την Ισπανική Ομοσπονδία;

5. Επίσης, θέλουμε να μας πει επακριβώς τη διαδικασία ορισμού ξένων διαιτητών. Πως ακριβώς γίνεται. Ποιοι άνθρωποι συμμετέχουν στους ορισμούς ξένων διαιτητών, τι ακριβώς κάνουν και ποιοι άνθρωποι διαχειρίζονται ως συνοδοί τους ξένους διαιτητές που έρχονται στην Ελλάδα.

6. Μήπως συνοδοί των διαιτητών είναι «συνοδοί» όπως ο κ. Σιδηρόπουλος στο διαιτητή Νταμπάνοβιτς ή μήπως είναι κάποιοι από το συνονθύλευμα που μπαίνει στο τσάρτερ της χαράς της Εθνικής Ομάδας και τους πληρώνουμε από την τσέπη μας, για να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο με τις συζύγους τους και τους φίλους τους και άσχετους υπαλλήλους που κάνουν τουρισμό με τα χρήματα των ομάδων μας; Να μας πείτε λοιπόν ξεκάθαρα και με το χέρι στην καρδιά ποιος είναι ο ρόλος του Μάνταλου, του Καρατζίκα, και των υπολοίπων της ΚΕΔ.

EUROKINISSI

7. Σε ένα πρωτάθλημα που ΟΛΕΣ οι ομάδες έχουν παράπονα, έχουν βγάλει ανακοινώσεις, φτάσαμε να συζητάμε το πρόβλημα λίγες μέρες πριν τη 2η αγωνιστική των playoffs και playouts. Φανταζόμαστε ότι τώρα που είχε τόσες μέρες κενό το πρωτάθλημα θα έχουμε τουλάχιστον δυο ελίτ διαιτητές στην 2η αγωνιστική των play-offs! Αν ο κ. Μπένετ δεν μπορεί, να παραιτηθεί και να αναλάβει η UEFA/FIFA να ορίσουν Αρχιδιαιτητή και Επιτροπή Διαιτησίας.

8. Όλος ο φίλαθλος κόσμος, η νεολαία που είναι σε αναβρασμό, όλοι συζητούν ότι με όσα γίνονται το πρωτάθλημα αυτό θα κινδυνεύσει να μην τελειώσει! Αυτό θέλετε; Έρχονται εκλογές σε λίγο καιρό με μεγάλες κοινωνικές εντάσεις, θέλετε το γήπεδο να γίνει χώρος αποσυμπίεσης της έντασης ή θα το αφήσετε να είναι καζάνι που βράζει με ότι αυτό συνεπάγεται; Ξεκάθαρα λόγια λοιπόν! Βούληση όλων των φιλάθλων, των ομάδων και της Πολιτείας είναι να πάμε σε ομαλή και δίκαιη διεξαγωγή των playoffs και playouts. Σε ότι αφορά στα play-off ξεκάθαρα και χωρίς καμμιά δικαιολογία: Ελίτ διαιτητές και τοπ διαιτητές από τα 6 μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης και αν δεν μπορείτε να το κάνετε κύριε Μπένετ, αποχωρήστε και να ζητήσουμε από την UEFA/FIFA να μας βρει έναν άνθρωπο που θα μπορεί. Δεν μπορεί ο μηχανισμός διαιτησίας της Super League που είναι στα σπάργανα να έχει βρει ήδη Ομοσπονδίες και από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικά χώρες οι οποίες μπορούν να διαθέσουν ελίτ διαιτητές κι εσείς να μην μπορείτε. Παραιτηθείτε λοιπόν. Υπάρχει και ο δρόμος της αξιοπρέπειας. Και ο κ. Μπένετ και ο κ. Μπαλτάκος και όποιος προσπαθεί να κρατήσει το ποδόσφαιρο δέσμιο συμμοριών που το έχουν μολύνει από το τοπικό μέχρι την κορυφή!

