Τελικός Cincinnati Masters Τσιτσιπάς – Τσόριτς 0-2: Ήττα για τον Στέφανο από τον διψασμένο Κροάτη

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς δεν κατάφερε να κατακτήσει το τρίτο Masters της καριέρας του και μετά το τέλος του αγώνα στάθηκε στο πόσες φορές έχει φτάσει σε τελικό και δεν έχει καταφέρει να τον κερδίσει.

Τον μεγαλύτερο τίτλο της καριέρας του κατέκτησε ο Μπόρνα Τσόριτς, κερδίζοντας με straight sets τον Στέφανο Τσιτσιπά, στον μεγάλο τελικό του φετινού Cincinnati Masters.

Ο 25χρονος Κροάτης, πρώην Νο12 και νυν Νο152 τενίστας του κόσμου, επέστρεψε από το 1-4 του 1ου set, κέρδισε 12 από τα επόμενα 16 games του αγώνα και στέφθηκε πρωταθλητής στο Western & Southern Open, αφήνοντας με… την όρεξη τον 24χρονο Έλληνα.

Μετά από μια ώρα και 58 λεπτά, ο Τσόριτς επικράτησε του Νο4 του ταμπλό, με 7-6(0), 6-2 και έκανε δικό του τον 3ο τίτλο καριέρας και μόλις 1ο, μετά το καλοκαίρι του 2018. Πλέον, μετράει από ένα τρόπαιο σε όλες τις κατηγορίες (ΑΤΡ 250, ΑΤΡ 500, ΑΤΡ 1000).

Για να τα καταφέρει στο Σινσινάτι, ο Τσόριτς χρειάστηκε να διανύσει την εβδομάδα της ζωής του, μιας και κέρδισε, κατά σειρά, τους: Λορέντσο Μουζέτι (Νο33), Ράφα Ναδάλ (Νο3), Ρομπέρτο Μπαουτίστα Αγούτ (Νο19), Φίλιξ Οζέρ Αλιασίμ (Νο9), Κάμερον Νόρι (Νο11) και Στέφανο Τσιτσιπά (Νο7).

Πέτυχε δηλαδή, έξι νίκες απέναντι σε αντιπάλους του Top40, εκ των οποίων οι πέντε βρίσκονται στο Top20 και οι τρεις στο Top10. Ασύλληπτη επίδοση έπιασε ο Κροάτης, ώστε να φτάσει στο τρόπαιο.

Στον τελικό, πάντως, ο Στέφανος Τσιτσιπάς, δεν ήταν αυτός που περιμέναμε, με βάση τις εξαιρετικές εμφανίσεις του νωρίτερα στο τουρνουά. Αν και μπήκε εξαιρετικά στο ματς, παίρνοντας προβάδισμα με 0-3 και 1-4, από εκεί και πέρα, ήταν σκιά του εαυτού του.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που… παράτησε μπάλες, ενώ έδειξε να μην υπακούει καθόλου, στο αγωνιστικό πλάνο του προπονητή του. Από ένα σημείο και μετά, ο Έλληνας τενίστας έμοιαζε τόσο καταπονημένος, που, απλά, περίμενε να τελειώσει η σεμνή τελετή.

Τελικά, ο Τσόριτς ολοκλήρωσε τον αγώνα με 50/72 κερδισμένους πόντους πίσω από το σερβίς του, υπέπεσε σε λιγότερα αβίαστα λάθη από τον αντίπαλό του (14 έναντι 22) και βγάζοντας περισσότερους winners (37 έναντι 22), έφτασε στη δικαιότατη επικράτηση.

Με 3/12 break points ολοκλήρωσε ο Κροάτης τον τελικό, βλέποντας τον Τσιτσιπά να μετρά 1/7 και να χάνει τα τρία τελευταία του, και μάλιστα συνεχόμενα, στο 1ο game του 2ου κομματιού.

Φυσικά, με αυτή τη νίκη, ο Τσόριτς εξασφάλισε και… γενναία άνοδο στον πίνακα της ΑΤΡ. Τη Δευτέρα (22/8), θα αναρριχηθεί στο Νο29 του κόσμου, αφήνοντας πίσω του 123(!) θέσεις.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς, από την πλευρά του, μετά την εξαιρετική εβδομάδα στο Οχάιο, που μέσα σε όλα, κέρδισε και τον Νο1, Ντανίλ Μεντβέντεφ, θα κερδίσει δυο θέσεις και θα επιστρέψει στο Νο5 της παγκόσμιας κατάταξης.

Αυτός, ήταν ο 13ος χαμένος ΑΤΡ τελικός στην καριέρα του Έλληνα (9-13 πλέον) και 3ος μέσα στο 2022, την ίδια ώρα, που, ο Μπόρνα Τσόριτς, έγινε ο τενίστας με τη χαμηλότερη κατάταξη, που κατακτά Masters τουρνουά τα τελευταία 32 χρόνια!

Τσιτσιπάς: “Ήταν καλύτερος. Δεν ξέρω τι έφταιξε”

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς παραδέχθηκε την αγωνιστική ανωτερότητα του αντιπάλου του, μετά την ήττα στον τελικό του Western & Southern Open την Κυριακή και δεν μπόρεσε να δώσει την εξήγησή του στις χαμένες ευκαιρίες, κυρίως στο πρώτο σετ της αναμέτρησης κόντρα στον Μπόρνα Τσόριτς.

Αν και ξεκίνησε εντυπωσιακά το παιχνίδι, επιβεβαιώνοντας τον τίτλο του φαβορί, ο Έλληνας πρωταθλητής στη συνέχεια έχασε τη ψυχραιμία του, έδειξε κουρασμένος και ανήμπορος να βρει λύσεις στο πιο σταθερό και αποτελεσματικό παιχνίδι του Κροάτη.

“Ακόμα ψάχνω απαντήσεις και για μένα. Δεν έχω ξεκάθαρη απάντηση για το τι έφταιξε. Προφανώς και ήταν το αντίθετο από εμένα, ήταν πολύ αφοσιωμένος στο γήπεδο. Μερικές φορές συμβαίνει να μην είσαι τόσο αφοσιωμένος, όταν προσπαθείς να είσαι χαλαρός. Σέρβιρε πολύ καλά.

Με έκανε να κινούμαι πολύ. Θα μπορούσα να εκμεταλλευτώ τις ευκαιρίες μου στο 1ο σετ. Δεν ξέρω γιατί δεν το έκανα. Ίσως ήμουν λίγο βιαστικός” είπε ο Τσιτσιπάς ο οποίος δεχόταν συμβουλές από τον πατέρα του να είναι πιο υπομονετικός στα ράλι.

Παρά την ήττα, ο Στέφανος Τσιτσιπάς φεύγει από το Σινσινάτι έχοντας κερδίσει δύο θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη (Νο5 πλέον) ενώ ξεπέρασε τον Κάρλος Αλκαράθ στη 2η θέση της ATP Race που είναι η βαθμολογία της τρέχουσας σεζόν.

Ο 24χρονος Αθηναίος οδηγεί την κούρσα με τις περισσότερες νίκες στη σεζόν (46) ενώ η συνολική του παρουσία στο Οχάϊο και η νίκη επί του Νο1 του κόσμου, Ντανίλ Μεντβέντεφ στα ημιτελικά, τον κατατάσσει ανάμεσα στα φαβορί για μια μεγάλη πορεία στο US Open που ακολουθεί (29/08).

“Είναι πολύ σταθερός και αυτό κάνει τη ζωή των αντιπάλων του πιο δύσκολη. Είναι σαν τον Ντανίλ Μεντβέντεφ, μόνο που έχει πιο βαρύ χτύπημα, προσθέτοντας τοπ σπιν στη μπάλα ενώ ανοίγει και το court. Η μπάλα του είχε πιο μεγάλο βάρος” πρόσθεσε ο Τσιτσιπάς, συνεχίζοντας να πλέκει το εγκώμιο του Τσόριτς.

Τις δύο τελευταίες χρονιές, ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει υποστεί οδυνηρές ήττες στο Αμερικανικό Όπεν. Πέρυσι αποκλείστηκε στο tie break του 5ου σετ από τον Κάρλος Αλκαράθ ενώ το 2020 απώλεσε 6 match points κόντρα στον Μπόρνα Τσόριτς στον ίδιο γύρο.