Οι τελικές τιμές για τα τιμολόγια ρεύματος τον Ιανουάριο

“Κλείδωσε” η τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος για τον μήνα Δεκέμβριο στα 102,2 ευρώ ανά μεγαβατώρα –ελαφρά χαμηλότερα σε σχέση με τα 105,4 ευρώ του Νοεμβρίου– με αποτέλεσμα να οριστικοποιηθούν και οι χρεώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος για τον πρώτο μήνα της νέας χρονιάς. Πλέον, η σκυτάλη πέρασε στις εταιρείες που ήδη έχουν μπει στη διαδικασία ανάρτησης των τελικών τιμών λιανικής του Ιανουαρίου στις ιστοσελίδες τους.

Επίσης, μέσα στις επόμενες ώρες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα συντάξει και θα δημοσιεύσει τον συγκεντρωτικό πίνακα τιμών μέσω του οποίου οι καταναλωτές θα μπορούν να βρουν τον φθηνότερο πάροχο στα πράσινα τιμολόγια.

Με βάση τις τελικές τιμές, στα “κίτρινα” τιμολόγια οι καταναλωτές θα μπορούν να βρουν και χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τα πράσινα –ειδικά αν έχουν μικρές καταναλώσεις κάτω των 500 κιλοβατωρών ανά μήνα- ενώ τα μπλε – σταθερά τιμολόγια -παρά τις σημαντικές μειώσεις και τον εντεινόμενο ανταγωνισμό- προς το παρόν φαίνεται να είναι ακριβότερα σε σχέση με τα κυμαινόμενα. Να σημειωθεί ότι ο κύκλος των ανακοινώσεων από την πλευρά των εταιρειών δεν έχει κλείσει καθώς ειδικά σε ότι αφορά στα κίτρινα και στα μπλε τιμολόγια, περιμένουμε και νέες κινήσεις στις αρχές του 2024.

Πάντως, το σίγουρο είναι ότι για τους καταναλωτές η χρονιά ξεκινά καλά καθώς υπάρχει δυνατότητα επιλογής κυμαινόμενου τιμολογίου στα 12,6 λεπτά με τιμή που είναι χαμηλότερη ακόμη και από τα επίπεδα του Δεκεμβρίου, δηλαδή του τελευταίου μήνα κατά τον οποίο εφαρμόστηκαν οι κρατικές επιδοτήσεις.

Η ΔΕΗ έχει ανοίξει από σήμερα τον κύκλο των ανακοινώσεων των τελικών τιμών. Η χρηματιστηριακή τιμή του ρεύματος έχει “κλειδώσει” για τον Δεκέμβριο από χθες κάτι που επέτρεψε να υπολογιστεί και η επιβάρυνση της λιανικής από τον λεγόμενο “μηχανισμό διακύμανσης”. Ακριβώς επειδή η χρηματιστηριακή τιμή συγκρατήθηκε κοντά στα 100 ευρώ, και η πρόσθετη επιβάρυνση λόγω της χρηματιστηριακής τιμής είναι αρκετά περιορισμένη.

Έτσι, για το πρώην κρατικό μονοπώλιο που άνοιξε από σήμερα τον κύκλο των ανακοινώσεων των τελικών τιμών, η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:

1. Στο πράσινο τιμολόγιο, η τελική τιμή διαμορφώνεται στα 13,652 λεπτά ανά κιλοβατώρα για όσους συγκρατούν την κατανάλωση σε λιγότερες από 500 κιλοβατώρες ανά μήνα. Αν η κατανάλωση ξεπερνά αυτό το όριο, η χρέωση ανεβαίνει στα 14,592 ευρώ. Για την κατανάλωση του νυχτερινού τιμολογίου, η χρέωση πέφτει στα 11,155 λεπτά

2. Στο κίτρινο τιμολόγιο, έχουμε τελική τιμή 12,653 ευρώ για καταναλώσεις έως και 500 κιλοβατώρες ανά μήνα και 17,1 λεπτά για καταναλώσεις που ξεπερνούν τις 500 κιλοβατώρες. Το νυχτερινό πέφτει στα χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με οποιοδήποτε τιμολόγιο, δηλαδή στα 10,57 λεπτά. Έτσι, η διαφορά του κίτρινου σε σχέση με το πράσινο είναι ότι έχει χαμηλότερη χρέωση στις καταναλώσεις μέχρι 500 κιλοβατώρες, φθηνότερη χρέωση για το νυχτερινό τιμολόγιο και σημαντικά υψηλότερη τιμή για τις καταναλώσεις άνω των 500 kWh ανά μήνα.

3. Το μπλε που είναι το σταθερό τιμολόγιο, βγαίνει πλέον στα 17,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα για την ημερήσια χρέωση και στα 16,6 λεπτά στο νυχτερινό.

Ποια είναι η εικόνα στους υπόλοιπους παρόχους; Οι τιμές θα ξεκινήσουν να αναρτώνται στις ιστοσελίδες τους μέσα στις επόμενες ώρες. Ωστόσο, ειδικά για το πράσινο και τι μπλε τιμολόγιο η “εικόνα” έχει περίπου κλειδώσει για τον Ιανουάριο. Αυτό που μένει να φανεί είναι αν κάποιος “παίκτης” της αγοράς επιλέξει να κινηθεί επιθετικά μέσω του κίτρινου τιμολογίου. Προς το παρόν, η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής;

1. Στα πράσινα τιμολόγια, οι χρεώσεις “παίζουν” από τα 13,6 έως και 18,1 λεπτά για καταναλώσεις έως και 500 κιλοβατώρες Για μεγαλύτερες καταναλώσεις παίζουν από 14,6 έως και 18,1 λεπτά ενώ το νυχτερινό χρεώνεται με 11,2 έως και 18,1 λεπτά. Όσο για το πάγιο, παίζει από 4-5 ευρώ τον μήνα. Προσοχή, διότι η τελική τιμή των παρόχων στο πράσινο τιμολόγιο μπορεί να συνδέεται με εμπρόθεσμη πληρωμή του λογαριασμού.

2. Στα μπλε τιμολόγια αυτή τη στιγμή έχουμε ένα εύρος από 14,9 έως και 17,9 λεπτά για τις ημερήσιες χρεώσεις και από 13,9 έως και 17,9 λεπτά για τις νυχτερινές. Δεν έχουν όλοι οι πάροχοι διαφοροποίηση ημερήσιου και νυχτερινού τιμολογίου.

3. Στα κίτρινα τιμολόγια προς το παρόν οι τιμές ξεκινούν από τα 12,6 λεπτά για τις μικρές καταναλώσεις και από τα 10,5 λεπτά για το νυχτερινό. Όμως, θα πρέπει να περιμένουμε λίγες ημέρες καθώς εκκρεμεί η δημοσίευση των κίτρινων τιμολογίων από πολλούς παρόχους.