Πάσχα: Οι τιμές για αρνί και κατσίκι – Τρέχουν στην αγορά για τα τελευταία δώρα και τo εορταστικό τραπέζι

Για το αρνί και το κατσίκι, η τιμή συγκρατήθηκε στα περσινά επίπεδα αν και υπήρξε έντονη συζήτηση μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και των κτηνοτρόφων και κρεοπωλών για τις τιμές των αμνοεριφίων.

Κορυφώνεται σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή και αύριο, Μεγάλο Σάββατο, η κίνηση στην αγορά για τα τελευταία δώρα και για τις προετοιμασίες του εορταστικού τραπεζιού.

Σύμφωνα με τους εμπόρους αυξημένη είναι η κίνηση, περισσότερο στις τοπικές αγορές καθώς μεγάλο μέρος των πολιτών έχει μετακινηθεί ήδη από τις μεγάλες πόλεις στην επαρχία χωρίς, όμως, να “αδειάζουν” και τα μεγάλα αστικά κέντρα με τον τουρισμό να δείχνει ήδη την δυναμική του για το εφετινό καλοκαίρι.

Υπενθυμίζεται ότι το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων σήμερα Μεγάλη Παρασκευή είναι 13:00 – 21:00 και για το Μεγάλο Σάββατο είναι 09:00 – 20:00 ενώ κανονικά θα λειτουργήσουν Μεγάλη Παρασκευή και Μεγάλο Σάββατο και οι λαϊκές αγορές.

Σημειώνεται ότι την Δευτέρα του Πάσχα τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

Σε ό,τι αφορά στην ομαλή λειτουργία του ανταγωνισμού, οι έλεγχοι από τα μεικτά κλιμάκια των αρμόδιων διευθύνσεων είναι εντατικοί και καθημερινοί σε όλο το εύρος της αγοράς.

Όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης, οι έμποροι περιμένουν η εορταστική αγορά να απορροφήσει μεγάλο μέρος του δώρου του Πάσχα, υπολογίζοντας να ξεπεράσει τον περυσινό πασχαλινό τζίρο των 1,5 δισ. ευρώ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι καταναλωτές έχουν σαφώς αλλάξει συνήθειες, όπως αποτυπώνουν οι μελέτες, και αγοράζουν λιγότερα προϊόντα, ενώ ωθούνται στην επιλογή φθηνότερων λύσεων. Στρέφονται στο “καταφύγιο” των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, το μερίδιο των οποίων σημείωσε νέο ρεκόρ στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, με 17,7%, όσο ήταν δηλαδή και στην εποχή της βαθιάς οικονομικής κρίσης το 2012.

Όμως, η προσθήκη των καλαθιών του “νονού” και το “πασχαλινό” έρχονται, σε συνδυασμό με την καταβολή έκτακτων ενισχύσεων στους συνταξιούχους και την αύξηση του κατώτατου μισθού, να συμβάλουν στη βελτίωση της αγοραστικής ικανότητας των νοικοκυριών, αλλά και της ψυχολογίας τους, που τόσο έχει ανάγκη η αγορά.

Από την πλευρά της και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στις καθημερινές επισκέψεις της στην αγορά, τις τελευταίες μέρες, έχει υπογραμμίσει πως με εργαλεία που φτιάχτηκαν και αναπτύχθηκαν από το υπουργείο, όπως τα καλάθια του νοικοκυριού και των νονών και η ηλεκτρονική πλατφόρμα e-katanalotis.gov.gr ενισχύεται η λειτουργία του ανταγωνισμού με όφελος για τους καταναλωτές.

Σε ό,τι αφορά στο κόστος για το πασχαλινό τραπέζι, 24η εβδομάδα του “Καλαθιού” εμφανίζονται νέες μειώσεις τιμών -1% μεσοσταθμικά ενώ καλή ανταπόκριση φαίνεται ότι είχε στον κόσμο και το καλάθι των νονών, “με μειώσεις τιμών και καμία απολύτως αύξηση από εβδομάδα σε εβδομάδα”, όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης.

Σε ό,τι αφορά στην τιμή για το αρνί και το κατσίκι, η τιμή συγκρατήθηκε στα περσινά επίπεδα αν και υπήρξε έντονη συζήτηση μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και των κτηνοτρόφων και κρεοπωλών για τις τιμές των αμνοεριφίων.

Παραγωγοί και κρεοπώλες κατέφυγαν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού καταγγέλλοντας μεθόδους χειραγώγησης της αγοράς, ενώ το υπουργείο διαπιστώνει πως, με την επιλογή του να εντάξει στο καλάθι του Πάσχα, τα αμνοερίφια, τελικά, συγκρατήθηκαν οι τιμές στα περσινά επίπεδα.