Σλοβενία – Ελλάδα 91-98: Νίκησε τον Ντόντσιτς και άφησε υποσχέσεις η Εθνική (vid)

Η Ελλάδα επικράτησε στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας (98-91), με τη γαλανόλευκη να δείχνει την αρετή της ομαδικότητας (Παπανικολάου 19π., Μήτογλου 13π., Γουόκαπ 12π., Θανάσης Αντετοκούνμπο 14π., Λούντζης 15π.) κόντρα στον… τριπλό Λούκα Ντόντσιτς (21π. 10 ριμπ., 14 ασίστ).

Η Ελλάδα χρειάστηκε το χρόνο της. Για να βρει ενέργεια. Και να σφίξει την άμυνά της. Όταν το έκανε, ήταν θέμα χρόνου. Απέδειξε ότι μπορεί να τα… βάλει με τον καθένα. Στη Λιουμπλιάνα χρειάστηκε να σηκώσει το ανάστημά της κόντρα στον… τριπλό Λούκα Ντόντσιτς (21π., 10 ριμπ., 14 ασίστ) και τη Σλοβενία (98-91) και ας ήταν ένα φιλικό προετοιμασίας. Το πρώτο για την ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη.

Συνήθως σε αυτά τα ματς, το τελικό αποτέλεσμα δεν παίζει ρόλο. Μόνο ο τρόπος που οδηγείται κάθε ομάδα στο φινάλε. Και αυτός που επέλεξε η Εθνική, με τα καλά και τα κακά του, έδειξε ότι υπάρχει περιθώριο αισιοδοξίας. Ειδικά όταν η Ελλάδα βρήκε αυτό που αναζητούσε: Ενέργεια και σχετικά καλά αμυντικά διαστήματα, γιατί με παθητικό σχεδόν 100 πόντων ο παράγοντας άμυνα μάλλον αλλάζει σημασία.

Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη άρχισε να βρίσκει τα πατήματά της μετά το δεύτερο δεκάλεπτο, όταν σταδιακά άρχισε να ανεβάζει στροφές, καθώς στην πρώτη περίοδο βρέθηκε να χάνει ακόμα και διψήφια διαφορά (21-10). Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μόλις βρήκε ρυθμό ροκάνισε τη διαφορά και ισορρόπησε το παιχνίδι που έγινε αμφίρροπο. Η Εθνική από την στιγμή που προσπέρασε δεν χαλάρωσε σε κανένα σημείο και ήταν σταθερά στην διεκδίκηση της αναμέτρησης, την οποία και κέρδισε με 98-91, ούσα ψυχραιμότερη στο φινάλε.

Η Ελλάδα είδε τον Κώστα Παπανικολάου να μετράει 6/6 τρίποντα (18π.), τον Ντίνο Μήτογλου – μάλλον ανέλπιστα για το χρόνο της απουσίας του – να δίνει μάχες και να κερδίζει αρκετές απ’ αυτές (13π., 4 ριμπ.), τον Θανάση Αντετοκούνμπο να δίνει ενέργεια και λύσεις στην άμυνα (14π., 4 ριμπ., 3 μπλοκ) και τον Μιχάλη Λούντζη να κερδίζει πόντους μέσω των ασίστ του (13 πόντους, 7 ασίστ).

Θυμίζουμε πως οι δύο ομάδες θα ξαναμετρήσουν τις δυνάμεις τους στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων την Παρασκευή (4/8, 19:00, ΕΡΤ1 και LIVE από το SPORT24), σε μία αναμέτρηση που θα τιμηθεί ο μεγάλος Νίκος Γκάλης.

Ο αγώνας

Η ελληνική ομάδα ξεκίνησε με τους Γουόκαπ, Λαρεντζάκη, Παπανικολάου, Μήτογλου και Παπαγιάννη, την ώρα που οι Σλοβένοι εμφανίστηκαν στο παρκέ με τους Μπλάζιτς, Μόργκαν, Ντράγκιτς, Τσαντσάρ και φυσικά τον μεγάλο τους αστέρα, Λούκα Ντόντσιτς. Οι γηπεδούχοι έδειξαν να πατούν καλύτερα στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης, έχοντας σταθερά τον πρώτο λόγο αναφορικά με το προβάδισμα. Οι Σλοβένοι με τρίποντο του Ντράγκιτς και καλάθι και φάουλ του Ντόντσιτς έστειλαν γρήγορα τη διαφορά σε διψήφιο αριθμό (21-10), 3’48” πριν το φινάλε της πρώτης περιόδου. Η Σλοβενία ήταν ιδιαίτερα παραγωγική στα πρώτα δέκα λεπτά σκοράροντας 29 πόντους, έναντι των 22 της Εθνικής, η οποία άρχισε να βρίσκει τα πατήματά της στην επίθεση προς το τέλος της περιόδου.

