Τελικός Challenge Cup: Oλυμπιακός – Μακάμπι 3-0, ο θρύλος της Ευρώπης σήκωσε τον 3ο τίτλο

Συγκλονιστικός ο Ολυμπιακός στο μπλοκ με 15 επιτυχές, 7 ο Γκουσταβάο και 56% στην επίθεση, έκανε εύκολη λεία τη Μακάμπι. Πρώτος σκόρερ ο Κουμεντάκης με 13, Γκουσταβάο, 11, Στερν 11, Ιντάλγκο 10

Ο Ολυμπιακός πήρε τα δύο σετ που χρειαζόταν κόντρα στην Μακάμπι Τελ Αβίβ (νίκησε 3-0 σετ) και κατέκτησε το Challenge Cup στο κατάμεστο ΣΕΦ. Τρίτος ευρωπαϊκός τίτλος για τους ερυθρόλευκους.

Τον τρίτο ευρωπαϊκό τίτλο της ιστορίας του κατέκτησε ο Ολυμπιακός. Οι ερυθρόλευκοι πήραν τα δύο σετ που χρειάζονταν κόντρα στην Μακάμπι και πρόσθεσαν το όνομά τους δίπλα στον τροπαιούχο του Challenge Cup για τη σεζόν 2022-23. Οι παίκτες του Τζουλιάνι είχαν κάνει τη μισή δουλειά στο Ισραήλ όπου είχαν επικρατήσει 3-0 σετ και έκαναν έτσι πιο εύκολο το έργο τους στο κατάμεστο ΣΕΦ.

Οι ερυθρόλευκοι είχαν την ένθερμη συμπαράσταση των φιλάθλων τους που δημιούργησαν εντυπωσιακή ατμόσφαιρα και γέμισαν το ΣΕΦ.

Ο τρίτος ευρωπαϊκός τίτλος του Ολυμπιακού

Αυτός είναι ο τρίτος ευρωπαϊκός τίτλος του συλλόγου του Πειραιά στο βόλεϊ ανδρών και τέταρτος στο βόλεϊ συνολικά αφού μετρά ακόμα έναν στον γυναικών.

Συγκεκριμένα, οι ερυθρόλευκοι αγωνίστηκαν για όγδοη φορά σε τελικό (δύο στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, το 1992 και το 2002, τέσσερις στο Κύπελλο Κυπελλούχων, το 1996, το 1997, το 1998 και το 2005 και δύο στο Challenge Cup, το 2018 και το 2023) και έφτασαν στο τέλος της διαδρομής για τρίτη φορά.

Το ματς 

Ο Ολυμπιακός μπήκε νευρικά στο ματς και η Μακάμπι κατάφερε να προηγηθεί με τέσσερις πόντους (6-10). Τα σερβίς του Παγένκ έφεραν όμως γρήγορα την ανατροπή με τους ερυθρόλευκους να προσπερνούν και να προηγούνται με 12-10.

Η συνέχεια ανήκε ολοκληρωτικά στους ερυθρόλευκους. Με σερβίς τακτικής και το μπλοκ να δουλεύει ρολόι οι ερυθρόλευκοι έτρεξαν συνολικά επί μέρους σκορ 19-6 για να κλείσουν το πρώτο σετ με 25-16.

Στο δεύτερο σετ οι δύο ομάδες πήγαιναν πόντο πόντο. Η Μακάμπι έφυγε δύο φορές με δύο πόντους, όμως ο Ολυμπιακός δεν την άφησε να ξεφύγει και από τα μισά του σετ κατάφερε να ξεφύγει.

Με όπλο ξανά το σερβίς και το μπλοκ τους οι ερυθρόλευκοι έχτισαν διαφορά τεσσάρων πόντων και έφτασαν στο 2-0 σετ με 25-21 που σήμανε και την κατάκτηση του Challenge Cup.

Στο δεύτερο σετ, οι δύο ομάδες πήγαιναν πόντο-πόντο για τη μεγαλύτερη διάρκεια, ο Ολυμπιακός δεν επέτρεψε στη Μακάμπι όμως να χτίσει ποτέ διαφορά και να πιστέψει ότι θα μπορέσει να ισοφαρίσει.

Οι παίκτες του Τζουλιάνι, με τον κόσμο στο ΣΕΦ να τους σπρώχνει προς τη νίκη, αξιοποιώντας στο έπακρο το μπλοκ και το σερβίς, έκαναν το 25-21, που «σφράγισε» τον τίτλο και έβαλε «φωτιά» στο ΣΕΦ.

Ο Ολυμπιακός ήταν καταιγιστικός και στο 3ο σετ και δεν άφησε κανένα περιθώριο στους Ισραηλινούς να πάρουν κάτι από τον τελικό. Οι Ερυθρόλευκοι παίζοντας ολοκληρωτικό βόλεϊ και με τους φιλάθλους στο φαληρικό γήπεδο να ανυπομονούν για την απονομή, τελείωσαν με συνοπτικές διαδικασίες και το 3ο σετ, το οποίο κατέκτησαν με 25-16, για να ξεσπάσουν οι πανηγυρισμοί, μετά από μια ακόμα μεγάλη στιγμή στην ιστορία του τμήματος και του συλλόγου.

