Πτώση F-4 Phantom ανοιχτά της Ανδραβίδας: Νεκρός ο συγκυβερνήτης αναζητείται ο κυβερνήτης – Βρέθηκαν συντρίμμια του αεροσκάφους

Συναγερμός σήμανε στην Πολεμική Αεροπορία το πρωί της Δευτέρας όταν ενημερώθηκε για πτώση αεροσκάφους F-4 στον θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Ανδραβίδας.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά περίπου στις 10:30 της Δευτέρας, αεροσκάφος F-4 (διθέσιο) της 338Μ/117ΠΜ που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας. Στο αεροσκάφος επέβαιναν δύο άτομα, κυβερνήτης και συγκυβερνήτης.

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή τη στιγμή επιχείρηση έρευνας και διάσωσης από δυνάμεις Λιμενικού, Αεροπορίας, Αστυνομίας, προκειμένου να βρεθούν οι χειριστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αγνοούμενοι δεν πρόλαβαν να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος. Κοντά στα συντρίμμια του αεροσκάφους, βρέθηκαν τα δύο σωσίβια των πιλότων, κάτι το οποίο προκαλεί μεγαλύτερες ανησυχίες.

Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ιόνιο, μετά την πτώση μαχητικού αεροσκάφους F-4 με δύο χειριστές της 338 Μοίρας «Άρης», ανοιχτά του αεροδρομίου Ανδραβίδας. Ήδη είδαν το φως της δημοσιότητας οι εικόνες από τα πρώτα συντρίμμια που εντοπίστηκαν στον Κυπαριασσιακό Κόλπο, ενώ κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη των δύο ιπταμένων που εκτελούσαν πτήση «χαμηλής ναυτιλίας», δηλαδή σε χαμηλό ύψος.

Οι πρώτες εικόνες από τα συντρίμμια του F-4 – Θρίλερ με την τύχη των χειριστών
Μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης

Η πτώση του αεροσκάφους σήμανε συναγερμό και άμεσα ξεκίνησε μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης από αέρος και θαλάσσης, με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων και τη συνδρομή του Λιμενικού Σώματος. Ειδικότερα, στην περιοχή έχουν σπεύσει δύο ελικόπτερα AB-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος. Επιπλέον σε μέγιστη ετοιμότητα βρίσκεται ένα αεροσκάφος C-130.

Μαρτυρία πιλότου ότι δεν έγινε χρήση του συτήματος εκτίναξης

Όπως ανέφερε ο Νο 2 του σχηματισμού της εκπαιδευτικής πτήσης, στην οποία μετείχε το F-4 και ο οποίος ενημέρωσε και για την πτώση, δεν έγινε χρήση του συστήματος αυτόματης εκτίναξης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Οι πρώτες εικόνες από τα συντρίμμια του F-4 – Θρίλερ με την τύχη των χειριστών

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση το αεροπλάνο συνετρίβη προς την περιοχή του Κυπαρισσιακού, νότια του Κατακόλου. 

Στην περιοχή έχουν σπεύσει δύο ελικόπτερα AB-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος ενώ σε μέγιστη ετοιμότητα βρίσκεται ένα αεροσκάφος C-130.

Για τον εντοπισμό των δύο χειριστών ερευνούν από αέρος δύο ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας (το ένα από Ανδραβίδα και το άλλο από Καλαμάτα). Στις έρευνες λαμβάνει μέρος, επίσης, και ένα F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Από πλευράς του Λιμενικού έγινε γνωστό ότι στις έρευνες επιχειρούν τέσσερα πλωτά, ένα ναυαγοσωστικό και δύο ιδιωτικά σκάφη.

Η επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας:

«Την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30, αεροσκάφος F-4 (διθέσιο) της 338Μ/117ΠΜ που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας».

Στις 10:30 της Δευτέρας, διθέσιο αεροσκάφος τύπου Fantom F-4, της Πολεμικής Αεροπορίας κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου της Ανδραβίδας. Το αεροσκάφος της 338Μ/117ΠΜ εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, άγνωστη παραμένει προς το παρόν η τύχη των επιβαινόντων. Στην εκπαιδευτική πτήση συμμετείχαν δύο αεροσκάφη. Το δεύτερο προσγειώθηκε κανονικά στη βάση του. Έχουν σταλεί δυνάμεις Λιμενικού, Αεροπορίας, Αστυνομίας για να βρεθούν οι χειριστές. 

Το αεροσκάφος έχει καταπέσει σε θαλάσσια περιοχή 8 ναυτικά μίλια δυτικά από το Κατάκολο. Στην περιοχή σπεύδουν 3 εναέρια μέσα, 1 ναυαγοσωστικό του Λιμενικού Σώματος, 4 πλωτά του Λιμενικού Σώματος και 2 ιδιωτικά σκάφη. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι πιλότοι φέρεται να χρησιμοποίησαν τα εκτινασσόμενα καθίσματα όταν αντιλήφθηκαν πως το αεροσκάφος είχε καθοδική πορεία και δεν αντιδρούσε στις εντολές τους. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή η κατάσταση της υγείας τους καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση εντοπισμού τους. Οι καιρικές συνθήκες στο Ιόνιο και στην περιοχή που έχει καταπέσει το αεροσκάφος, ευνοούν τους διασώστες.

