Τουρκία: Διέκοψε τη συνεργασία με αμερικανική εταιρεία lobbying για το πρόγραμμα F-35

Για «αλλαγή στη στρατηγική της Άγκυρας για τα F-35» κάνει λόγο δημοσίευμα της τουρκικής αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet, αποκαλύπτοντας πως η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε στη διακοπή συνεργασίας με αμερικανική εταιρεία lobbying που είχε αναλάβει να διασφαλίσει την παραμονή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35, από το οποίο αποβλήθηκε λόγω των ρωσικών S-400.

«Ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της Τουρκίας για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-16, αποκαλύφθηκε πως η Άγκυρα τερμάτισε τις δραστηριότητες λόμπι -που πραγματοποιούνταν μέσω της εταιρείας Arnold and Porter στις ΗΠΑ- προκειμένου να επιστρέψει στο πρόγραμμα F-35- μετά από ενάμιση χρόνο» αναφέρει το δημοσίευμα, κάνοντας γνωστό πως η συμφωνία της τουρκικής κυβέρνησης με τη συγκεκριμένη εταιρεία lobbying είχε παραταθεί τον περασμένο Αύγουστο με κόστος 1,5 εκατ. δολάρια το έτος.

123__3_


Στόχος της αμερικανικής εταιρείας ήταν η διασφάλιση πως η Τουρκία θα παρέμεινε στο πρόγραμμα F-35, προσεγγίζοντας εμπορικούς εταίρους και τα ενδιαφερόμενα μέρη του συγκεκριμένου προγράμματος.

Η εφημερίδα σημειώνει πως εάν και το θέμα απαιτούσε συνεργασία με εταιρεία lobbyng προς την αμερικανική κυβέρνηση και το Κογκρέσο, η συγκεκριμένη σύμβαση αφορούσε λόμπι προς εταιρείες που σχετίζονται με το πρόγραμμα των F-35.

Αναλυτές εκτιμούν πως η κίνηση αυτή, μαρτυρά πως η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί πλέον αδύνατη την επιστροφή της στο πρόγραμμα των F-35, βάζοντας τέλος σε κάθε προσπάθεια επιρροής αξιωματούχων και εταιρειών στις ΗΠΑ υπέρ της.