Μουντιάλ 2022, Γαλλία – Μαρόκο 2-0: Τρικολόρ για back to back και τιτανομαχία Εμπαπέ – Μέσι στον τελικό

Το εμπόδιο του Μαρόκου αποδείχθηκε χαμηλό για τη Γαλλία του Εμπαπέ ο οποίος έκλεισε ραντεβού με την Αργεντινή του Μέσι για τον μεγάλο τελικό του Μουντιάλ. Φουλ για back to back η αρμάδα του Ντεσάν.

Δεν ήταν δυνατόν να χαλάσει αυτό αντάμωμα! Η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Γαλλία έκανε τη δουλειά της, νίκησε με 2-0 το Μαρόκο και την Κυριακή (18/12, 17:00) θα υπερασπιστεί το στέμμα της κόντρα στην Αργεντινή. Ο εκπρόσωπος της… νέας γενιάς στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα, Κιλιάν Εμπαπέ, κόντρα στον μυθικό Λιονέλ Μέσι που θα δώσει την τελευταία του παράσταση σε Μουντιάλ.

Και οι «μπλε» ένα βήμα από το να πετύχουν κάτι που έχει να συμβεί 60 ολόκληρα χρόνια. Να κατακτήσουν δύο σερί φορές το ιερό δισκοπότηρο, μετά τη μεγάλη Βραζιλία του Πελέ (1958-1962).

Η Γαλλία συνάντησε ισχυρή αντίσταση από το αξιόμαχο Μαρόκο όμως το υπέταξε με 2-0 παίζοντας με φινέτσα παγκόσμιας πρωταθλήτριας και έκλεισε θέση στον μεγάλο τελικό, όπου θα διεκδικήσει κόντρα στην Αργεντινή τον δεύτερο σερί τίτλο της.

2022 AP PHOTO/MARTIN MEISSNER
Το ματς

Ο Ντιντιέ Ντεσάμπ παρέταξε την Γαλλία με τους Κονατέ και Φοφανά στο αρχικό σχήμα αντί των Ουπαμεκανό και Ραμπιό που ταλαιπωρήθηκαν από ίωση το προηγούμενο 24ωρο ενώ στον αντίποδα ο Ουαλίντ Ρεγκραγκί είδε μεν τον Μαζραουί να ξεπερνάει το πρόβλημα τραυματισμού που τον έθεσε νοκ-άουτ από τον προημιτελικό με την Πορτογαλία αλλά στερήθηκε των υπηρεσιών του Αγκέρντ που δηλώθηκε στην ενδεκάδα αλλά χτύπησε στην προθέρμανση.

Ο ημιτελικός πήρε μάλιστα φωτιά από τα πρώτα λεπτά, με την Γαλλία να ανοίγει το σκορ μόλις στο 5ο λεπτό και να σημειώνει το πιο γρήγορο γκολ σε ημιτελικό Μουντιάλ μετά από το 1958. Έπειτα από κάθετη πάσα στην καρδιά της άμυνας του Μαρόκου ο Γκριεζμάν έκανε το γύρισμα στο ύψος του πέναλτι για τον Εμπαπέ που είδε δύο διαδοχικά σουτ του να σταματούν πάνω σε σώματα αντιπάλων, για να επωφεληθεί όμως ο Τεό Ερναντέζ και να νικήσει τον Μπόνο με υπέροχο αριστερό βολ πλανέ (1-0).

Παρά το σοκ του γρήγορο γκολ που δέχτηκε (πρώτο από αντίπαλο στο φετινό Μουντιάλ, μετά από πέντε ματς που είχε δει την εστία του να παραβιάζεται μόνο μέσω αυτογκόλ) το Μαρόκο αντέδρασε και στο 10′ απείλησε με τον Ουνάχι που είδε το φαλτσαριστό σουτ του εκτός περιοχής να αποκρούεται από τον Λορίς ενώ στο 17ο λεπτό η Γαλλία άγγιξε το 2-0 με το πανίσχυρο σουτ του Ζιρού με το αριστερό που τράνταξε το δεξί δοκάρι.

Η συνέχεια βρήκε τους παίκτες του Μαρόκου να έχουν περισσότερη ώρα τη μπάλα στα πόδια τους (στο 21′ είδαν τον Σαΐς να αποχωρεί λαβωμένος) και εκείνους της Γαλλίας να παραχωρούν χώρο με σκοπό να χτυπήσουν στην κόντρα, για να έχουν μάλιστα στο 36ο λεπτό νέα μεγάλη φάση για το δεύτερο γκολ αλλά τους Εμπαπέ και Ζιρού να την πετούν στα σκουπίδια αν και βρέθηκαν σε πλεονεκτική θέση μέσα στη μεγάλη περιοχή.

2022 AP PHOTO/MANU FERNANDEZ

Στο τελευταίο πεντάλεπτο του πρώτου μέρους οι Βορειοαφρικανοί δεν έμειναν μόνο στο κράτημα της μπάλας αλλά κατάφεραν να δημιουργήσουν κατάσταση πολιορκίας έξω από τα καρέ του Λορίς και στο 45′ άγγιξαν την ισοφάριση. Αυτό έγινε μέσα από στημένη φάση, όταν μετά από εκτέλεση κόρνερ ο Γιαμίκ έπιασε ασύλληπτο ανάποδο ψαλίδι, με τη μπάλα να μην του κάνει όμως το χατίρι αφού σταμάτησε στο δεξί δοκάρι με τη… συνδρομή του Λορίς.