Στην προβλήτα του λιμανιού του Κατακόλου μεταφέρθηκαν από σκάφη του Λιμενικού Σώματος τα πρώτα συντρίμμια από το F-4 Phantom που κατέπεσε στη θάλασσα σήμερα το πρωί.

Από το πρωί βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη επιχείρηση έρευνας – διάσωσης για τους δύο Ιπταμένους στη θαλάσσια περιοχή του Κατακόλου. Υπενθυμίζεται ότι το F-4 ανήκε στην 338 Μοίρα της 117 Πτέρυγας Μάχης και εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση. Όπως κάνει γνωστό το ΓΕΑ, στην περιοχή επιχειρούν 1 C-130, 1 Super Puma, 1 S-70 (τα Ε/Π θα εναλλάσσονται κατά τη διάρκεια της νύκτας) και πλωτά μέσα του ΛΣ, τα οποία ερευνούν την θαλάσσια περιοχή προκειμένου να εντοπίσουν τον πιλότο του αεροσκάφους.

Νωρίτερα ξεκίνησε και η χρήση φωτοβολίδων στην περιοχή, για να διευκολυνθούν οι έρευνες.

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Τριήμερο στρατιωτικό πένθος από σήμερα έως τις 2 Φεβρουαρίου 2023 κηρύχθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, μετά τη συντριβή του μαχητικού αεροσκάφους F-4Ε Phantom II

Κατά το τραγικό δυστύχημα έχασε τη ζωή του ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους, Υποσμηναγός Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας. Οι έρευνες συνεχίζονται για τον 31χρονο κυβερνήτη, Σμηναγό Ευστάθιο Τσιτλακίδη.

Τη θλίψη και την οδύνη του εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«H σκέψη μας είναι με την οικογένεια του ιπταμένου Υπομηναγού, στην οποία εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας και τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας», δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

«Με εντολή του Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Νικολάου Παναγιωτόπουλου κηρύσσεται τριήμερο στρατιωτικό πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις, από σήμερα έως τις 2 Φεβρουαρίου 2023, μετά το τραγικό γεγονός που συνέβη το πρωί, με συνέπεια να χάσει τη ζωή του o Υποσμηναγός (Ι) Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας.

Σχετικώς με τη συντριβή του μαχητικού αεροσκάφους F-4Ε Phantom II, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης δήλωσε:

«Ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη, εκφράζουμε τη θλίψη και την οδύνη μας για την απώλεια του συγκυβερνήτη μετά τη συντριβή μαχητικού αεροσκάφους κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής δραστηριότητος στην Ανδραβίδα.
H σκέψη μας είναι με την οικογένεια του ιπταμένου Υπομηναγού, στην οποία εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας και τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας».

touroutsikas-1
Ο Υποσμηναγός Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας, 29 ετών
Νύχτα αγωνίας για τον αγνοούμενο κυβερνήτη του μοιραίου Phantom

Νύχτα αγωνίας για την τύχη του κυβερνήτη του μοιραίου Phantom F4 της Πολεμικής Αεροπορίας, που κατέπεσε και συνετρίβη σε θαλάσσια περιοχή νοτίως της Ανδραβίδας, είναι η αποψινή. Η επιχείρηση έρευνας-διάσωσης για τον 31χρονο σμηναγό Ευστάθιο Τσιτλακίδη θα συνεχιστεί παρά το σκοτάδι, με την ελπίδα να βρεθεί εν ζωή.

Στην περιοχή επιχειρούν ένα C-130, ένα Super Puma, ένα S-70 (θα εναλλάσσονται κατά τη διάρκεια της νύκτας) και πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος.

Οι δύο χειριστές του Phantom F-4 δεν πρόλαβαν να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος, που κατέπεσε στη θάλασσα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, έκαναν «χαμηλή ναυτιλία», όρος που σημαίνει χαμηλή πτήση, με κατώτατο όριο τα 300 πόδια. Το βάθος, δε, στο σημείο της πτώσης της πτώσης του F-4 είναι 1.000 μέτρα.

Νωρίτερα, όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, νεκρός εντοπίστηκε ο 29χρονος υποσμηναγός (Ι) Μάριος-Μιχαήλ Τουρούτσικας.

tsitlakidis-1
Ο Σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης, 31 ετών

Αγωνία για τον κυβερνήτη

Ο αγνοούμενος κυβερνήτης, Ευστάθιος Τσιτλακίδης, είναι ένας άνθρωπος με τουλάχιστον 10 χρόνια εμπειρίας και χιλιάδες ώρες πτήσης. «Ο αδερφός μου είναι αγνοούμενος, είναι δύσκολες οι ώρες» ήταν τα πρώτα λόγια του αδερφού του Ευστάθιου Τσιτλακίδη, στο protothema.gr, ο οποίος με τρεμάμενη φωνή προσέθεσε: «Μίλησα τελευταία φορά με τον αδερφό μου, αργά χτες το βράδυ και σήμερα το πρωί μαθαίνω ότι είναι αγνοούμενος. Δεν έχουμε καμία άλλη ενημέρωση. Ο αδερφός μου είναι έμπειρος, είναι πάνω από δέκα χρόνια σε αυτή τη δουλειά, καταλαβαίνετε ότι είναι δύσκολες οι ώρες».