Τα νέα τιμολόγια ρεύματος για τον Αύγουστο, στα 16 σεντς η Kwh με την επιδότηση

Στα 16 σεντς υπολογίζεται η τιμή της κιλοβατώρας, μετά και την εφαρμογή και της κρατικής επιδότησης, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των τιμολογίων των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας ξεκίνησαν από σήμερα το πρωί της Δευτέρας 25/7 τις ανακοινώσεις για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος που θα ισχύσουν τον μήνα Αύγουστο, με την τιμή της κιλοβατώρας να υπολογίζεται στα 16 σεντς μετά και την εφαρμογή της επιδότησης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις από τις εταιρείες οι τιμές διαμορφώνονται πέριξ των 50 ευρώ/MWh (50 σεντς/KWh). Οι τελικές τιμές ωστόσο διαμορφώνονται μετά την εφαρμογή της επιδότησης από την πολιτεία όπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό ενέργειας Κώστα Σκρέκα και φτάνει οριζόντια στα 33,7 σεντς/KWh. Αυτό σημαίνει ότι οι τελικές τιμές για τον καταναλωτή διαμορφώνονται κοντά στα 16 σεντς /KWh.

Αναλυτικά η ΔΕΗ η οποία έχει και το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στην προμήθεια θα έχει τιμή στα 48,6 σεντς/KWh με πάγιο 3,5 ευρώ/μήνα. Ωστόσο, η τελική τιμή μετά την επιδότηση διαμορφώνεται στα 14,9 σεντς/KWh για καταναλώσεις έως 2000 Kwh και στα 16,1 σεντς/KWh για καταναλώσεις άνω των 2000 Kwh.

O δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος η εταιρεία Protergia θα έχει τιμή 54,913 σεντς/KWh με πάγιο 5ευρώ/ μήνα. Μετά την επιδότηση η τιμή διαμορφώνεται στα 21,213 σεντς/KWh.

Ο τρίτος μεγαλύτερος πάροχος η εταιρεία ΗΡΩΝ θα έχει τιμή 49,5 σεντς/KWh με πάγιο 9,9 ευρώ/μήνα. Μετά την επιδότηση η τιμή διαμορφώνεται στα 15,8 σεντς/KWh.

Τέλος, η εταιρεία Watt & Volt παρέχει τρεις επιλογές από 37,5 έως 58,5 σεντς/KWh με διαφορετικό πάγιο (από 29,9 έως 14,9 ευρώ/ μήνα). Μετά την επιδότηση η τιμή διαμορφώνεται από 3,8 έως 33,7 σεντς/KWh.

Η Elpedison αναμένεται να ανακοινώσει τις τιμές της το απόγευμα.

Οι επιδοτήσεις

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε ο υπουργός ενέργειας Κ. Σκρέκας για τις όλες τις κύριες και μη κύριες κατοικίες η επιδότηση ανέρχεται στα 337 ευρώ/MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Απορροφάται, έτσι, το 90% της αύξησης με στόχο η τιμή της κιλοβατώρας να κυμαίνεται μεταξύ 15-17 λεπτών, όπως είπε ο κ. Σκρέκας.

Για τους δικαιούχους ΚΟΤ η επιδότηση ανέρχεται σε 377 ευρώ ανά MWh ώστε να απορροφάται έως και το 100% της αύξησης.

Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος μέχρι 35KVA εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, περίπτερα, ψιλικά η επιδότηση είναι 300 ευρώ ανά MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και απορροφάται έως και το 80% της ανατίμησης.

Για τους αγρότες και όλα τα αγροτικά τιμολόγια η επιδότηση ανέρχεται σε 337 ευρώ ανά MWh καλύπτοντας από το 82% έως το 99% της αύξησης.

Στους βιομηχανικούς καταναλωτές η επιδότηση θα είναι 250 ευρώ / MWh ώστε να απορροφηθεί έως και το 67% της αύξησης.

Για το φυσικό αέριο και για τους εμπορικούς καταναλωτές, η επιδότηση ανέρχεται στα 30 ευρώ/ θερμική MWh.

Όπως είπε ο κ. Σκρέκας, το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με την ΡΑΕ παρακολουθεί στενά την διαμόρφωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από του παρόχους, ώστε να αποτραπούν αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

“Η δέσμευση της κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού για στήριξη νοικοκυριών, επαγγελματιών και αγροτών από την πρωτόγνωρη διεθνή ενεργειακή κρίση αποδεικνύεται στην πράξη” τόνισε ο κ. Σκρέκας.

Σύμφωνα με τον ίδιο για τον μήνα Αύγουστο, η συνολική επιδότηση από την Κυβέρνηση προσεγγίζει το 1 δισ. 136 εκατ. ευρώ, απορροφώντας έως και το 90% της αύξησης για όλους του οικιακούς καταναλωτές για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και για τις κύριες και μη κύριες κατοικίες, το 100% της αύξησης για τους δικαιούχους ΚΟΤ, το 80% της αύξησης για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες με παροχή ισχύος μέχρι 35 KVa, και το 82-99% της αύξησης για τους αγρότες.

Ανησυχίες

Πάντως στην αγορά εκφράζονται ανησυχίες ότι τελικώς οι τιμές θα διαμορφωθούν ακόμη υψηλότερα. Σε αυτήν την εκτίμηση συνηγορεί το διεθνές περιβάλλον αλλά και η κατάσταση στα ηλεκτρικά συστήματα ανά την Ευρώπη (λειψυδρία και χαμηλά αποθέματα υδροηλεκτρικών, κακή κατάσταση πυρηνικών εργοστασίων, ελλείψεις σε φυσικό αέριο).

Κάποιες πηγές της αγοράς θεωρούν ότι οι τελικές τιμές θα μπορούσαν να εκτιναχθούν ακόμη και στα 1000 ευρώ/MWh με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγορά, τους παρόχους και τους καταναλωτές.