Μουντιάλ 2022, Γαλλία – Πολωνία 3-1: Super Star Εμπαπέ και ιστορικός Ζιρού έστειλαν τους τρικολόρ στους «8»

Με τον Ζιρού να ανοίγει το σκορ με το ιστορικό 52ο γκολ του με τη μπλε φανέλα και τον Εμπαπέ να δίνει ρεσιτάλ στο δεύτερο με δύο ονειρεμένα γκολ, η Γαλλία επιβλήθηκε 3-1 της Πολωνίας και πήρε πανάξια εισιτήριο για τα προημιτελικά του Μουντιάλ.

Allez les Bleus! Allez… Eμπαπέ! Με τον σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν να σπέρνει τον φόβο και τον τρόμο, η Γαλλία «καθάρισε» με συνοπτικές διαδικασίες την Πολωνία (3-1), κλείνοντας μια θέση στους «8» του Μουντιάλ του Κατάρ.

Με τον Κιλιάν Εμπαπέ μπροστάρη (2 γκολ) και τον Ολιβιέ Ζιρού να γράφει ιστορία (πρώτος σκόρερ στην ιστορία των Τρικολόρ), η αρμάδα του Ντιντιέ Ντεσάμπ έστειλε το κατάλληλο μήνυμα την κατάλληλη στιγμή: Οι Γάλλοι είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν μέχρι τέλους το στέμμα τους στα γήπεδα του Κατάρ.

Απίθανη παράσταση από τον 23χρονο παίκτη, που πήρε τη σκυτάλη από τον συμπαίκτη του στην Παρί Σεν Ζερμέν. Πάρτι από τον Λιονέλ Μέσι κόντρα στην Αυστραλία, πάρτι και από τον Κιλιάν Εμπαπέ στην τιτανομαχία με την παρέα του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Οι Πολωνοί απλά παραδόθηκαν στις ορέξεις των Παγκόσμιων πρωταθλητών, με αποτέλεσμα να πάρουν το αεροπλάνο της επιστροφής.

Το ματς

Η Γαλλία μπήκε στον αγωνιστικό χώρο με τον αέρα του φαβορί και της καλύτερης ομάδας και από τα πρώτα λεπτά είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων, με το πρώτο 20λεπτο να βρίσκει τους παίκτες του Ντεσάμπ να πατούν συχνά στην περιοχή της Πολωνίας και να έχουν τελικές προσπάθειες (όπως η κ κεφαλιά Βαράν στο 4′ που έφυγε άουτ και το σουτ εκτός περιοχής του Τσουαμενί που υποχρέωσε τον Σέσνι στην πρώτη του επέμβαση) αλλά να τους λείπει η μεγάλη φάση.

Στο διάστημα αυτό η ομάδα του Μίχνιεβιτς δέχτηκε πίεση όμως απορρόφησε τους όποιους κραδασμούς χωρίς να πληγωθεί και στο 21′ έριξε και εκείνη προειδοποιητική βολή με δυνατό σουτ του Λεβαντόβσκι, για να ακολουθήσει από το 25ο λεπτό και έπειτα ένα χορταστικό ματς, με καταιγιστικό ρυθμό και σπουδαίες φάσεις μπροστά και στις δύο εστίες.

Η Γαλλία είχε τεράστια ευκαιρία στο 29′ για να ανοίξει το σκορ με τον Ζιρού (προβολή άουτ μπροστά σε κενή εστία) και έξι λεπτά αργότερα είδε τον Σέσνι να σταματάει τον Εμπαπέ μετά από εντυπωσιακή σόλο ενέργεια του φορ της Παρί, για να ακολουθήσει στο 38′ η τριπλή ευκαιρία των Πολωνών.

Ο Ζιελίνσκι είχε την ευκαιρία να τους βάλει μπροστά στο σκορ όμως νικήθηκε αρχικά σε τετ α τετ με τον Λορίς και εν συνεχεία από τον Ερναντέζ, με τον Καμίνσκι να παίρνει το ριμπάουντ αλλά να βλέπει το σουτ του να απομακρύνεται μέσα από τη μικρή περιοχή από τον Βαράν.

Το 0-1 δεν έγινε σε αυτή τη φάση και στο 44ο λεπτό ήρθε η “τιμωρία”, με την παγκόσμια πρωταθλήτρια να αποδεικνύει τη μεγάλη κλάση και εμπειρία με την οποία ξεχειλίζει το ρόστερ της.

Ο Εμπαπέ βρήκε τον Ζιρού μέσα στη μεγάλη περιοχή με μπαλιά τρύπα και ο δεινός εκτελεστής έκανε το τέλειο πλασέ, για να στείλει τη μπάλα στην αριστερή γωνία του Σέσνι και να γράψει το 1-0, ξεπερνώντας τον Τιερί Ανρί και ανεβαίνοντας μόνος στην κορυφή των σκόρερ της εθνικής Γαλλίας με 52 γκολ.