9. Το τελευταίο απίστευτο περιστατικό με τον κ. Μπένετ να έχει καλέσει (όπως ενημέρωσε ο ίδιος με επιστολή του) τις έξι ομάδες των play-off αλλά ο κ. Μπαλτάκος να κόβει τις δυο από τις έξι ΠΑΕ δείχνει και καταγράφει ανεξίτηλα και την παρέμβαση στα πεπραγμένα της ΚΕΔ από τη Διοίκηση που προφανώς δεν είναι η μόνη! Θυμίζουμε εν τάχει το περιστατικό αλλαγής ορισμού διαιτητή σε ντέρμπι της Super League με παρέμβαση Μπαλτάκου (Σιδηρόπουλος στο ΠΑΟ-ΑΕΚ) και τις δημόσιες παραινέσεις-εκφοβισμό του Προέδρου της ΕΠΟ σε σεμινάρια διαιτητών όπου αντί για τυπικό χαιρετισμό τους απειλούσε με διαγραφές. Αλήθεια κύριε Μπένετ γνωρίζετε το περιεχόμενο της Ολιστικής Μελέτης για τη διαιτησία; Γνωρίζετε ότι απαγορεύεται η ΕΠΟ και ο Πρόεδρος της ή ο CEO της να παρεμβαίνουν στη διαιτησία και τις θεσμικές της λειτουργίες Αν δεν τις γνωρίζετε σας παραδίδουμε σήμερα τις σελίδες της Ολιστικής Μελέτης για το Ελληνικό ποδόσφαιρο που αφορούν στη Διαιτησία αλλά και το Νόμο της Ελληνικής Πολιτείας για τη θεσμοθέτηση της «Επαγγελματικής Διαιτησίας».

10. Προφανώς ο κ. Μπαλτάκος δεν αντιλαμβάνεται τα ασυμβίβαστα. Άλλωστε είναι ο ίδιος ένα ασυμβίβαστο επί της ουσίας αφού πέρασε από τη μια μέρα στην άλλη από αμειβόμενος δικηγόρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ χωρίς ποτέ να ενημερώσεις για τις αμοιβές του εκεί, στη θέση του Προέδρου της ΕΠΟ αν και όπως αποκαλύπτει την… πρόταση για να αναλάβει την ΕΠΟ με όσα τραγελαφικά ακολούθησαν την έκανε ο κ. Μελισσανίδης λες και η ΕΠΟ είναι η ΠΑΕ ΑΕΚ. Δυστυχώς όμως οι μέρες που ζούμε με τον κύριο αυτό στην Προεδρία της ΕΠΟ είναι ημέρες ντροπής για το ελληνικό ποδόσφαιρο! Κάθε μέρα έχουμε μια δυσάρεστη έκπληξη που προκαλεί αποστροφή στον κόσμο και βυθίζει κι άλλο το ποδόσφαιρο. Χθες ήταν η επιστολή Μπένετ που εξέθεσε τον κ. Μπαλτάκο, προχθές η ανατριχίλα του φίλαθλου κόσμου της Ελλάδας που είδε την Εθνική μας να φορά μια φανέλα που θα έπρεπε να έχει απορριφθεί με μια ματιά. Έχει ξεσηκωθεί ο πολιτικός κόσμος από την αριστερά ως τη δεξιά! Στις ημέρες Προεδρίας της ΕΠΟ από ένα θεωρητικό του φασισμού και της ακροδεξιάς, συνταράσσεται η ελληνική φίλαθλη κοινή γνώμη με την εκτρωματική (νέα) φανέλα της Εθνικής Ομάδας ποδοσφαίρου της Ελλάδας στην οποία διαγράφονται αγκυλωτές απολήξεις του σταυρού θυμίζοντας σε όλους μας την σβάστικα, σύμβολο που κάνει τους Έλληνες να ανατριχιάζουν, κι όμως ούτε σε κάτι τέτοιο δεν μπορούσαν να είναι σοβαροί όσοι διοικούν σήμερα την ΕΠΟ”.

