Π. Μαντάς: «Αδιανόητη η καθυστέρηση δημοπράτησης των δικτύων του Φιλιατρινού φράγματος»

«Π. Μαντάς: Αδιανόητη η καθυστέρηση δημοπράτησης των δικτύων του Φιλιατρινού φράγματος»

 «Απαντήσεις ζητά ο βουλευτής μέσω κοινοβουλευτικού ελέγχου»

Για τους λόγους της μεγάλης καθυστέρησης που παρατηρείται στην υλοποίηση των αρδευτικών δικτύων του Φιλιατρινού φράγματος καθώς και για το τρέχον χρονοδιάγραμμα του έργου, πραγματοποίησε παρέμβαση ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς μέσω Ερώτησης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου,  κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για «κρίσιμες συνθήκες λόγω της κλιματικής κρίσης», αλλά και για «επιτακτική ανάγκη για άμεση δημοπράτηση των δικτύων».

Ο κ. Μαντάς στην Ερώτησή του σημειώνει τη τεράστια σημασία του έργου για τη δυτική Μεσσηνία και τη Τριφυλία, χαρακτηρίζοντάς το ως «ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομής» της περιοχής, το οποίο όμως δυστυχώς παραμένει «απολύτως αδρανές» και «αναξιοποίητο». Αιτία για αυτό είναι η μη κατασκευή των αρδευτικών δικτύων μέσω των οποίων το νερό του φράγματος θα μπορέσει να οδηγηθεί στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, με αποτέλεσμα «παρότι το φράγμα εδώ και καιρό έχει γεμίσει, να μην υπάρχει τρόπος το νερό να φθάσει στους ελαιώνες, τα καρπουζοχώραφα, τις διάφορες υπαίθριες καλλιέργειες και τα θερμοκήπια». Όπως σημειώνει μάλιστα ο βουλευτής, «λόγω της υπερχείλισης του φράγματος, ένας νέος άναρχος υδροβιότοπος έχει αρχίσει να αναπτύσσεται», τη στιγμή μάλιστα που το ίδιο το φράγμα αρχίζει να εμφανίζει σημάδια «παρακμής» και «εγκατάλειψης», παρότι κατασκευάστηκε μόλις πριν λίγα χρόνια.

Ο κ. Μαντάς επίσης κάνει λόγο για τις εύλογες ανησυχίες των παραγωγών, των συνεταιρισμών και των αγροτικών συλλόγων της περιοχής και ειδικά των Φιλιατρών, οι οποίοι μιλούν για συνθήκες καύσωνα, ανομβρίας και παρατεταμένης ξηρασίας κατά τα τελευταία έτη. Σύμφωνα με τον βουλευτή, είναι πλέον φανερό ότι η κλιματική κρίση επηρεάζει εμφανώς και αυτή την περιοχή, στοιχείο που κάνει ολοένα και περισσότερο επιτακτική την ανάγκη διασφάλισης της επαρκούς άρδευσης των καλλιεργειών μέσω του φράγματος.

Ο κ. Μαντάς τέλος αναφέρεται στην κατά τα φαινόμενα “παγωμένη” διαδικασία δημοπράτησης των δικτύων, «παρά τις διαβεβαιώσεις περί ολοκλήρωσης των εργασιών κτηματογράφησης, προετοιμασίας του φακέλου του σχετικού έργου, σύνταξης των προδιαγραφών και των τευχών δημοπράτησης και έναρξης της διαγωνιστικής διαδικασίας εντός του Σεπτεμβρίου 2022». Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, ένα έτος μετά η διαδικασία φαίνεται να έχει σταματήσει «για αδιευκρίνιστους λόγους» και ζητά να υπάρξει επίσημη ενημέρωση τόσο γιατί αυτό έχει συμβεί, όσο και για το τρέχον χρονοδιάγραμμα του έργου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Αθήνα, 04/09/2023

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα 
  Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρη Αυγενάκη 

Θέμα: «Επιτακτική ανάγκη δημοπράτησης των δικτύων

του Φιλιατρινού φράγματος»

Αξιότιμοι κύριοι υπουργοί,

Το Φιλιατρινό φράγμα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομής που έχουν κατασκευαστεί στη Μεσσηνία τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για ένα έργο πνοής, ανάπτυξης και νέας δυναμικής για τον πρωτογενή τομέα της δυτικής Μεσσηνίας γενικότερα και της Τριφυλίας ειδικότερα, αφού βάσει των προδιαγραφών του είναι σε θέση να συνεισφέρει στην άρδευση άνω των 30.000 στρεμμάτων καλλιεργήσιμης γης, μέσα από την αποταμίευση 9 εκατομ. κυβικών μέτρων νερού.

