Παρόν στη σύσκεψη για το Εργασιακό Νομοσχέδιο και με γόνιμη συμμετοχή ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας

Σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το εργασιακό, συμμετείχε ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε από την ηγεσία του υπουργείου με επικεφαλής τον υπουργό Αδ. Γεωργιάδη, τους υφυπουργούς κ. κ. Σπανάκη και Τσακλόγλου, και τους γενικούς γραμματείς κ.κ. Στρατινάκη, Μηλαπίδη και Τριανταφύλου.

Το σύλλογο της Καλαμάτας εκπροσώπησε ο πρόεδρός του Νίκος Μαλαπέτσας και ο γενικός γραμματέας Παναγιώτης Κομπογιαννίτης.

Με την ηγεσία του υπουργείου
Στη σύσκεψη για το εργασιακό παρευρέθησαν, επίσης, άλλα οκτώ πρωτοβάθμια σωματεία εστίασης από όλη την Ελλάδα, που είναι και μέλη του estiasigreece.  Ειδικότερα, εκπρόσωποι από Συλλόγους της Αχαΐας, της Θεσσαλονίκης, της Αρκαδίας, της Μυτιλήνης, της Εύβοιας, της Ιεράπετρας, της Κατερίνης και του Αγρινίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του συλλόγου της Καλαμάτας, η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα. «Η άμεση ανταπόκριση του υπουργείου στα αιτήματά μας, καθώς και η παρουσία όλης της ηγεσίας του στη συνάντηση, δείχνει ότι τα θέματα της εστίασης απασχολούν πραγματικά το υπουργείο», όπως επισημαίνεται.

Έξι προτάσεις
Τα δε θέματα παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν από τον πρόεδρο του Συλλόγου Εστίασης Καλαμάτας, ενώ στη συζήτηση ακούστηκαν απόψεις και παραδείγματα για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος από όλους τους παρευρισκόμενους προέδρους. Η συνάντηση εργασίας διάρκεσε μία ώρα και σαράντα λεπτά και ο υπουργός αλλά και οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι από το υπουργείο έδειξαν να κατανοούν την πολυπλοκότητα του κλάδου. Μάλιστα, για κάποια από τα θέματα ο υπουργός δεσμεύτηκε να δώσει λύση ο ίδιος άμεσα. 

Η συζήτηση έκλεισε με την προτροπή από τον υπουργό να επαναληφθεί ακόμη μία συνάντηση πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου το Νοέμβριο.

Οι έξι προτάσεις που κατέθεσε ο σύλλογος στο πλαίσιο της διαβούλευσης είναι οι εξής:

-Ενσωμάτωση Δώρων Χριστουγέννων Δώρου Πάσχα και επιδομάτων αδείας στο μισθό

-Πλαφόν στο ύψος των εισφορών ώστε να αποτυπωθούν άμεσα οι υψηλόμισθοι εργαζόμενοι

-Κατάργηση των τεκμαρτών και 13% αμοιβής των σερβιτόρων από τις συλλογικές συμβάσεις

-Κατοχύρωση ειδικότητας υπεύθυνου στην εστίαση με διευρυμένο ωράριο

-Ειδικότητα εκπαιδευόμενου στην εστίαση για υπαλλήλους με προϋπηρεσία κάτω του ενός έτους

-Να δίνεται η δυνατότητα σε εργαζομένους που παίρνουν εποχικό επίδομα ή επίδομα ανεργίας να εργαστούν για περιορισμένο αριθμό ημερών (6-10) χωρίς να χάνουν το επίδομα.