Γκαγκάτσης: “Ο Μπένετ μάς αποκάλυψε πως αυτοπροτάθηκε ξένος διαιτητής για το Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ”

Ο Μάκης Γκαγκάτσης κατά την αποχώρηση του από τα γραφεία της ΕΠΟ στις δηλώσεις που έκανε μπροστά στους εκπροσώπους του Τύπου αφού μίλησε για τη συνάντηση και το γεγονός πως όλοι συμφώνησαν πως διαφωνούν στάθηκε στην καταγγελία/αποκάλυψη που έκανε ο Στιβ Μπένετ στη διάρκεια της συνάντησης πως ξένος διαιτητής αυτοπροτάθηκε να διαιτητεύσει το Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ, κάτι το οποίο δεν γίνεται πουθενά και τόνισε πως ο δικέφαλος θα κυνηγήσει μέχρι τέλους την τιμωρία του εν λόγω ρέφερι.

Χαρακτηριστικά δήλωσε:

“Μετά από μια τετράωρη συνάντηση συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε. Ο κ. Σαββίδης εξέφρασε πως παρά τα σφοδρά παράπονα που έχουμε τη συγκεκριμένη σεζόν από τη διαιτησία με αποκορύφωμα το ματς με τον Αστέρα Τρίπολη πως εκφράζουμε τη στήριξη μας στον κ. Μπένετ και στην ΚΕΔ για να τελειώσει ομαλά η σεζόν.

Εξέφρασε την άποψη πως ο μόνος θεσμικός φορέας που μπορεί να φέρει ξέρουν διαιτητές και να σχετίζεται με οτιδήποτε έχει σχέση με τους διαιτητές στην Ελλάδα είναι η ΚΕΔ. Καμία ομάδα, καμία λίγκα, δεν μπορεί να συμμετέχει σε αυτό.

Από εκεί και πέρα είχαμε μια σοκαριστική καταγγελία/αποκάλυψη από τον κ. Μπένετ που μας έδειξε στην οθόνη μήνυμα από διαιτητή ξένο χωρίς να φαίνεται το όνομα του ο οποίος αυτοπροτάθηκε να έρθει στο παιχνίδι Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ την επόμενη Τετάρτη. Η καταγγελία είναι σοβαρή.

Στη συνέχεια ο κ. Μπένετ, απ’ όσα μας είπε πάντα, ανέφερε στον συγκεκριμένο ρέφερι πως έχει βρει διαιτητές για το συγκεκριμένο παιχνίδι αλλά ο διαιτητής εξέφρασε την επιθυμία να αλλάξουν αυτοί οι διαιτητές και να έρθει ο ίδιος, ο οποίος δεν ξέρουμε ποιος είναι. Και εν συνεχεία αφού αρνήθηκε να αλλάξει οποιοσδήποτε διαιτητής τον ρώτησε τι εθνικότητας είναι οι διαιτητές, φαίνεται σε όλους πολύ ύποπτο αυτό.

Ο κ. Σαββίδης εξέφρασε την σφοδρή επιθυμία του αυτή η καταγγελία να φτάσει ως το τέλος. Ο κ. Μπένετ μας είπε πως έχει αναφερθεί στην UEFA για αυτό το κομμάτι γιατί μας φαίνεται ύποπτο πως ένας διαιτητής αυτοπροτείνεται να διατητεύσει ένα συγκεκριμένο παιχνίδι. Καταλαβαίνετε πως αυτά δεν γίνονται ούτε στο Τσιμπουτί, όχι στην Ελλάδα.

Είναι σφοδρή επιθυμία όλης της οικογένειας του ΠΑΟΚ αυτή η υπόθεση να φτάσει ως το τέλος. Να αποκαλυφθεί, σεβόμαστε τον κ. Μπένετ που δεν ήθελε να αποκαλύψει το όνομα του διαιτητή, επειδή υπάρχουν και προσωπικά δεδομένα. Αλλά είναι επιθυμία όλων μας να παραπεμφεί παραδειγματικά αυτός ο διαιτητής και από την UEFA”.

