Ολοκληρώθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο η Αγιοκατάταξη του Οσίου Βησσαρίωνος παρουσία και του Δημάρχου Καλαμάτας (vid)

Στην Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου παρέστη χθες, Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022 ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, κατά την τελετή επίσημης υπογραφής Αγιοκατατάξεως του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτη από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

Στην τελετή, στον κατάμεστο Πατριαρχικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, παρέστησαν εκπρόσωποι της Πολιτείας και της Αυτοδιοίκησης, καθώς επίσης, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, επικεφαλής ομάδας προσκυνητών από την Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή.

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας, λαμβάνοντας το λόγο εξέφρασε στον Οικουμενικό Πατριάρχη, τη χαρά όλων των Μεσσηνίων για την Αγιοκατάταξη του Πατέρα μας, απευθύνοντάς του, παράλληλα, πρόσκληση να τιμήσει και πάλι με την παρουσία του την Καλαμάτα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, κατά την προηγούμενη επίσκεψή του στην Καλαμάτα, το 2010, ανακηρύχθηκε σε Επίτιμο Δημότη της πόλης.  

Στις 22 Ιανουαρίου κάθε χρόνο θα εορτάζεται η μνήμη του Αγίου Βησσαρίωνος

Ημέρα εορτασμού της μνήμης του Αγίου ορίστηκε η 22α Ιανουαρίου εκάστου έτους.
Ο Παναγιώτατος ομίλησε εκτενώς περί της Αγιότητος, αναφερόμενος στις τελευταίες Αγιοκατατάξεις υπό του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τονίζοντας ότι Εκκλησία χωρίς Αγίους δεν νοείται.

Το Φανάρι είχε προχωρήσει στην Αγιοκατάταξη του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου στις 14 Ιουνίου καθώς είχε κατατάξει στο Αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας τον μακαριστό Ιερομόναχο Βησσαρίωνα (Κορκολιάκον), από την Ι. Μονή Αγάθωνος της Μητρόπολης Φθιώτιδος, ύστερα από συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η κατάταξη του Αγίου έγινε με βάση σχετική έκθεση της Κανονικής Επιτροπής.

Ο νέος Άγιος της Εκκλησίας, Βησσαρίων (Κορκολιάκος) ο Αγαθωνίτης, γεννήθηκε στο Πεταλίδι Μεσσηνίας το έτος 1908, όπου έμαθε τα πρώτα του γράμματα. Το κοσμικό του όνομα ήταν Ανδρέας. Στα 18 του χρόνια πήγε στην Καλαμάτα, όπου συνδέθηκε με πνευματικούς ανθρώπους και αποφάσισε να εισέλθει στον ιερό κλήρο. Έγινε μοναχός και πήρε το όνομα Βησσαρίων. Έπειτα χειροτονήθηκε Διάκονος, Ιερέας και έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου. Εν έτει 1935, κι έπειτα από πρόσκληση του Μητροπολίτη Καρδίτσας Ιεζεκιήλ, ο π. Βησσαρίων πήγε στην Καρδίτσα, για να αφοσιωθεί στο έργο της διακονίας.