Η Πολωνία προσπάθησε να απαντήσει όμως το σουτ του Καμίνσκι στο 45+1′ έφυγε κόρνερ, για να έρθει το φινάλε του πρώτου μέρους που βρήκε τις δύο ομάδες να έχουν ικανοποιήσει το φίλαθλο κοινό με συνολικά 17 τελικές (9-8 υπέρ της Γαλλίας, 5-1 εντός εστίας).

Η έναρξη του δευτέρου μέρους βρήκε την Πολωνία να ανοίγεται αναγκαστικά ψάχνοντας την ισοφάριση και ουσιαστικά άλειψε το βούτυρο στην γαλλική μπαγκέτα, με τους παίκτες του Ντεσάμπ να βρίσκουν με πολύ μεγαλύτερη ευκολία κενούς χώρους και να δημιουργούν ένα εφιαλτικό σκηνικό γύρω από την περιοχή του Σέσνι, στηριζόμενοι -κυρίως- στην εξωφρενική ταχύτητα των Εμπαπέ και Ντεμπελέ.

Οι Γκριεζμάν (48′), Εμπαπέ (56′) και Ζιρού (66′) είχαν καλές στιγμές για να καθαρίσουν το ματς όμως δεν έκαναν το 2-0, με την Πολωνία από την πλευρά τους να είναι ανύπαρκτη επιθετικά σε αυτό το διάστημα και τον Μίχνιεβιτς να επλέγει στο 64′ τον Μίλικ για να παίξει ως παρτενέρ του Λεβαντόβσκι στη γραμμή κρούσης.

Ωστόσο, η στιγμή που έψαχνε η Πολωνία δεν ήρθε ποτέ, τουναντίον ήταν η Γαλλία εκείνη που πανυγύρισε ξανά στο ματς. Οι μπλε έβγαλαν ταχύτατη κόντρα στο 74′ με συνεργασία των Γκριεζμάν, Ζιρού και Ντεμπελέ, με τον τελευταίο να βρίσκει με διαγώνια πάσα τον Εμπαπέ και εκείνον να εκτελεί τον Σέσνι με ασύλληπτο δεξί σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής (2-0) με το 4ο γκολ του φετινό Μουντιάλ και 8ο συνολικά σε τελικές φάσεις Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Το γκολ αυτό έριξε ουσιαστικά τίτλους τέλους στην αναμέτρηση, με την Πολωνία να παραδίδει τα όπλα, ούσα αποκαμωμένη αγωνιστικά και ψυχικά και την Γαλλία να διαχειρίζεται εξαιρετικά το χρόνο, όμως το 2-0 δεν έμελε να είναι το τελικό σκορ αφού δεν είχαν πει την τελευταία τους κουβέντα, τα δύο μεγάλα αστέρια των ομάδων, Εμπαπέ και Λεβαντόβσκι.

Στο 90+1′ ο Εμπαπέ δέχτηκε πάσα από τον Τουράμ και αφού έστρωσε τη μπάλα στο δεξί του πόδι έπιασε διαγώνιο κεραυνό, με τον Σέσνι να απογειώνεται στην αριστερή γωνία του αλλά να αδυνατεί να αποτρέψει το μοιραίο, με τη μπάλα να καταλήγει στο αριστερό παράθυρο της εστίας του για το 3-0 της Γαλλίας με το ένατο γκολ του σε Μουντιάλ.

Το μόνο που πέτυχε η Πολωνία ήταν να σημειώσει το γκολ της τιμής στο ένατο λεπτό των καθυστερήσεων (δόθηκε σε χέρι του Ουπαμεκανό μετά από έλεγχο της φάσης από το VAR), με τον Λεβαντόβσκι να νικάει με τη… δεύτερη τον Λορίς (απέκρουσε ο κίπερ της Τότεναμ την πρώτη εκτέλεση αλλά είχε και τα δύο πόδια του εκτός τελικής γραμμής) και να γράφει το 3-1, που υπέγραψε την πρόκριση των μπλε στα προημιτελικά και τον αποχαιρετισμό από πλευράς Πολωνίας.

Οι συνθέσεις:

ΓΑΛΛΙΑ: Λορίς, Κουντέ (90′ Ντισασί), Βαράν, Ουπαμεκανό, Ερναντέζ, Τσουαμενί (66′ Φοφανά), Ραμπιό, Ντεμπελέ (76′ Κομάν), Γκριεζμάν, Εμπαπέ, Ζιρού (76′ Τουράμ)

ΠΟΛΩΝΙΑ: Σέσνι, Κας, Γκλικ, Κίβιορ (87′ Μπέντναρεκ), Μπερεσίνσκι, Φρανκόβσκι (87′ Γκροσίτσκι), Σιμάνσκι (64′ Μίλικ), Κριχόβιακ (71′ Μπιέλικ), Ζιελίνσκι, Καμίνσκι (71′ Ζαλέβσκι), Λεβαντόβσκι