Η Ελλάδα παρουσιάστηκε βελτιωμένη στο δεύτερο δεκάλεπτο, περιόρισε την απειλή που δεχόταν, με τον Θανάση Αντετοκούνμπο να κάνει εξαιρετική δουλειά και στις δύο πλευρές του γηπέδου. Για τους γηπεδούχους, ο συνήθης ύποπτος, Λούκα Ντόντσιτς, έκανε τα πάντα στο παρκέ, έχοντας πολυδιάστατη παρουσία σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού. Η Εθνική άρχισε να ροκανίζει τη διαφορά, ο Κώστας Παπανικολάου με τρίποντο τη μείωσε σε απόσταση ενός σουτ (41-38) και ο Παπαγιάννης με φόλοου κάρφωμα την έστειλε στον πόντο (41-40). Η ελληνική ομάδα δεν κατάφερε να προσπεράσει στην ευκαιρία που της δόθηκε και το ημίχρονο έκλεισε με σκορ 49-43, ωστόσο το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είχε μπει και πάλι στο ματς.

Με τρίποντο του Τόμας Γουόκαπ η Εθνική πέρασε μπροστά στο σκορ (49-52) και έκτοτε το ματς έγινε αμφίροοπο με συνεχείς εναλλαγές στο προβάδισμα. Ο Κώστας Παπανικολάου με εντυπωσιακή ευστοχία πίσω από τη γραμμή των 6.75μ. είχε κομβικό ρόλο στην δημιουργία της ομάδας του Δημήτρη Ιτούδη που όσο περνούσε η ώρα ανέβαζε στροφές επιθετικά. Με ένα επιμέρους 30-22 στην τρίτη περίοδο η Εθνική έκλεισε προηγούμενη το συγκεκριμένο δεκάλεπτο, ξεκινώντας από θέση ισχύος το επόμενο και κρισιμότερο.

Το παιχνίδι είχε ανάψει για τα καλά, με τις δύο ομάδες να έχουν πολύ καλό ρυθμό αμφότερες στο σκοράρισμα και να δημιουργούν ένα ιδιαίτερα ελκυστικό θέαμα. Στην τέταρτη περίοδο η Σλοβενία μπήκε καλύτερα στο παρκέ ανακτώντας το προβάδιασμά της. Ο αγώνας όπως αναμενόταν ήταν ντέρμπι και θα κρινόταν στις λεπτομέρειες. Οι λεπτομέρειες ήταν γαλανόλευκες, με την Ελλάδα να έχει την ψυχραιμία και το καθαρό μυαλό να πάρει τις κρίσιμες αποφάσεις, οι οποίες της έδωσαν τη νίκη σε αυτό το χορταστικό ματς, απέναντι σε έναν πολύ καλό αντίπαλο.

Tα δεκάλεπτα: 29-22, 49-43, 71-73, 91-98.

Ελλάδα (Ιτούδης): Τόμας Γουόκαπ 17 (2 τρίποντα, 6 ασίστ), Δημήτρης Μωραΐτης, Μιχάλης Λούντζης 13, Γιαννούλης Λαρεντζάκης 6 (1), Λευτέρης Μποχωρίδης 5, Παναγιώτης Καλαΐτζάκης 3, Βασίλης Τολιόπουλος, Κώστας Παπανικολάου 19 (6), Νίκος Ρογκαβόπουλος, Δημήτρης Αγραβάνης, Θανάσης Αντετοκούνμπο 14 (4 ριμπαουντ, 3 τάπες), Ντίνος Μήτογλου 13 (4 ριμπάουντ), Γιώργος Παπαγιάννης 8, Γιώργος Τσαλμπούρης.

Σλοβενία: Σαμάρ Ζίγκα, Κλεμέν Πρέπελιτς 13, Ζάκα Μπλάζιτς 8, Μίχαελ Αλιζάι Κουντς, Τζόρνταν Ντάνιελ Μόργκαν 16, Σάσα Τσιάνι, Ζίγκα Ντίμετς 3, Βλάτκο Τσάντσαρ 13 (2), Γιάκομπ Λόβεντς Τσέμπατσεκ, Λούκα Ντόντσιτς 21 (14 ασίστ, 10 ριμπάουντ), Ζόραν Ντράγκιτς 12 (2), Γκρέγκορ Χρόβατ 3, Αλεκσέι Νίκολιτς 2.

Τα highlights του παιχνιδιού: