Συνελήφθη στη Μάνη ο Κορκονέας και επιστρέφει στη φυλακή – Θα δικαστεί ξανά για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου

Στη Στούπα Δυτικής Μανης, όπου διαμένει, συνελήφθη το μεσημέρι της Παρασκευής, ο πρώην αστυνομικός Επαμεινώνδας Κορκονέας, ο οποίος θα καθίσει και πάλι, για 4η φορά, στο εδώλιο του κατηγορουμένου, για την υπόθεση της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου (6 Δεκεμβρίου 2008), στα Εξάρχεια της Αθήνας, προκειμένου να κριθεί εκ νέου, αν θα πρέπει ή όχι να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του «πρότερου σύννομου βίου», το οποίο του «άνοιξε» την πόρτα της φυλακής.

Σε βάρος του Επαμεινώνδα Κορκονέα εκκρεμούσε παραγγελία της Εισαγγελίας Εφετών Λαμίας προκειμένου να συνεχισθεί η εκτέλεση της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας, το οποίο Πρωτόδικα τον έκρινε ένοχο για «ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο» και τον καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη.

Ο πρώην ειδικός φρουρός που συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Καλαμάτας, σε εκτέλεση εντάλματος και κρατείται στην αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα, αναμένεται να επιστρέψει (έστω και προσωρινά), στις φυλακές του Δομοκού, όπου εκρατείτο.

Οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη του Επ. Κορκονέα, μετά την άσκηση αναίρεση από τον Άρειο Πάγο -για δεύτερη φορά- κατά της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, αναγνώρισης του ελαφρυντικού του «σύννομου βίου», κατά την απόφαση στην τελευταία δίκη του, σε δεύτερο βαθμό.

Η αναγνώριση του συγκεκριμένου ελαφρυντικού, στην ετυμηγορία του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, είχε ως αποτέλεσμα την αποφυλάκιση του πρ. ειδικού φρουρού, καθώς «έσπασαν» τα ισόβια, ποινή με την οποία είχε καταδικαστεί πρωτόδικα από το Μεικτό Ορκωτό της Άμφισσας, για την υπόθεση της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Μετά τη δικαστική αυτή εξέλιξη που είναι απόρροια της δεύτερης αναίρεσης από τον Άρειο Πάγο, ο πρώην ειδικός φρουρός οδηγείται πάλι στις φυλακές, ενώ θα καθίσει ξανά, για 3η φορά, στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας για να δικαστεί (συνολικά) για 4η φορά. Το Εφετείο θα κρίνει εκ νέου την υπόθεση δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου, ως προς το αν θα πρέπει ή όχι να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του «πρότερου σύννομου βίου». Υπέρ αποφάνθηκε αποφάνθηκε το Εφετείο Λαμίας και στην αρχική απόφαση αλλά και στην επαναληπτική εκδίκαση της υπόθεσης, μετά την πρώτη αναίρεση της απόφασης από τον Άρειο Πάγο, που του «άνοιξε» την πόρτα της φυλακής.

Παράλληλα, όμως, μετά και την 2η αναίρεση του Αρείου Πάγου, δεν ισχύει η απόφαση του Εφετείου της Λαμίας, αλλά η Πρωτόδικη απόφαση του Μεικτού Ορκωτού της Άμφισσας για τον καταδικασθέντα, λόγος για τον οποίο οδηγείται στις φυλακές, όπου θα μείνει έγκλειστος μέχρι (τουλάχιστον) τη νέα εκδίκαση της υπόθεσης.

Το δελτίο συμβάντων της Αστυνομίας για τη σύλληψη Κορκονέα, αναφέρει τα εξής:

«Συνελήφθη, χθες (14.6.2024) το μεσημέρι, σε τοπική κοινότητα του δήμου Δυτικής Μάνης, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, 53χρονος ημεδαπός, γιατί σε βάρος του εκκρεμούσε παραγγελία της Εισαγγελίας Εφετών Λαμίας, προκειμένου να συνεχισθεί η εκτέλεση της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας, για ανθρωποκτονία».

Το δικαστικό ιστορικό του Επαμεινώνδα Κορκονέα
  • Στις 11 Οκτωβρίου 2010, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Άμφισσας έκρινε ένοχο τον Επ. Κορκονέα για «ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο» και τον καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη.
  • Η υπόθεση πήρε τον δρόμο του εφετείου στις 11 Μαρτίου του 2015. Τελικά η δίκη ξεκίνησε στις 9 Νοεμβρίου 2016 στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας. Στις 28 Ιουλίου 2019 το δικαστήριο εξέδωσε την ετυμηγορία και αναγνωρίζοντας στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό του «πρότερου σύννομου βίου», η ποινή του Επ. Κορκονέα μειώθηκε σε κάθειρξη 13 ετών.
    Από αυτά είχε ήδη εκτίσει τα 11 χρόνια, ενώ προσμετρήθηκε και ο ευνοϊκός υπολογισμός της εργασίας που παρείχε μέσα στις φυλακές, τα λεγόμενα «μεροκάματα», με αποτέλεσμα να αποφυλακιστεί, δύο ημέρες μετά, στις 39 Ιουλίου 2019.
  • Αναίρεση στην απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, ζήτησε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας. Τον Μάρτιο του 2022, με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου αναιρέθηκε λόγω «έλλειψης της απαιτούμενης αιτιολογίας» η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, κατά το μέρος που αναγνώρισε στον Επαμεινώνδα Κορκονέα το ελαφρυντικό του «σύννομου βίου» με αποτέλεσμα να «σπάσουν» τα ισόβια με τα οποία είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως. Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, αποφάσισε να οριστεί νέα δίκη με νέα σύνθεση και πάλι στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας.
    Ο Κορκονέας συνελήφθη εκ νέου.
  • Τον Ιούνιο του 2022, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας αναγνώρισε εκ νέου το ελαφρυντικό του «πρότερου σύννομου βίου», (με οριακή πλειοψηφία 4-3).
  • Τον Δεκέμβριο του 2022, η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Μαριάννα Ψαρουδάκη, άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης αναγνώρισης ελαφρυντικού του «σύννομου βίου» στον δράστη της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, το οποίο αναγνωρίστηκε σε δεύτερο βαθμό στον πρώην ειδικό φρουρό, «σπάζοντας» δύο μάλιστα φορές τα ισόβια που του είχαν επιβληθεί πρωτοδίκως.
  • Στις 14 Ιουνίου 2024 ο Επαμεινώνδας Κορκονέας συλλαμβάνεται και πάλι στη Στούπα Δυτικής Μάνης και οδηγείται στις φυλακές Δομοκού ενώ θα δικαστεί ξανά (για 3η φορά) από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας.