Οι νέες επενδύσεις «απογείωσαν» το Costa Navarino – Πώς κινείται το ολοκαίνουργιο Mandarin Oriental

Πάνω οι κρατήσεις φέτος, με τις προσθήκες του Mandarin Oriental και του Navarino Agora – Αυξανόμενη ζήτηση και στις κατοικίες – Περαιτέρω ανάπτυξη το 2023, ολοκληρώθηκαν επενδύσεις 850 εκατ.

Περαιτέρω ανάπτυξη σηματοδοτεί για την Costa Navarino η σεζόν του 2023, με ολοκληρωμένες πλέον επενδύσεις στο συγκρότημα, συνολικού ύψους 850 εκατ. ευρώ, μετά και τη λειτουργία από τα μέσα Αυγούστου του υπερπολυτελούς Mandarin Oriental, Costa Navarino, αλλά και της ανοικτής στο ευρύ κοινό Navarino Agora στην περιοχή Navarino Bay.

Οι κρατήσεις στο συγκρότημα της Μεσσηνίας που αναπτύσσει και διαχειρίζεται η ΤΕΜΕΣ, κινούνται φέτος με αυξητικούς ρυθμούς, με υψηλά τα νούμερα και για το ολοκαίνουριο Mandarin Oriental (σ.σ. έχει ανοίξει από τις 15 Αυγούστου) σε μια σεζόν, όπου η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας έχει κινηθεί πτωτικά.

Μάλιστα, παρά τα μειωμένα νούμερα από τη γερμανική και τη βρετανική αγορά στην περιοχή, το κενό έχει αναπληρωθεί από άλλες αγορές, όπως π.χ. αυτή των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

Την ίδια στιγμή, η θερινή σεζόν έχει ενισχύσει και τις πωλήσεις των κατοικιών που αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή του συγκροτήματος, δεδομένου ότι μέσα στο καλοκαίρι επισπεύστηκε, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης, το λανσάρισμα της νέας γειτονιάς Valley Greens, με βίλες με το «κλειδί στο χέρι».

Σημειωτέον ότι συνολικά οι άμεσες επενδύσεις έως σήμερα στο συγκρότημα αγγίζουν τα 850 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί με τις επενδύσεις τρίτων στο real estate ξεπερνούν τα 1,25 δισ. ευρώ. Οι συνολικές επενδύσεις (άμεσες και έμμεσες) αναμένεται να φτάσουν μελλοντικά τα 2,5 δισ. ευρώ με την ολοκλήρωση όλων των περιοχών, δεδομένου ότι το Costa Navarino αναπτύσσεται σε ξεχωριστές περιοχές, που είναι συμπληρωματικές μεταξύ τους.

Πάνω από 8% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης έχει δοθεί σε υποδομές για το περιβάλλον, από τον σχεδιασμό μέχρι και τη λειτουργία, με τις εγκαταστάσεις να καλύπτουν έκταση μικρότερη σχεδόν από το μισό της επιτρεπόμενης από τον νόμο, με περίπου το 90% της συνολικής έκτασης να καλύπτεται από φυσικό ή οργανωμένο πράσινο.

H ανάπτυξη το 2023

Το 2023 σηματοδοτεί την περαιτέρω ανάπτυξη του προορισμού, με τις προσθήκες του Mandarin Oriental, της γνωστής ασιατικής αλυσίδας που κάνει από τη Μεσσηνία το ντεμπούτο της στην ελληνική αγορά, και της Navarino Agora, στην περιοχή Navarino Bay. Η περιοχή Navarino Bay εκτείνεται σε ένα φυσικό τοπίο 1.400 στρεμμάτων, με θέα στον ιστορικό κόλπο του Ναβαρίνου.

Το παραθαλάσσιο υπερπολυτελές resort Mandarin Oriental περιλαμβάνει 99 δωμάτια, μεταξύ των οποίων 48 υπόσκαφες βίλες με ιδιωτική πισίνα. Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός από τα γραφεία Tombazis & Associates Architects και K-Studio, ακολουθεί τις αρχές βιώσιμης ανάπτυξης της Costa Navarino και συνδυάζει φυτεμένες στέγες -πλήρως εναρμονισμένες με τη φυσική τοπογραφία της περιοχής- με τη χρήση τοπικών υλικών.

To νέο resort διαθέτει πέντε εστιατόρια και μπαρ, όπως και σπα, ενώ για φέτος το ξενοδοχείο, που θα παραμείνει ανοικτό έως τα τέλη Οκτωβρίου, έχει σημαντικό αριθμό κρατήσεων από αγορές όπου ήδη έχει καθιερωθεί η Costa Navarino -Βρετανούς, Γερμανούς, Ελβετούς- αλλά και επισκέπτες από ΗΠΑ και Ελλάδα με αυξανόμενα μερίδια.

Ως προς τη Navarino Agora, είναι ένας διαδραστικός χώρος, ανοικτός σε όλους όσοι ζουν ή επισκέπτονται τη Μεσσηνία, ένας «μικρόκοσμος εμπειριών», όπως αναφέρουν οι επιτελείς της Costa Navarino, που άνοιξε τον Ιούλιο, συνδυάζοντας περισσότερα από 20 καταστήματα, εστιατόρια, street food, θερινό σινεμά κι εμπειρίες VR με ένα ευρύ πρόγραμμα πολιτιστικών δράσεων με μουσικές και χορευτικές παραστάσεις, εκθέσεις τέχνης και βιβλίου, bazaar αντικών και πολλές ακόμη εκδηλώσεις.

Από 1 έως 30 Σεπτεμβρίου η Navarino Agora φιλοξενεί την έκθεση “Young Artists” σε συνεργασία με το Γραφείο Διασύνδεσης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών με φοιτητών και αποφοίτων της Σχολής. Στο Navarino Bay λειτουργούσαν ήδη, το W Costa Navarino (άνοιξε το 2022), το 5άστερο resort που απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες και εφήβους που έχουν κλείσει το 12ο έτος της ηλικίας τους.

Το ξενοδοχείο βρίσκεται σε μια παραθαλάσσια έκταση κατά μήκος μιας αμμώδους παραλίας 450 μέτρων, με θέα στον ιστορικό Κόλπο του Ναβαρίνου, ενώ φέτος, οι επιλογές διαμονής περιλαμβάνουν και τις νέες βίλες στην παραλία 2 και 3 υπνοδωματίων, καθώς και τις σουίτες 2 υπνοδωματίων που βρίσκονται στη Navarino Agora.

Επίσης, το νέο Watersports Center, ξεκίνησε τη λειτουργία του μέσα στο 2023, με πληθώρα θαλάσσιων αθλημάτων, ενώ στο Navarino Bay βρίσκεται επίσης το γήπεδο 18 οπών Bay Course, που σχεδιάστηκε από το διάσημο αρχιτέκτονα γηπέδων γκολφ, Robert Trent Jones Jr., καθώς και το υπόσκαφο Bay Clubhouse. Οι υπόλοιπες περιοχές της Costa Navarino περιλαμβάνουν σε κοντινή απόσταση από το Navarino Bay το Navarino Hills, με δύο γήπεδα 18 οπών σε συνολική έκταση 1.250 στρεμμάτων.

Τα γήπεδα International Olympic Academy Golf Course και The Hills Course λειτούργησαν το 2022 και είναι σχεδιασμένα από τον δύο φορές πρωταθλητή Masters και θρύλο του Ryder Cup, José Mariá Olazábal, σε μία τοποθεσία με πανοραμική θέα στον ιστορικό κόλπο του Ναβαρίνου και το Ιόνιο Πέλαγος.

Στην πρώτη περιοχή ανάπτυξης, το Navarino Dunes, βρίσκονται τα ξενοδοχεία The Romanos, a Luxury Collection Resort και The Westin Resort, Costa Navarino. Επίσης, το γήπεδο 18 οπών The Dunes Course, το Mouratoglou Tennis Center με 12 γήπεδα τένις, 2 νέα γήπεδα pickleball και 3 νέα γήπεδα padel, το νέο NBA Basketball School Costa Navarino, καθώς και πληθώρα επιλογών σε αθλητικές, υπαίθριες και θαλάσσιες δραστηριότητες.

Η επόμενη φάση επενδύσεων αφορά στην περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής Navarino Hills με επιπλέον τουριστικές υποδομές που ενισχύουν τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Επίσης, η μελλοντική ανάπτυξη περιλαμβάνει την περιοχή Navarino Blue, στην περιοχή του Ριζόμυλου, η οποία βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το Διεθνές Αεροδρόμιο Καλαμάτας.

Στόχος είναι να αναπτυχθούν εκεί θεματικά ξενοδοχειακά συγκροτήματα που θα προσφέρουν πληθώρα αθλητικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων υψηλής ποιότητας.

Οι κατοικίες

Αυξανόμενη είναι η ζήτηση και τις κατοικίες του συγκροτήματος, με την ανάπτυξη των Costa Navarino Residences να συνεχίζεται, προσελκύοντας κοινό από την Ελλάδα και το εξωτερικό: Το αγοραστικό κοινό είναι μοιρασμένο 50%- 50%, με τις κατοικίες στις συγκεκριμένες περιοχές της Μεσσηνίας να έχουν εδραιωθεί, σύμφωνα με τους επιτελείς του συγκροτήματος, ως ολοκληρωμένες, οικιστικές προτάσεις και στην ευρωπαϊκή αγορά.

Στην Costa Navarino υπάρχουν 4 διαφορετικές περιοχές: Sea Dunes, Olive Grove, Rolling Greens, Valley Greens και στις οποίες είναι διαθέσιμοι 3 τύποι κατοικιών: “Off-plan” (από τα σχέδια), “turn key” (με το κλειδί στο χέρι) και branded διαμερίσματα. Tο εύρος τιμών (σύμφωνα με τη διαθεσιμότητα) κυμαίνεται από 3,75 εκατ. ευρώ για τις «custom» κατοικίες, από 1,4 εκατ. ευρώ για τις «turn key» κατοικίες και από 770 χιλ. για τα branded διαμερίσματα.

Οι βίλες στη γειτονιά Rolling Greens πωλήθηκαν μέσα σε έναν χρόνο από το λανσάρισμά τους, με τη ζήτηση να ξεπερνά την προσφορά, ενώ μέσα στο 2023 παραδίδονται οι πρώτες κατοικίες. Σε συνέχεια της αυξανόμενης ζήτησης, επισπεύσθηκε το λανσάρισμα της νέας γειτονιάς Valley Greens με turn-key villas, μέσα στο καλοκαίρι, με πολύ θετική ανταπόκριση.

Οι ιδιοκτήτες των κατοικιών επωφελούνται από μια σειρά ολοκληρωμένων υπηρεσιών διαχείρισης (property και facility management), και ενοικίασης, καθώς και προνομιακή πρόσβαση στις εγκαταστάσεις της Costa Navarino.