Ολοκλήρωση της αδελφοποίησης Καλαμάτας-Lowell με την έλευση αντιπροσωπείας από την Βοστώνη

Αύριο, Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022 ολοκληρώνεται η αδελφοποίηση της Καλαμάτας με την πόλη του Λόουελ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί, παρουσία αντιπροσωπείας του Λόουελ, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας και ώρα 6 το απόγευμα.

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε:

«Από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μας θέσαμε ως στόχο και προτεραιότητα την ανάπτυξη των συνεργασιών, την εξωστρέφεια, την ενίσχυση της εικόνας του Δήμου μας.

Στην αρχή με τις αδελφοποιημένες πόλεις και στη συνέχεια με πόλεις που έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με το Δήμο μας και, προφανώς, αυτή η συνεργασία θα αποβεί επ’ ωφελεία και των δύο Δήμων, εμπορικά, επιχειρηματικά, ακαδημαϊκά. Δυστυχώς, η υγειονομική κρίση μας έκανε να αλλάξουμε χρονικά τον σχεδιασμό μας αλλά όχι την ουσία. Έτσι λοιπόν έχουμε επισκεφθεί την Κίνα και τη Ρωσία πριν την υγειονομική κρίση, συνεχίσαμε με την Κύπρο, τις Βρυξέλλες αλλά και άλλες, ελληνικές πόλεις, όπου εκεί παρουσιάσαμε τους στόχους αλλά και τα πλεονεκτήματα της περιοχής μας.  

Πριν από τέσσερις μήνες επισκεφθήκαμε τη Βοστώνη όπου συμμετείχαμε στην τελετή αδελφοποίησης με την πόλη του Λόουελ. Από σήμερα αντιπροσωπεία της Βοστώνης, με επικεφαλής τον Δήμαρχο του Λόουελ θα έρθει στην πόλη μας όπου θα ολοκληρωθεί η τελετή της αδελφοποίησης.

Μέσα από την αδελφοποίηση αυτή προσδοκούμε ότι θα ενισχυθούν οι σχέσεις ακαδημαϊκά, επιχειρηματικά, εμπορικά, τουριστικά, σε επίπεδο επιστημών, έρευνας, τεχνολογίας. Ήδη για τα επιχειρηματικά πρέπει να πω ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον».

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΛΟΟΥΕΛ

Σήμερα το μεσημέρι η αποστολή του Λόουελ έφθασε στην Ελλάδα, όπου την υποδέχθηκε αντιπροσωπεία του Δήμου Καλαμάτας με επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο Αναστάσιο Σκοπετέα.

308056121 478774100811862 3755317413875085700 n
Η Καλαμάτα πρώτο θέμα στην εφημερίδα “The Sun” του Λόουελ των ΗΠΑ

Η Καλαμάτα στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας The Sun του Λόουελ της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ.

Με κεντρικό τίτλο «Leaders headed to sister city Kalamata», δηλαδή «οι ηγέτες (του Λόουελ) κατευθύνθηκαν προς την αδελφή πόλη Καλαμάτα», και υπότιτλο  «Will further explore cultural, economic parthership» («θα διερευνήσουν περαιτέρω την πολιτιστική, οικονομική σύμπραξη»),

η εφημερίδα της αμερικανικής πόλης παραθέτει εκτενές ρεπορτάζ, ενόψει της διαδικασίας αδελφοποίησης του Λόουελ με την Καλαμάτα που ολοκληρώνεται αύριο Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022, στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα. 

Ειδικότερα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι πολιτικοί και εκπαιδευτικοί παράγοντες του Λόυοελ θα ταξιδέψουν στην Καλαμάτα, το βράδυ της Τετάρτης, για το δεύτερο σκέλος της αποστολής τους στην αδελφή πόλη.

«Το Λόουελ, το οποίο μπορεί να υπερηφανεύεται για τη μακρά ιστορία και την κοινότητα των Ελληνοαμερικανών, έγινε αδελφή πόλη με την Καλαμάτα, όταν ο  δήμαρχός της πόλης, Αθανάσιος Βασιλόπουλος, επισκέφθηκε το Λόουελ τον περασμένο Απρίλιο», σημειώνεται μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα αδελφοποίησης Καλαμάτα- Lowell
lowell 02 02 01
lowell 02 02 02
Οι μέχρι τώρα αδελφοποιήσεις της Καλαμάτας

Ο θεσμός των αδελφοποιήσεων των Ο.Τ.Α., αποτελεί πρόσφορη υποδομή για την ανάπτυξη και περαιτέρω σύσφιξη σχέσεων μεταξύ πόλεων και πολιτών, ενθαρρύνοντας την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών σε μια σειρά θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ενώ παράλληλα παρέχουν την ευκαιρία για γνωριμία του τρόπου ζωής των κατοίκων άλλων χωρών και την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων. Στηρίζονται στην εθελοντική συμμετοχή των πολιτών, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και ενώσεις. Αποτελούν μέσο προώθησης μόνιμων στόχων πολιτικής και ανταλλαγών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Καλαμάτας έχει αδελφοποιηθεί με έξι (6) Δήμους άλλων χωρών και με έναν ελληνικό, οι οποίοι παρουσιάζονται στον ακόλουθο   πίνακα:Αδελφοποιήσεις Δήμου Καλαμάτας

Α/ΑΑδελφοποιημένη
πόλη
ΧώραΈτος
Αδελφοποίησης
Απόφαση
Δημοτικού
Συμβουλίου
1ΑγλαντζιάΚύπρος1993138/93, 390/93, 415/93
2BizerteΤυνησία1997453/95, 330/97
3West TorrensΑυστραλία1999136/99, 708/99
4Ramnicu BalceaΡουμανία2002232/95, 159/02
5AmiounΛίβανος2002420/01, 263/02
6Xi’anΛαϊκή
Δημοκρατία
Της Κίνας
2008131/08, 375/09
7ΜεσολόγγιΕλλάδα2009100/09

Επίσης, με την 832/1999 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος Καλαμάτας εφαρμόζοντας τον θεσμό της «υιοθεσίας» που προωθούσε την ίδια χρονιά του Υπουργείο Αιγαίου και είχε γίνει αποδεκτός από την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.), είχε «υιοθετήσει» το ακριτικό νησί της Νισύρου

Μεταξύ των δράσεων που προωθεί ο Δήμος Καλαμάτας, στα πλαίσια των παραπάνω αδελφοποιήσεων, περιλαμβάνονται κυρίως:

  • η σύνδεση και η συνεργασία των πόλεων σε τομείς που θα προάγουν την περαιτέρω κοινωνική ανάπτυξη και φιλία τους,
  • ανταλλαγές προσωπικού και πληροφοριών για την προώθηση των συναλλαγών και των συνεργασιών στον οικονομικό, πολιτιστικό, επιστημονικό, τεχνολογικό, αθλητικό τομέα και στην υγεία,
  • ανταλλαγή πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων,
  • συναντήσεις επιχειρηματικού χαρακτήρα και συμμετοχή σε εκθέσεις επιχειρηματιών.