Δυστυχώς όμως αυτό το τόσο σημαντικό έργο παραμένει ακόμα απολύτως αδρανές και αναξιοποίητο, αφού παρά το γεγονός ότι έχει κατασκευασθεί εδώ και μερικά χρόνια, δεν έχουν ακόμα δημοπρατηθεί και κατασκευασθεί τα απαραίτητα αρδευτικά δίκτυα για τη διοχέτευση του νερού στις καλλιέργειες. Αποτέλεσμα αυτής της μεγάλης και αδικαιολόγητης καθυστέρησης και ολιγωρίας είναι παρότι το φράγμα εδώ και καιρό έχει γεμίσει, να μην υπάρχει τρόπος το νερό να φθάσει στους ελαιώνες, τα καρπουζοχώραφα, τις διάφορες υπαίθριες καλλιέργειες και τα θερμοκήπια της περιοχής, τα οποία έχουν απόλυτη ανάγκη από επαρκή άρδευση για τη συντήρηση και περαιτέρω ανάπτυξή τους. Παράλληλα λόγω της υπερχείλισης του φράγματος, ένας νέος άναρχος υδροβιότοπος έχει αρχίσει να αναπτύσσεται στην περιοχή, ενώ την ίδια στιγμή το ίδιο το φράγμα αρχίζει να εμφανίζει σημάδια παρακμής και εγκατάλειψης, προκαλώντας επιπλέον ανησυχίες σχετικά με τις δυνατότητές του να αποταμιεύει νερό σε βάθος χρόνου χωρίς προβλήματα.

Από την άλλη πλευρά οι παραγωγοί, οι συνεταιρισμοί και οι αγροτικοί σύλλογοι της περιοχής κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τις νέες κλιματολογικές συνθήκες που διαμορφώνονται λόγω της κλιματικής κρίσης. Καύσωνες, ανομβρίες και ξηρασίες μεγάλης έντασης κάνουν όλο και συχνότερα την εμφάνισή τους, απειλώντας χιλιάδες καλλιέργειες και διαμορφώνοντας ολοένα και πιο επιτακτική την ανάγκη για επαρκή και διασφαλισμένη άρδευσή τους. Ειδικά δε η περιοχή των Φιλιατρών, ένας τόπος με πολύ μεγάλη παραγωγική και εξαγωγική αγροτική δραστηριότητα, είναι άμεσα εξαρτημένη από την αποτελεσματική αξιοποίηση του νερού του φράγματος, με αποτέλεσμα η σημερινή κατάσταση εύλογα να προκαλεί έντονο προβληματισμό, ανασφάλεια και ανησυχία.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις διαβεβαιώσεις περί ολοκλήρωσης των εργασιών κτηματογράφησης, προετοιμασίας του φακέλου του σχετικού έργου, σύνταξης των προδιαγραφών και των τευχών δημοπράτησης και έναρξης της διαγωνιστικής διαδικασίας εντός του Σεπτεμβρίου 2022, ένα έτος μετά η διαδικασία φαίνεται να έχει σταματήσει και να μην προχωρά για αδιευκρίνιστους λόγους.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

  1. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του έργου κατασκευής των αρδευτικών δικτύων του Φιλιατρινού φράγματος; 
  2. Σε ποια φάση βρίσκεται το έργο σήμερα και πού οφείλονται οι μεγάλες καθυστερήσεις στη δημοπράτησή του;

 Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί η κυβέρνηση για την επιτάχυνση των διαδικασιών και τη διασφάλιση της άμεσης ολοκλήρωσης του κρίσιμου αυτού έργου;

 Ο ερωτών βουλευτής
  
 Περικλής Π. ΜαντάςΒουλευτής Μεσσηνίας