Αυτή ήταν και η τελευταία καλή φάση σε ένα γεμάτο και χορταστικό πρώτο μέρος, με την έναρξη του δευτέρου να βρίσκει το Μαρόκο να δέχεται ένα ακόμα πλήγμα, αφού έχασε ένα ακόμα βασικό στέλεχος της άμυνάς του, με τον Μαζραουί να αδυνατεί να συνεχίσει και να δίνει τη θέση του στον Αλάχ.

Ούτε όμως αυτή η ατυχία ήταν ικανή να στραπατσάρει το ηθικό των Μαροκινών, με τους Αφρικανούς να μπαίνουν αφιονισμένοι και να κλείνουν τους Γάλλους στην περιοχή τους (χτυπώντας κυρίως από την αριστερή πλευρών των Γάλλων), με τους Βαράν και Κονατέ να χρειάζεται να κάνουν από μία καθοριστική επέμβαση ο καθένας για να παραμείνει ανέπαφη η εστία του Λορίς.

Από το 55ο λεπτό και έπειτα το ματς έγινε υπέρ το δέον δυναμικό, με τις έντονες και σκληρές μονομαχίες να διαδέχονται η μία την άλλη και στις δύο πλευρές του γηπέδου και τους παίκτες να τα δίνουν όλα: οι μεν για το λυτρωτικό δεύτερο γκολ και οι δε για το γκολ έκστασης της ισοφάρισης.

2022 AP PHOTO/MANU FERNANDEZ

Η εικόνα του αγώνα μαρτυρούσε πως θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να μείνει το 1-0, με το ρυθμό να ανοίγει όσο το ματς όδευε προς την τελική ευθεία, για να έρθει τελικά δεύτερο γκολ από τους μπλε στο 79ο λεπτό, σε μία φάση που συμμετείχε ο Εμπαπέ και οι δύο παίκτες που είχε περάσει αλλαγή στο ματς ο Ντεσάμπ στο δεύτερο μέρος.

Ο Τουράμ τροφοδότησε τον Εμπαπέ και εκείνος μετά από ελιγμούς έκανε σουτ εντός περιοχής ανάμεσα σε πέντε αντιπάλους, με τον Μουανί να ακολουθεί την πορεία της μπάλας και να πετάγεται στο δεύτερο δοκάρι, για να γράψει το 2-0 με την πρώτη του επαφή με τη μπάλα.

Στην τελική ευθεία του ημιτελικού, το Μαρόκο έψαξε με ηρωισμό το γκολ που άξιζε βάσει εμφάνισης, όμως δεν το βρήκε, με την Γαλλία να κρατά το μηδέν στην άμυνα (με σούπερ επέμβαση του Κουντέ πάνω στη γραμμή στο 90+5′) για πρώτη φορά στο φετινό Μουντιάλ και να κλείνει ραντεβού με την Αργεντινή στο μεγάλο τελικό της Κυριακής.

Οι συνθέσεις:

ΓΑΛΛΙΑ: Λορίς, Κουντέ, Βαράν, Κονατέ, Τεό Ερναντέζ, Τσουαμενί, Φοφανά, Γκριεζμάν, Ντεμπελέ (79′ Μουανί), Ζιρού (65′ Τουράμ), Εμπαπέ

ΜΑΡΟΚΟ: Μπόνο, Χακίμι, Γιαμίκ, Σαΐς (21′ Αμαλάχ (78′ Ελζαζουλί), Νταρί, Μαζραουί (46′ Αλάχ), Ουνάχι, Άμπραμπατ Ζιγές, Εν Νεσιρί (66′ Χαμντάλα), Μπουφάλ (67′ Αμπουκλάλ)

Και τώρα οι δυο τους στον τελικό…

Αργεντινή και Γαλλία έδωσαν ραντεβού στον τελικό του Μουντιάλ 2022 που θα διεξαχθεί Κυριακή, αλλά όχι το βράδυ, σε αντίθεση με τους ημιτελικούς.

Ο πρωταθλητής κόσμου θα αναδειχθεί μέσα από το ζευγάρι της Αργεντινής με τη Γαλλία, όπως προέκυψε από τους δύο ημιτελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022.

Η “αλμπισελέστε” του Λιονέλ Μέσι υπέταξε με σχετική άνεση την Κροατία την Τρίτη και η παρέα του Κιλιάν Εμπαπέ λύγισε την έκπληξη του φετινού τουρνουά, Μαρόκο, με συνέπεια να δώσουν ραντεβού στον τελικό για το πολυπόθητο τρόπαιο. Ο αγώνας είναι προγραμματισμένος για την Κυριακή, όμως σε διαφορετική ώρα από εκείνη των ημιτελικών. Το πιο σημαντικό παιχνίδι του Μουντιάλ θα διεξαχθεί το απόγευμα και συγκεκριμένα στις 17:00 ώρα Ελλάδας. Όσο για την τηλεοπτική στέγη, αυτή δεν αλλάζει. Ο ANT1 και ο ANT1+ θα μεταδώσουν το παιχνίδι.

Μία ημέρα νωρίτερα θα διεξαχθεί ο μικρός τελικός μεταξύ της Κροατίας και του Μαρόκου. Το παιχνίδι είναι προγραμματισμένο επίσης για το απόγευμα του Σαββάτου στις 17:00, με τους ANT1 και ο ANT1+ να το μεταδίδουν τηλεοπτικά.