Φθηνή στέγη: Αύριο οι ανακοινώσεις με βάση τις κυβερνητικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ

Ανακοινώσεις σε σχέση με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για το πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής από το βήμα της 86ης ΔΕΘ, θα κάνουν αύριο αύριο Πέμπτη οι συναρμόδιοι υπουργοί.

Η παρουσίαση θα γίνει από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, τον Υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο και τον Διοικητή της Δ.ΥΠ.Α (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης), Σπύρο Πρωτοψάλτη.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην ΕΡΤ, επισήμανε ότι το υπουργείο του οποίου ηγείται έχει το μεγαλύτερο κομμάτι από αυτό το πρόγραμμα, ενώ υπάρχουν και πολλά επιμέρους υποπρογράμματα.

Αρχή με 500 εκατ.

Όσο για τη φθηνή δανειοδότηση για την απόκτηση στέγης, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως είναι ένα πρόγραμμα που θα ξεκινήσει με 500 εκατομμύρια ευρώ δάνεια, τα 375 εκατομμύρια θα τα δώσει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και θα είναι άτοκα, θα βάλουν και οι τράπεζες το ¼.

Οι τράπεζες, όπως εξήγησε, θα κάνουν και την επιλογή με κάποια συγκεκριμένα κριτήρια και για αυτόν τον λόγο, το επιτόκιο, επειδή τα ¾ του δανείου θα είναι άτοκα, θα είναι πολύ χαμηλό- με σημερινά δεδομένα θα είναι 1%.

«Ουσιαστικά μιλάμε για τα φθηνότερα στεγαστικά δάνεια. Αν πάρει κάποιος ένα δάνειο 100.000 ευρώ για ένα σπίτι, η μηνιαία δόση θα είναι 275 ευρώ. Δηλαδή θα πληρώνει 275 ευρώ τον μήνα και θα του μείνει και το σπίτι» επεσήμανε ο υπουργός.

Οι πρωθυπουργκές εξαγγελίες

Στο πλαίσιο των εξαγγελιών για το κυβερνητικό πρόγραμμα για φθηνή στέγη από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε το στίγμα επισημαίνοντας ότι «εγκαινιάζουμε νέο πρόγραμμα δανείων, προκειμένου να εξασφαλίσουμε πάρα πολύ χαμηλό -σχεδόν μηδενικό- επιτόκιο για αγορά σπιτιού σε παλιά κτίρια της χώρας μας» διευκρινίζοντας πως απευθύνεται σε «χιλιάδες συμπολίτες μας μέχρι 39 ετών».

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ιδιοκατοίκησης, και της ανακαίνισης παλαιότερων σπιτιών, δημιουργείται, όπως είπε ο πρωθυπουργός, ακόμη, ένα στοχευμένο «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για 20.000 νέους. Κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 20.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις στο ακίνητό του, μαζί με πρόσθετη ενίσχυση 3.000 ευρώ και χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, ως κίνητρο σε τουλάχιστον 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων, θα δοθεί κρατική επιδότηση μέχρι 10.000 ευρώ για να τα ανακαινίσουν, με την υποχρέωση να τα ενοικιάσουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις. «Η πολιτεία έτσι καλύπτει έως και το 40% του κόστους ανακαίνισης κάθε κλειστού διαμερίσματος», τόνισε.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ανήγγειλε ότι θεσμοθετείται για τα δημόσια οικόπεδα και κτίρια, η «κοινωνική αντιπαροχή»: το κράτος θα προσφέρει αδρανή περιουσιακά του στοιχεία σε ιδιώτες κατασκευαστές και εκείνοι, με έξοδά τους, θα χτίζουν σύγχρονες κατοικίες. Οι μισές θα ενοικιάζονται με χαμηλό ενοίκιο σε νέους μισθωτές, ενώ οι υπόλοιποι χώροι θα αξιοποιούνται εμπορικά από τους ιδιώτες.

Επίσης, προκειμένου να αυξηθούν τα διαθέσιμα ακίνητα για τους Έλληνες, αυξάνεται το όριο της επένδυσης για τη χορήγηση άδειας Golden VISA από 250.000 στα 500.000 ευρώ.

Τέλος, από τον Δεκέμβριο ξεκινά το Πρόγραμμα «Εστία 2». Σύμφωνα με αυτό, το Δημόσιο θα μισθώσει, σε πρώτη φάση, 1.000 ιδιωτικά ακίνητα. Για να τα διαθέσει, στη συνέχεια, με διαδικασίες-εξπρές και πολύ χαμηλό μίσθωμα σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Βάση το 6% για τις αυξήσεις στις συντάξεις

Σχετικά με την αύξηση των συντάξεων, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι θα τη δουν οι συνταξιούχοι από 1/1/2023, θα είναι τουλάχιστον 6%, ο ίδιος νομίζει ότι θα είναι παραπάνω, αλλά απομένει να δούμε πώς θα κλείσει η χρονιά σε σχέση με την ανάπτυξη και τον τιμάριθμο.

Η αύξηση θα αφορά όλους τους συνταξιούχους, σημείωσε ο υπουργός και εξήγησε πως τα 2/3 αυτών θα δουν πραγματικές αυξήσεις στις τσέπες τους, το υπόλοιπο 1/3 θα δει μείωση της προσωπικής διαφοράς, του νόμου Κατρούγκαλου, αλλά και αρκετοί από αυτούς που θα δουν να ροκανίζεται η προσωπική τους διαφορά, θα δουν παραπάνω λεφτά στην τσέπη τους, γιατί η κυβέρνηση προχωρεί στην κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία αφορά όλους τους συνταξιούχους που έχουν εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή αφορά πάνω από 1.000.000 συνταξιούχους.