Συνταξιοδοτικό Γαλλία: Ο Μακρόν υπέγραψε τον νόμο για την αύξηση του ορίου στα 64 χρόνια

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν υπέγραψε το νόμο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης στα 64.

Σύμφωνα με κείμενο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Journal Officiel της Γαλλίας νωρίς το πρωί του Σαββάτου, ο Μακρόν υπέγραψε τον νόμο αφού το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας ενέκρινε τη μεταρρύθμιση για το συνταξιοδοτικό χθες

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε στη διάθεσή του 15 ημέρες μετά την επικύρωση του κύριου μέρους του νομοσχεδίου από το Συνταγματικό Συμβούλιο για να υπογράψει, μετατρέποντας τη μεταρρύθμισή, που προωθούσε σε νόμο.

To επίσημο κείμενο

«Έτσι τροποποιείται ο Κώδικας Κοινωνικής Ασφάλισης (…) Στην πρώτη παράγραφο, η λέξη «εξήντα δύο» αντικαθίσταται από τη λέξη «εξήντα τέσσερα», αναφέρει το επίσημο κείμενο.

Μόλις το αντιδημοφιλές νομοσχέδιο εγκρίθηκε από το Γαλλικό Συνταγματικό Συμβούλιο, η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν δήλωσε ότι η απόφαση «σηματοδοτεί το τέλος της θεσμικής και δημοκρατικής πορείας αυτής της μεταρρύθμισης».

Πρόσθεσε ότι «δεν υπήρξε νικητής» σε αυτό που έχει μετατραπεί σε εθνική αντιπαράθεση. και τη χειρότερη κοινωνική αναταραχή της Γαλλίας εδώ και χρόνια.

Σε μια ύστατη προσπάθεια, τα γαλλικά συνδικάτα είχαν προτρέψει τον Μακρόν να μην υπογράψει τη μεταρρύθμισή του σε νόμο.

«Δεδομένης της μαζικής δημόσιας απόρριψης αυτής της μεταρρύθμισης, τα συνδικάτα του ζητούν επισήμως να μην εκδώσει αυτόν τον νόμο. Είναι ο μόνος τρόπος να κατευνάσει την οργή που εκφράζεται στη χώρα», αναφέρεται σε κοινή δήλωση που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εργατικά συνδικάτα και βουλευτές της αντιπολίτευσης ήλπιζαν σε μια απόφαση να καταργηθούν οι αλλαγές που υποστήριζε ο Μακρόν, μετά από τρεις μήνες εκκλήσεων στην κυβέρνησή του να σταματήσει το νομοσχέδιο.