Σε εξέλιξη οι ανασκαφές στα αρχαία της Υπαπαντής με σκοπό να ολοκληρωθούν ως το τέλος του χρόνου

Την εξάρτηση από τα ευρήματα που θα έρχονται στην επιφάνεια υπογράμμισε χθες το μεσημέρι η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Ευαγγελία Μηλίτση, μιλώντας στο «Θ» για την εξέλιξη του ανασκαφικού έργου στην Υπαπαντή. Όπως σημείωσε ακόμη, παρότι είναι πολύ νωρίς για να οδηγηθεί κανείς σε ασφαλή συμπεράσματα, εντοπίζονται τα κατάλοιπα που είχαν εντοπιστεί τη δεκαετία του 1960, κατά την ανασκαφή του Γιαλούρη, καθώς μικρό τμήμα τους έχει αρχίσει και βγαίνει στην επιφάνεια των ανασκαφικών τομών.

Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά στο πότε αναμένεται η ολοκλήρωση των ανασκαφικών εργασιών, η κα Μηλίτση ανέφερε: «Το χρονοδιάγραμμά μας δείχνει μέχρι τα τέλη του χρόνου, με βάση την ανασκαφή που έχουμε προγραμματίσει. Ενδεχομένως, όμως, να έχουμε ολοκληρώσει και νωρίτερα. Αυτό θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των ευρημάτων».

Σε ερώτηση για το εάν πρόκειται να επεκταθούν οι ανασκαφές, ανέφερε ότι τη συνολική πορεία του έργου θα καθορίσουν τα αρχαία. Όμως, «η απόφαση έγκρισης της αρχαιολογικής έρευνας στο σημείο προβλέπει τομές και στη νότια πλευρά της οδού Χρυσοστόμου Θέμελη (απέναντι από τη γωνία όπου ανασκάπτεται αυτό το διάστημα).

Σύμφωνα με την τοπογραφική αποτύπωση, υπάρχουν κατάλοιπα και στην απέναντι πλευρά της εν λόγω οδού. Έτσι, προβλέπεται να επεκταθεί η έρευνα και προς εκείνο το κομμάτι. Ωστόσο, πρέπει να προηγηθούν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που έχουμε ζητήσει από το Δήμο Καλαμάτας, για να μπορέσουμε να σκάψουμε και σε εκείνη την πλευρά του δρόμου», δήλωσε η κα Μηλίτση.

Για το εάν υπάρχουν νεότερες ενδείξεις για το τι πρόκειται να έρθει στην επιφάνεια, η ίδια σημείωσε: «Τα στοιχεία τα έχουμε πάρει από την ανασκαφή, ακριβώς όπως είχαν δημοσιευθεί την εποχή του ‘60. Γνωρίζουμε, δηλαδή, ότι ανασκάπτουμε ένα κομμάτι τοίχου ή τείχους, κάτι το οποίο μένει να αποκαλυφθεί το επόμενο διάστημα. Τα συμπεράσματα δεν είναι ασφαλή, μιας και οι τωρινές ενδείξεις μπορεί να ανατρέψουν όλα τα δεδομένα που είχαμε μέχρι σήμερα».