EUROKINISSI

Σας είπε ο κ. Μπένετ ποιος ήταν αυτός που συνάντησε με αυτόν τον διαιτητή;

“Δεν μας είπε, δεν ξέρει. Αυτό που μας ανέφερε είναι πως αυτός ο διαιτητής μόνος του κάλεσε, μας έδειξε το μήνυμα που κάλεσε τον κ. Μπένετ και αυτοπροτάθηκε να διατητεύσει το συγκεκριμένο ματς. Είναι σοκαριστικό. Υποθέτω πως ήταν elite αλλά δεν έχει σημασία αν ήταν πρώτης κατηγορίας ή elite. Έχετε ακούσει ποτέ ξανά να αυτοπροτείνεται διαιτητής να διαιτητεύσει μας. Και ερασιτέχνης να ήταν αν μπορείτε να μου βρείτε κάποιον”.

Υπήρξε κάποιο σημείο στο οποίο συμφωνήσατε;

“Στο σημείο που συμφωνήσαμε για τους ορισμούς να οριστούν όσο το δυνατόν καλύτεροι διαιτητές ή το δυνατόν elite στα ματς του big-4. Καταλαβαίνουμε πως είναι μικρή η διαθεσιμότητα σε όλη την Ευρώπη όσον αφορά τους διαιτητές του big-4. Αλλά παρόλα αυτά επιθυμία του ΠΑΟΚ από 25-26 elite, όσοι είναι εκτός του κ. Σιδηρόπουλου που είναι Έλληνας, να διαιτητεύσουν τα επόμενα ντέρμπι. Είναι επιθυμία μας και μάλιστα αναφέρθηκε αλλά εν τέλει δεν θα γίνει μια επιστολή που θα μπορούσε να υπογράψει ο Μπαλτάκος, ο Μπένετ και οι τέσσερις ιδιοκτήτες και να σταλεί στον κ. Τσέφεριν για να έρθουν όσο το δυνατόν καλύτεροι διαιτητές. Εν τέλει δεν επετεύχθη αυτή η συμφωνία γιατί υπήρχαν κάποιες διαφορές όσον αφορά την ανακοίνωση”.

Υπάρχει κάποια λίστα διαιτητών;

“Εμείς είμαστε σύλλογος και εκπροσωπούμασταν οι έξι σύλλογοι των playoffs. Δεν μπορούμε εμείς να καταρτίζουμε ούτε λίστες διαιτητών, ούτε να προτείνουμε διαιτητές. Υπάρχει ένας θεσμικός φορέας που είναι η ΚΕΔ που η δουλειά της είναι να βρίσκει όσο το δυνατόν καλύτερους διαιτητές ώστε να έρθουν στα παιχνίδια που θα κριθεί το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα των τελευταίων ετών”.

Ο κ. Μπένετ μας είπατε πως έχει ήδη βρει διαιτητές για τις επόμενες αγωνιστικές. Δεν έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα αυτή η συνάντηση;

“Και ο κ. Κλάτενμπεργκ πέρυσι έκανε τον προγραμματισμό για όλο το μήνα. Αυτό είναι θέμα του κ. Μπένετ δεν είναι δικό μου. Εμείς θέλαμε elite διαιτητές από την αρχή της σεζόν. Είδατε πως στο ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός και πριν τον αγώνα ο Ολυμπιακός έβγαλε ανακοίνωση λόγω του Σλοβάκου διαιτητή αλλά ήταν άριστος κατά γενική ομολογία και στο ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός στο Κύπελλο είχαμε έναν Σλοβένο elite διαιτητή που ήταν άριστος”.

Επειδή αναφερθήκατε σε μια σοβαρή καταγγελία που έγινε μέσα, τις προηγούμενες μέρες υπήρξε άλλη μια καταγγελία από τον κ. Κέλετ ειπώθηκε κάτι για αυτό;

“Δεν το γνωρίζω. Αναφέρθηκε αλλά πολύ λάιτ”.

Με την εμπειρία που έχετε και με το τοξικό κλίμα που υπάρχει πιστεύεται πως μπορούν να έρθουν elite διαιτητές στην Ελλάδα;

“Σίγουρα δεν βοηθάει αυτή η εικόνα. Από εκεί και πέρα μέσω του κ. Σαββίδη εκφράστηκε και η επιθυμία να παραμείνουν όλοι ψύχραιμοι. Και κανένας Μπένετ, κανένας Μπαλτάκος δεν μπορεί να εξασφαλίσει ομαλά το πρωτάθλημα αν εμείς οι τέσσερις δεν διασφαλίσουμε την ομαλή διεξαγωγή του πρωταθλήματος”.

Για την ατάκα του Αχιλλέα Μπέου πως οι τέσσερις μεγάλοι μαλώνουν για το πρωτάθλημα:

“Και οι τέσσερις θέλουμε το πρωτάθλημα, φυσιολογικό δεν είναι; Το θέλουμε και εννοείται πως θα κάνουμε ότι καλύτερο αγωνιστικά ότι είναι δυνατόν για να το πάρουμε και να εξασφαλίσουμε τα συμφέροντας της ομάδας μας, φυσιολογικό είναι αυτό. Δεν τσακωνόμασταν όπως το αναφέρατε”.

Υπήρξε κάποια αναφορά στο θέμα της επαγγελματικής διαιτησίας;

“Αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Super League, ο κ. Μαρινάκης, νομίζω έχει μοιράσει και ένα non paper, αναφέρθηκε και μέσα πως είτε με τον κ. Κλάτενμπεργκ, είτε με κάποιον άλλο θα ήθελε να προχωρήσει το θέμα της επαγγελματικής διαιτησίας”.

Μπαλτάκος: “Δεν επήλθε συμφωνία, αλλά η ΕΠΟ θα τηρήσει τον θεσμικό της ρόλο ώστε να έχουμε τους διαιτητές που πρέπει”

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Παναγιώτης Μπαλτάκος, τόνισε στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τις ομάδες των playoffs και τον Μπένετ πως η Ομοσπονδία θα τηρήσει τον θεσμικό της ρόλο, ώστε να έρθουν διαιτητές που πρέπει.

Τέσσερις ώρες κράτησε η συνάντηση στην ΕΠΟ ανάμεσα στον πρόεδρο της ομοσπονδίας Τάκη Μπαλτάκο, τον αρχιδιαιτητή Στιβ Μπένετ και τους Μαρινάκη, Αλαφούζο, Μελισσανίδη, Σαββίδη (μέσω τηλεδιάσκεψης) και Αχιλλέα Μπέο, αλλά λευκός καπνός δεν βγήκαν καθώς άπαντες συμφώνησαν πως διαφωνούν.

Μετά το τέλος της διαδικασίας δηλώσεις έκανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ο οποίος τόνισε πως θα τηρήσει τον θεσμικό της ρόλο, ώστε να έρθουν διαιτητές που πρέπει.

EUROKINISSI

Αναλυτικά οι δηλώσεις Μπαλτάκου:

“Φτάσαμε κοντά σε συμφωνία είναι γεγονός, η συμφωνία χάλασε τελευταία στιγμή πράγματι. Δεν σημαίνει ότι επειδή δεν επήλθε συμφωνία ότι η ΕΠΟ δεν θα ακολουθήσει και δεν τηρήσει τον θεσμικό της ρόλο και δεν θα κάνει αυτά που πρέπει, ώστε στις επόμενες 9 αγωνιστικές να έχουμε τις διαιτησίες που επιβάλλεται να έχουμε, δηλαδή διαιτητές ελίτ ή α’ κατηγορίας, ούτως ώστε να τελειώσει το πρωτάθλημα όσο το δυνατόν πιο ομαλά και να κερδίσει ο καλύτερος.

Γιατί δεν έρχονταν διαιτητές καλοί αυτό το διάστημα: “Ο Μπένετ τα έχει εξηγήσει όλα και οι προλαλήσαντες σας έχουν πει. Αυτό που σας λέω με λίγα λόγια, αν και εγώ δεν μπορώ να μιλήσω για την ΚΕΔ, είναι ότι η ΚΕΔ σύμφωνα με τον κ. Μπένετ, έχει κάνει ό,τι περισσότερο μπορεί για να έρθουν ελίτ διαιτητές ή πρώτης κατηγορίας και αυτό θα συνεχίζει να κάνει”.

Για την κατηγορία ότι διαιτητής αυτοπροτάθηκε για το Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ:“Το άκουσα εκεί ήμουν. Επειδή αυτό αφορά ομάδες και εμπλέκει δύο ομάδες, τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό, δεν θα ήθελα να πάρω θέση. Ο Μπένετ μας εξήγησε ότι υπάρχει ήδη ανάκριση από την UEFA. Δεν θα πάρω θέση σε κάτι που είναι υπό έρευνα”.

Για το αν υπήρξε ένταση: “Υπήρξε ένταση. Δεν νομίζω ότι κάποιες από τις προηγούμενες συναντήσεις που έγιναν στο ίδιο πλαίσιο δεν υπήρξε. Επειδή ξέρετε ότι το φετινό πρωτάθλημα είναι το περισσότερο ανταγωνιστικό, απ’ όλα έχουμε ζήσει. Δεν θυμάμαι τέσσερις ομάδες μαζί. Άρα η ένταση είναι αναμενόμενη και φυσιολογική.

Για το αν θα τελειώσει το πρωτάθλημα: “Ασφαλώς θα τελειώσει το πρωτάθλημα”.

Γιατί δεν θέλει να ασχοληθεί με τη διαιτησία, αφού το έχει κάνει στο παρελθόν“Δεν κατάλαβα την ερώτηση, τι έχω κάνει στο παρελθόν” .

Για την αλλαγή του κ. Σιδηρόπουλου: “Αυτό ήταν απαίτηση του κ. Μαρινάκη για τον Διαμαντόπουλου” .

Έχετε δώσει επίσης οδηγίες σε Ενώσεις“Δεν έχω μιλήσει σε Ενώσεις”.

Τέλος τόνισε: “Αύριο έχω ραντεβού στη Γενεύη με την UEFA για άλλο λόγο και είναι σίγουρο ότι θα θέσω θέμα, ώστε να δοθεί βοήθεια ώστε να έρθουν ελίτ διαιτητές ή πρώτης κατηγορίας.

EUROKINISSI
Μπιλίρης προς Μπένετ στη συνάντηση: “Είτε θα φέρετε καλύτερους διαιτητές είτε θα φύγετε”

Οι άνθρωποι του Άρη ήταν πυρ και μανία με τη διαιτησία στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ για την πρεμιέρα των playoffs της Stoiximan Super League, κατηγορώντας την ΕΠΟ για τους ρέφερι που επέλεξε για τα πρώτα ματς στο μίνι πρωτάθλημα, και αυτή η άποψη διατυπώθηκε και στο πλαίσιο της σημερινής (27/03) σύσκεψης κορυφής στα γραφεία της ΕΠΟ.

Ο πρόεδρος Θόδωρος Καρυπίδης απουσίαζε από το ραντεβού των παραγόντων των ομάδων με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Παναγιώτη Μπαλτάκο και τον πρόεδρο της ΚΕΔ, Στιβ Μπένετ, με τον αντιπρόεδρό της κίτρινης ΠΑΕ, Παναγιώτη Μπιλίρη, να εκπροσωπεί το σύλλογο και να καθιστά σαφές το αίτημα της ομάδας του για καλύτερους διαιτητές.

“Αν νομίζετε ότι οι διαιτητές που φέρνετε είναι αντάξιοι του πιο συναρπαστικού πρωταθλήματος όπως λέτε,, τότε θα πρέπει να φύγετε. Με Ντάμποβιτς και Αλβανούς χωρίς εμπειρία, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Είτε θα φέρετε καλύτερους διαιτητές, είτε θα φύγετε”, ήταν μερικά από τα λόγια του, απευθυνόμενος στον Στιβ Μπένετ.