Τα σετ: 25-16, 25-21, 25-16

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Σ.Φ.Π. (Αλμπέρτο Τζουλιάνι): Παγένκ 7 (6/10 επ., 1 άσσος), Στερν 11 (9/20 επ., 2 μπλοκ), Γκουσταβάο 11 (4/4 επ., 7 μπλοκ), Κουμεντάκης 13 (10/14 επ., 1 άσσος, 2 μπλοκ, 73% υπ. – 60% άριστες), Τράβιτσα 3 (3 μπλοκ), Ιντάλγκο 10 (8/15 επ., 1 άσσος, 1 μπλοκ, 62% υπ. – 50% άριστες) / Τζιάβρας (λ, 23% υπ. – 23% άριστες), Χάσμπαλα, Δαλακούρας.

ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (Γκαλ Γκαλίλι): Ιγκέσιας, Μπάτσκαλα 3 (2/4 επ., 1 μπλοκ), Γκράσο 7 (4/17 επ., 2 άσσοι, 1 μπλοκ, 59% υπ. – 47% άριστες), Σαφόνοφ 10 (8/28 επ., 1 άσσος, 1 μπλοκ), Φόιερ 1 (1/6 επ., 46% υπ. – 38% άριστες), Σοκόλοφ 2 (2/6 επ.) / Άιζενμπεργκ (λ, 50% υπ. – 44% άριστες), Μπούργκι, Μοτόρνι, Μάρον, Χόροβιτζ.

MVP ο Τράβιτσα

Ο Ντράγκαν Τράβιτσα αναδείχθηκε πολυτιμότερος του τελικού του Challenge Cup και στη συνέχεια ευχαρίστησε τον Ολυμπιακό για αυτή τη μοναδική βραδιά που έζησε.

Δίχως αμφιβολία στην τεράστια καριέρα του ο Ντράγκαν Τράβιτσα έχει κατακτήσει τίτλους που άλλοι τους ονειρεύονται μια ζωή.

Ο πασαδόρος του Ολυμπιακού πρόσθεσε ακόμα έναν στην τεράστια συλλογή του, αυτόν του Challenge Cup ενώ αναδείχθηκε MVP του τελικού με την Μακάμπι.

Μετά το τέλος του τελικού μιλώντας στην Cosmote TV δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά του και έσπευσε να ευχαριστήσει τον Ολυμπιακό για τα συναισθήματα που βίωσε.

“Είναι αδύνατο να περιγράψω τα συναισθήματά μου. Είναι ένα όνειρο για κάθε αθλητή το να ζήσει τέτοιες στιγμές. Είμαι περήφανος που έζησα αυτή τη στιγμή με αυτή τη φανέλα, με αυτό τον κόσμο. Ευχαριστώ Ολυμπιακέ” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μαρινάκης: «Σήμερα έχουμε Ελλάδα, Πειραιά, Ολυμπιακό, Ευρώπη» – Τι δήλωσε ο Μιχάλης Κουντούρης

Με την ίδια συνταγή κέρδισαν 15 μπλοκ στο ΣΕΦ, παρότι το σερβίς λόγω στρες δεν λειτούργησε και ο Ολυμπιακός είχε 20 χαμένα, με πρωτοπόρο τον Ιντάλγκο που έχασε 7 στα 13 και κέρδισε μόνο 1 άσο. Το μπλοκ όμως ήταν καλοστημένο και σταμάτησε 15 φορές τη Μακάμπι. Κορυφαίος ο Βραζιλιάνος Γκουσταβάο με 7 επιτυχίες. Ο Νοτιοαμερικάνος κεντρικός ήταν το κερασάκι στην τούρτα, αποκτήθηκε τον Ιανουάριο και έκανε την διαφορά στα ματς με τον Παναθηναϊκό και με τη Μακάμπι.

Τζουλιάνι: «Το τελευταίο τρόπαιο είναι πάντα το πιο γλυκό – Το αφιερώνω στα θύματα των Τεμπών»

Τελικοί του Τσάλεντζ Καπ ήταν οι ημιτελικοί με τον Παναθηναϊκό και ιδιαίτερα ο δεύτερος, αφού ο Ολυμπιακός έχασε στον πρώτο 3-1 στον Ρέντη και βρέθηκε πίσω 1-0 σετ και 24-23 στο Μαρούσι. Κέρδισε όμως 4-1 και εκεί κρίθηκε η κούπα, αφού η Μακάμπι υπολειπόταν κατά πολύ από το “τριφύλλι” και όποια ελληνική ομάδα κέρδιζε θα κατακτούσε και την κούπα. Η νίκη στο Μαρούσι συσπείρωσε τον κόσμο του Ολυμπιακού, έδωσε άλλη πνοή στο κλαμπ, ακολούθησαν οι επιτυχίες του ποδοσφαίρου και με την καλύτερη ομάδα στην Ευρωλίγκα μπάσκετ, έδωσαν οι τρεις ομάδες άλλον αέρα στον κόσμο.

Ο πρώτος στόχος είναι κόκκινος, το Ευρωπαϊκό. Ακολουθούν οι μάχες στο Λιγκ Καπ με τον Παναθηναϊκό, το Κύπελλο και το πρωτάθλημα. Εκεί τα πράγματα είναι πιο δύσκολα γιατί υπάρχει ισορροπία με το “τριφύλλι”, αφού δεν παίζει ο Γκουσταβάο (είναι πέμπτος ξένος) και η ομάδα του Ανδρεόπουλου διψάει για εκδίκηση. Αρκεί βέβαια να αποκλείσει τον ΠΑΟΚ με μειονέκτημα έδρας στα πλέι οφ του πρωταθλήματος και στον ημιτελικό του Κυπέλλου στην Καλαμάτα.